TANGERTE VERDENSREKORDEN: Magnus Carlsen tok sitt tredje remis så langt i årets Tata Steel Chess. Foto: Maria Emelianova
TANGERTE VERDENSREKORDEN: Magnus Carlsen tok sitt tredje remis så langt i årets Tata Steel Chess. Foto: Maria Emelianova

Carlsen tangerte verdensrekorden

Magnus Carlsen spilte tirsdag sitt langsjakkparti nummer 110 uten tap. Det endte med en svett remis i hvitt mot amerikaneren Jeffery Xiong.

Remis nummer tre på rad i Wijk an Zee-turneringen gjorde at nordmannen kom opp i samme antall kamper på rad uten tap som den nederlandsk-russiske stormesteren Sergej Tiviakov klarte i sin tid.

– Uten tap er det 110 partier, men mot elitemotstand er det 108, sier Carlsen til TV 2 med et smil og presiserer at han holder telling på begge deler.

Tivijakovs rekord ble satt tilbake i 2005. Tivijakovs rekke var kanskje ikke like kruttsterk som Carlsens sin, all den tid Carlsen har møtt jevnt sterk motstand gjennom det meste av rekken, mens Tivijakov ikke alltid var med i det beste selskap.

– Helt krise

Carlsen fikk ingen enkel kamp mot Xiong. Han kom greit ut etter flere avbytter av offiserer i starten av partiet, men etter hvert viste det seg at Carlsen var presset.

– Jeg er veldig misfornøyd med hvordan jeg spilte i midtspillet. Jeg hadde undervurdert veldig den sjakken på D6 fulgt av springer A5. Det er en stilling som jeg synes var ganske spennende for hvit til og begynne med, men problemet er at den er vanskelig å holde kontroll på. Det greide jeg jo ikke. Etter det følte jeg bare at jeg stod dårligere uten så mye motspill, så da valgte jeg å gå for et sluttspill som jeg trodde at jeg skulle holde, og så gjorde jeg heldigvis det, sier Carlsen til TV 2.

Etter stort sett bare strategiske trekk brukte nordmannen nesten ett kvarters tenketid på sitt 22. trekk, og på det neste brukte han 35 minutter på å tenke før trekket kom.

– Nå er det helt krise. Han må snart finne nødbremsen, slo TV 2s ekspertkommentator Jon Ludvig Hammer fast.

– Det var nesten 40 minutter han tenkte på det trekket. Det er ikke ofte vi ser, fulgte ekspertkommentator Hans Olav Lahlum opp.

Carlsen forteller at han vurderte flere alternativer i løpet av de 35 minuttene.

– Jeg så på mange forskjellige alternativer og de virket ganske uappetittlige alle sammen. Så jeg bestemte meg for å gi en bonde, og da tenker jeg i hvert fall at jeg slipper å havne i så mye tidsnød. Det kan hende jeg taper partiet uansett, men da vet jeg i hvert fall at jeg har noe litt håndfast, et sluttspill som er gode sjanser til å holde. Jeg tenkte at praktisk sett var det den beste beslutningen, forklarer han.

Det lysnet litt for Carlsen etter det 30. trekket, da ble det mer åpenbart at Carlsen kunne klare remis. Før den tid mente sjakkcomputerne at det var langt større sjanse for at Xiong ville vinne enn Carlsen.

– Overhodet ingen krise

Etter 40 trekk fikk hver spiller 50 ekstra minutter. Flere brikker forsvant i rask rekkefølge, og partiet lignet mer og mer et remis-parti selv om Carlsen smått om sen havnet to brikker under (tre mot fem).

– Dette er virkelig imponerende forsvarsspill av Carlsen, sa ekspertkommentator Lahlum.

– Carlsen var sterkt presset i dag og Xiong har hatt en veldig god start på denne turneringen, understreker Lahlum.

Carlsen selv er fornøyd med måten han forsvarte seg på.

– Helt til slutt måtte jeg regne for å holde på den måten jeg gjorde. Så jeg synes den biten var bra og at jeg forsvarte meg godt. Men det er klart at jeg skulle gjerne sluppet å være i den situasjonen til å begynne med. Men jeg får ta med det positive i hvert fall, sier Carlsen.

Xiong ble juniorverdensmester som 16-åring og hadde en god sesong i fjor. 19-åringen er ranket som nummer 33 i verden.

Tirsdag møter Carlsen den nederlandske spilleren Jorden van Foreest med svarte brikker. Carlsens 1,5 poeng på tre kamper gjør at han har et stykke opp til teten. Det bekymrer ikke sjakkstjernen.

– Det er ikke noen ny situasjon for meg at det går litt trått i starten. Det er overhodet ikke noen krise. Det som gjelder er bare å holde humøret og motivasjonen oppe. Så tror jeg det er gode sjanser for at dette kan snu etter hvert. I partier som i dag er det veldig viktig å holde dem. Så lenge jeg ikke taper så har jeg alltid en sjanse, understreker Carlsen.