Statens vegvesen beklager:

Dette verktøyet kan ha sendt uskyldige i fengsel

ÅLESUND (TV 2): Statens vegvesen jobber nå febrilsk med å avdekke saker hvor dataverktøyet CrashCube feilaktig kan ha vært brukt i straffesaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det som har skjedd er veldig beklagelig. Nå leter vi intenst for å finne ut hvor det eventuelt er brukt informasjon fra CrashCube og om denne er feil, sier direktør Bodil Rønning Dreyer i trafikant- og kjøretøydivisjonen i Statens vegvesen.

TV 2 avslørte tidligere i dag at Riksadvokaten med øyeblikkelig virkning gitt pålegg om at rapporter og uttalelser hvor Statens vegvesen har benyttet dataverktøyet CrashCube ikke skal brukes som bevis i saker.

– Det er også nødvendig å identifisere allerede avgjorte straffesaker. Dette for å kunne vurdere om fellende dommer kan ha blitt avsagt på uriktige faktiske premisser, som følge av feil i de sakkyndige uttalelsene, skriver Riksadvokaten.

Ifølge Riksadvokaten kan det dreie seg om et tiltalls straffesaker.

Kuttet bruk

Crashcube brukes etter alvorlige ulykker for å hente ut informasjon om fart i i kollisjonsøyeblikket og samt lang rekke tekniske data på ulykkestidspunktet.

– Vi bruker dataene opp mot manuelle beregninger som vi gjør i ulykkesarbeidet og sammenligner med informasjon fra CrashCube med manuelle beregninger, forklarer vegvesen-direktøren.

Verktøyet har vært bruk av ulykkesgranskere i Statens vegvesen siden 2017.

BEKLAGER: Direktør Bodil Rønning Dreyer i trafikant og kjøretøydivisjonen i Statens vegvesen håper ingen er feilaktig dømt.
BEKLAGER: Direktør Bodil Rønning Dreyer i trafikant og kjøretøydivisjonen i Statens vegvesen håper ingen er feilaktig dømt. Foto: Svein Flagestad / TV 2

– Vi ble gjort oppmerksom på en feil i programmet av Kripos og sluttet øyeblikkelig å bruke CrashCube. Vi varslet både produsenten om feilen og politiet som bruker våre rapporter og sakkyndige uttalelser, sier Rønning Dreyer til TV 2.

Håper

Kripos varslet Riksadvokaten i november.

– Basert på bistand i etterforskninger i løpet av våren 2019 har Kripos oppdaget avvik i forbindelse med rapporter fra Statens vegvesen. Kripos har gjort undersøkelser der vår vurdering er at politiet kan ha mottatt rapporter med feilaktig innhold fra Statens vegvesen. Dette kan også ha dannet grunnlag for mulig feilaktig vitneprov fra ansatte i Statens vegvesen, opplyser fungerende kommunikasjonssjef Axel Wilhelm Due i Kripos.

20. desember besluttet Riksadvokaten at informasjon fra CrashCub ikke skal benyttes.

– Det det kan være avgitt vitneprov fra ansatte i Statens vegvesen som er basert på uriktige faktiske premisser. Bekymringen knytter seg til rapporter og uttalelser som har blitt til ved bruk av det nevnte dataverktøyet, og omfatter både uthenting og fortolkning av informasjonen ved bruk av dette dataverktøyet, heter det i brevet fra Riksadvokaten.

STOPPORDRE: Riksadvokat Jørn Maurud har gitt pålegg om at data fra CrashCube ikke skal brukes i etterforskningen av trafikksaker.
STOPPORDRE: Riksadvokat Jørn Maurud har gitt pålegg om at data fra CrashCube ikke skal brukes i etterforskningen av trafikksaker. Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix.

Statens vegvesen vet per i dag ikke om materialet fra dette dataverktøyet er lagt frem som sakkyndig informasjon i rettssaker.

– Vi håper ingen er feilaktig dømt. Det vil være ytterst beklagelig, sier Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

Riksadvokaten ønsker ikke gi ytterligere opplysningen før det er gjennomført et møte med vegdirektøren.