EVENTYRLAGET: Portugal har vært med på å slå ut selveste Frankrike. Nå vil de stoppe Norges planer om å ta med seg to poeng inn i hovedrunden.
EVENTYRLAGET: Portugal har vært med på å slå ut selveste Frankrike. Nå vil de stoppe Norges planer om å ta med seg to poeng inn i hovedrunden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Eventyret som kan ødelegge for Norge: – Minner litt om oss

Landslagssjef Christian Berge ser likheter mellom hans Norge og EMs største overraskelse. Flere tror Portugal er kommet for å bli som håndballnasjon.

Portugal er laget som står i veien for at Norge skal få en perfekt start på EM med tre av tre seirer og to poeng inn i hovedrunden.

Men portugiserne håper å sende ut et nytt håndballjordskjelv, slik de gjorde med seier over Frankrike i EM-åpningen fredag kveld.

– De minner litt om oss fra 2015-2016. Da kom vi med et ungt mannskap som var veldig sultent og motivert for å ta steg, sier landslagssjef Christian Berge til TV 2.

Portugal er sitt første EM på 14 år. Da de deltok i Sveits i 2006, endte de nest sist.

Beste EM-plassering er sjuendeplassen for tjue år siden. Forrige gang nasjonen deltok i VM var da de var arrangør tilbake i 2003.

Hevder seg i Champions League

Nå opplever den lille håndballnasjonen et eventyr med full pott etter to kamper mot Frankrike og Bosnia-Hercegovina og plass i hovedrunden.

– Jeg tror hovedårsaken på oppturen er mentaliteten. Vi startet å tro på at vi kunne komme opp på samme nivå som topplagene og topplandslagene. Med hardt arbeid startet klubbene å bli gode, og det hjelper også landslaget, sier Porto- og landslagsspiller Rui Silva til TV 2.

Porto, som har hele ni spillere i den portugisiske troppen, har gjort det skarpt i Champions League, der de har slått Harald Reinkind og Kiel borte. I tillegg er Sporting i B-delen av turneringen. Benfica har også vært ute i Europa.

– Det viser at vi også har gode spillere. Det gjør at vi har selvtillit, for vi har slått lag som Kiel og Montpellier – noen av verdens beste lag. Derfor kom vi hit med nok selvtillit til å slå Frankrike. Jeg håper at det er noe vi også kan ta med oss i fremtiden, sier Porto- og landslagsspiller Diogo Branquinho.

Det portugisiske landslaget er også forsterket med de tre cubanskfødte nøkkelspillerne Alfredo Quintana, Daymaro Salina og Alexis Borges.

– Det hjelper mye. De er så fysiske og sterke, og de gjør ting vi portugisere ikke kan. De er så store og sterke. Tar de noen steg, kan de bli toppspillere. De har vist hele verden hvor gode de kan være, mener Portugals Rui Silva.

Tror Portugal blir å regne med

Landslagssjef Christian Berge tror Portugal er en nasjon man må regne mer med i årene som kommer. Berge mener nivået på internasjonal håndball er blitt jevnere i toppen.

– De er virkelig på vei. Når de slår Kiel på bortebane og den biten der, så sier det seg selv at det er mange kvaliteter, sier landslagssjef Berge.

Christian O'Sullivan er enig med sjefen.

– Jeg tror de kan være å regne med på sikt, kanskje allerede dette året. Vi får se hvordan det går for oss mot dem. Det de viste mot Frankrike var verdensklasse, mens den mot Bosnia-Hercegovina ikke var like bra. Sånn er det som regel for lag på vei opp. De har noen maksprestasjoner og noen vanvittig gode spillere, men de varierer, som er helt naturlig, men det er nok et lag som vil kjempe i toppen om noen år, spår O'Sullivan overfor TV 2.

TV 2s håndballekspert Bent Svele er også sikker på at man får se mer til Portugal i mesterskap i årene som kommer.

– De har fått et gjennombrudd med seieren over Frankrike. Det handler om å få erfaring og få kjent litt på hvordan det er i mesterskap. Ser man på historien, så har de ikke vært i mange mesterskap. De har vært mer bare en deltaker enn et lag som preger mesterskap, men nå begynner de å hente erfaring og ungdomslag gjør det bra. Har de slått Frankrike, kan de slå de fleste lagene på en toppdag, sier Bent Svele.

– Hvor langt kan dere nå de kommende årene?

– Jeg tror ikke vi vet selv akkurat hvor langt dette kan ta oss, men veldig langt, spår Diogo Branquinho.

Reinkind: – De er ekle å møte

Tirsdagens møte i Trondheim Spektrum blir det første siden 2012. I tillegg til å analysere video av Portugals kamper, tar Christian Berge i bruk spillerne som har møtt Porto for sine respektive klubber i Champions League.

– Jeg bruker spillerne veldig mye i forberedelsene. Jeg bruker hele tiden spillerne når det gjelder hva som skal gjøres på banen, sier landslagssjefen.

Både Reinkind og O'Sullivan har spilt mot Porto. Førstnevnte gikk i tillegg på et hjemmetap for laget den portugisiske havnebyen.

– I utgangspunktet skal det ikke skje, men vi fikk oss en på trynet. Vi vant med ett mål borte, så det var to tøffe og hevne kamper. Jeg tror det kan bli et lignende scenario nå, sier Reinkind til TV 2.

– De er gode én mot én, samtidig som de har enorm fysikk. De er ekle å møte, sier Kiel-spilleren.

– Noen ganger er det ting man ikke kan se på video, der man tenker «hvordan klarer man ikke stoppe det der?» Det er små enkeltdetaljer, og i håndball er det mange spillere med ekstreme ferdigheter. Det er ikke alltid det ser like raskt ut på video som når du står der selv. Portugal har fått opp utrolig mange spillere som er utrolig gode teknisk, spenstige og raske. Det blir et morsomt lag å møte, sier O'Sullivan.