FANT PLANET: Etter tre dager i praksis hos Nasa fant Wolf Cukier (17) en planet som ligger 1300 lysår unna.
FANT PLANET: Etter tre dager i praksis hos Nasa fant Wolf Cukier (17) en planet som ligger 1300 lysår unna. Foto: CBS/EBU

Wolf (17) oppdaget planet etter tre dager i praksis hos Nasa

Planeten er den 13. i sitt slag som noensinne er funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens andre praktikanter henter kaffe og gjør nytte for seg ved kopimaskinen, klarte Wolf Cukier (17) noe som er få forskere forunt: Å oppdage en planet.

17-åringen hadde i fjor sommer praksisplass ved Nasas Goddard Space Flight Center, da han på sin tredje dag hos dem oppdaget noe i teleskopet til romfartsorganisasjonens planetjeger, satelitten Tess.

Tess-satellitten ble skutt opp i 2018 for å skanne verdensrommet på jakt etter planeter som er på størrelse med Jorda og går i bane rundt nærliggende stjerner.

Cukier la merke til at det var noe som kom i veien for kretsløpet til to stjerner, og gjorde notater før han gikk til sjefene sine.

SMART: 17-åringens planetfunn ble holdt hemmelig helt til forrige uke.
SMART: 17-åringens planetfunn ble holdt hemmelig helt til forrige uke. Foto: CBS/EBU

Holdt hemmelig

Men det var ikke lett å overbevise dem, sier han.

– Ved slutten av praksisperioden var vi sikre på at det vi hadde funnet, var en planet, sier 17-åringen til ABC News.

Han hadde funnet en planet som er 6,9 ganger større enn jorda. Planeten skal ha vært vanskelig å finne, og er ifølge CBS New York den 13. i sitt slag som noensinne er oppdaget.

Det sensasjonelle funnet ble gjort i juni, men har vært holdt hemmelig helt frem til årsmøtet til den amerikanske astronomiforeningen i Honolulu mandag i forrige uke.

Cukier sier at han ønsker å fortsette med å studere verdensrommet, og sier ifølge ABC News at han jevnlig har kontakt med sine mentorer i romfartsorganisasjonen Nasa.