Trondheim 20200112. 
Norges Sander Sagosen jubler foran fulle tribuner under gruppespillet i håndball EM for menn mellom Frankrike og Norge i Trondheim Spektrum. Frankrikes Adrien Dipanda i bakgrunnen.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Trondheim 20200112. Norges Sander Sagosen jubler foran fulle tribuner under gruppespillet i håndball EM for menn mellom Frankrike og Norge i Trondheim Spektrum. Frankrikes Adrien Dipanda i bakgrunnen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: Ole Martin Wold
Kommentar

Nå ligger alt til rette for gull

Det blåser medvind fra alle kanter for de norske håndballguttene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi går alle rundt med drømmer. Store og små. Noen drømmer om en ny sykkel. Noen om å vinne i Lotto. Andre drømmer om EM-gull i håndball.

Noen ganger må en gjennom noen små delmål på veien for å oppfylle drømmen sin. Og de norske håndballguttene klarte kanskje det viktigste delmålet da de beseiret Frankrike. Det var et stort steg mot å realisere gulldrømmen.

Håndballjentene har alltid tatt «en kamp om gangen» og hatt mesterskapstrappen sin. Og det har vært en suksessfaktor for dem. Selv om alle har visst at målsettingen deres har vært medalje og aller helst gull. Da er det så deilig befriende å høre guttene si at de vil ha gull. At de tror på gull. Og at de faktisk skal ta gull.

Du verden så gøy det var å se dem knuse verdens ledende håndballnasjons siste håp om medalje. Frankrike har dominert herrehåndballen de siste ti årene, men i Trondheim Spektrum var de faktisk sjanseløse.

Det varslede tronskiftet i internasjonal håndball kom raskere enn forventet. For håndballkongen Nikola Karabatic måtte gå ned på kne og gi kronen over til den nye kongen. For kongen av håndballverden heter nå Sander Sagosen!

For å vinne et mesterskap, så må du prestere på toppnivå gjennom hele turneringen. Nå handler det om å gjenskape prestasjoner for Norge. Men en må også ha marginene med seg.

Alt har så langt vært perfekt for Christian Berges gjeng. Ikke bare har man gjort sin egen del av jobben, men resultatene i de andre kampene har også gått Norges vei. Det blåser rett og slett medvind fra alle kanter.

Frankrike-kampen var nevnt som en nøkkelkamp i medaljeplanene. Men ikke mange hadde sett for seg bonusen med at franskmennene skulle forsvinne ut av EM. Det er en semifinalerival mindre å tenke på.

Nå er det i stedet Portugal Norge tar med seg inn i hovedrunden. Det kan både være en fordel og en ulempe. For det kunne også vært greit å ha med seg Frankrike.

For i hovedrunden venter trolig Danmark, Island, Sverige og Slovenia. Og det er slett ikke dumt for Norge at forhåndsfavorittene Danmark og Sverige har tapt for henholdsvis Island og Slovenia.

Hvis vi skal ta høyde for at det blir favorittseirer i de siste gruppekampene, så vil da tabellen se slik ut før hovedrunden starter:

Norge, 2 poeng
Island, 2 poeng
Slovenia, 2 poeng
Danmark, 0 poeng
Sverige, 0 poeng
Portugal, 0 poeng

Norge har altså to poengs forsprang på Danmark og Sverige, og tåler da et feilskjær og likevel stå i en semifinale.

Men det er her jeg gjerne ville hatt Frankrike med videre. For Portugal brente av veldig mye krutt da de slo franskmennene i åpningskampen. De virket slitne allerede mot Bosnia & Hercegovina.

Det gjør meg overbevist om at Norge vinner greit i tirsdagens kamp mot Portugal, men jeg tviler også på at man skal regne med så mye hjelp fra portugiserne i hovedrunden.

Frankrike kunne tatt poeng mot både Danmark og Sverige. Og sånn sett gitt Norge en hjelpende hånd eller to i kampen om en semifinaleplass. Det tror jeg ikke Portugal er i stand til.

Det kokte skikkelig i Trondheim Spektrum søndag kveld. Den gamle landslagskjempen Ole Erevik gikk ut på forhånd og ba publikum om å pipe på motstanderne. Han var lei av bjeller og «vi skal være snille med alle»-mentaliteten når Norge har hjemmebane.

Spør alle håndballspillere som har spilt europacup eller mesterskap på Balkan eller i Ungarn. Det er de gøyeste bortekampene de har spilt, selv om det er buing og spytting i 60 minutter.

Så langt skal vi ikke gå, men det var helt nydelig å høre trøkket i Trondheim Spektrum mot Frankrike.

I hovedrunden er det nemlig Norge som er på bortebane. Den spilles i Malmö, og det blir fullt av både svensker og dansker i Malmö Arena. Det er da Norge skal vise hva som bor i dem. For da er det Norge det bues på.

Jeg tror ikke Norge snubler mot både Danmark og Sverige, men man skal også være obs på Island og Slovenia. Spesielt sistnevnte er skummel. Slovenia var min lille outsider før EM, og de skal ikke undervurderes i en semifinalekamp.

Men forutsetningene for å nå en semifinale er nå noen helt andre enn de var før EM. Nå er det opp til Berge & co. å gripe sjansen de har fått.

Nå går vi for gull. Og nå ligger alt til rette for at man kan klare det. For noen ganger blir faktisk drømmer virkelighet.