SKJEDDE HER: Ifølge tiltalen ble 16-åringen slått gjentatt ganger i hodet like utenfor området til Holmlia skole, der han var elev.
SKJEDDE HER: Ifølge tiltalen ble 16-åringen slått gjentatt ganger i hodet like utenfor området til Holmlia skole, der han var elev. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mohammed (16) døde etter vold på skolen:

Sendte melding til tiltalte: «Jeg er veldig redd. Jeg vet at du skal banke meg»

OSLO TINGRETT (TV 2): For to og et halvt år siden døde Mohammed Altai (16) etter vold ved Holmlia skole. En obduksjonsrapport støtter tiltaltes forklaring om at han delte ut «beskjedne slag med flat hånd».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

20-åringen er ikke tiltalt for drap, men for vold med døden til følge. Han er også anklaget for å ha etterlatt en person i hjelpeløs tilstand.

Hendelsen skjedde ved Holmlia skole omkring klokken 12.15 mandag 12. juni i 2017. Den 16 år gamle gutten ble slått flere ganger i hodet slik at han falt i bakken.

Like etter fikk gutten hjertestans. Han ble innlagt på barneintensiv avdeling på Rikshospitalet, men døde etter over en måned i koma.

Personlig konflikt

Den nå 20 år gamle mannen som er tiltalt, unnlot å gi Mohammed øyeblikkelig hjelp, ifølge tiltalen. Dette bestrider tiltalte selv.

– Han har forklart at han slo fornærmede med flat hånd og erkjenner derfor straffskyld for kroppskrenkelse, men han nekter straffskyld for grov vold med døden til følge, sier hans forsvarer Øyvind Bratlien til TV 2.

Tiltalte ønsker ikke å forklare seg for retten, men til politiet har han forklart at han slo 16-åringen fordi han hadde en relasjon til lillesøsteren hans.

Obduksjonsrapporten i saken støtter tiltaltes forklaring om at han delte ut fire «beskjedne slag med flat hånd», opplyser politiadvokat Børge Enoksen i sitt innledningsforedrag.

– Sakkyndige mener han kan lide av sjelden tilstand der stort stress kan ha ført til hjertestans, sier Enoksen.

Like forut for hendelsen ble det sendt noen meldinger mellom tiltalte og fornærmede. Der ba tiltalte om å få møte 16-åringen for å ta en prat. Dette skulle skje i et friminutt.

«N.N. (tiltaltes navn), jeg er veldig redd. Jeg vet at du skal banke meg», svarte 16-åringen i en tekstmelding.

Da de to møttes, skal fornærmede ha uttalt at han hadde sterke følelser for tiltaltes søster. Ifølge tiltaltes politiforklaring likte han dette svært dårlig, fordi han mente at fornærmede ikke behandlet søsteren hans med respekt.

Ringte gjengkriminell

Det var flere vitner til hendelsen, som skjedde like utenfor skolens område.

Politiet mener gjerningsmannen uttalte at disse ikke skulle ringe til ambulanse. Deretter skal han ha bedt dem om å gi nødetatene uriktig informasjon om hva som hadde skjedd.

En av tiltaltes kamerater ringte umiddelbart, klokken 12.21, til sin eldre fetter – en straffedømt mann med sterk tilknytning til den kriminelle Holmlia-gjengen Young Bloods.

Mannen, som har hatt opplæring i førstehjelp fra Forsvaret, skal ha kommet til stedet og satt i gang livreddende førstehjelp. Onsdag skal han vitne i rettssaken.

Selv svarer tiltalte i avhør nei på om han har noen venner i Young Bloods.

Tiltalte har videre forklart at han var livredd da han så at Mohammed (16) mistet bevisstheten. Sammen med flere andre la han 16-åringen i stabilt sideleie og helte vann i ansiktet hans mens de ventet på mannen som igangsatte førstehjelp.

I avhør har politiet spurt om tiltalte forsøkte å komme unna med det han hadde gjort.

– Nei, jeg kan ikke huske at jeg nektet noen å ringe ambulanse. Jeg tenkte ikke på det fordi hjelpen uansett var på vei. Jeg var stresset, bekymret og redd, har 20-åringen svart.

Tiltalte har forklart at han var med på å hjelpe 16-åringen inn i ambulansen.

Hastet til sykehus

Fire andre øyenvitner skal forklare seg for retten tirsdag ettermiddag.

Først klokken 12.33 ble ambulansen oppringt. Det skjedde, ifølge påtalemyndigheten, etter at den eldre broren beordret at noen ringte etter hjelp.

16-åringen ble hastet til sykehus, hvor han ble lagt i koma. Den 25. juli, seks uker etter voldsepisoden, døde han av skadene.

Først neste dag ble den nå 20 år gamle mannen pågrepet av politiet.

20-åringen satt varetektsfengslet i drøyt tre måneder etter hendelsen.

Politiadvokat Enoksen beklager i sitt innledningsforedrag at det har tatt så lang tid å etterforske saken og å få den opp for retten.

– Det er beklagelig både overfor tiltalte og de etterlatte, sier han.

Rettssaken vil pågå i Oslo tingrett tirsdag, onsdag og torsdag denne uken. På rettens første dag er tilhørerbenken full av unge mennesker som kjente enten tiltalte, fornærmede eller begge to.

Også Arbeiderparti-politikerne Raymond Johansen og Jan Bøhler er blant tilhørerne i rettssaken.