Bruk rester og lag nachos og ribollita

Britt Marlene Kåsin fra MatPrat lager restenachos og italiensk restegrønnsakssuppe.

Oppskriften er fra MatPrat, hvor gjestekokk Britt Marlen Kåsin er matfaglig rådgiver.

Nachos er supert å lage om du skal bruke opp rester av kalkun, kylling eller annet stekt kjøtt. Du kan også bruke opp rester av ost eller grønnsaker som begynner å bli litt slitne. God mat med god samvittighet!

Oppskriften er beregnet 4 porsjoner

Ingredienser

  • 400 g rester av kylling eller kalkun
  • ½ stk løk
  • 1 pk tacokrydder + vann etter anvisning på pakken
  • 1 pk tortillachips (á 200 g)
  • ½ boks hermetiske sorte bønner (á 290 g)
  • ca. 2 dl revet hvitost

Til servering

  • 2 stk finhakkede vårløk
  • 1 stk grønn chili i skiver (kan erstattes med paprika for mildere smak)
  • 1 stk lime i båter

Slik gjør du:

1. Finhakk løk. Skjær rester av kylling i mindre biter.

2. Fres løk og kjøtt raskt i en varm panne.

3. Tilsett tacokrydder og vann etter anvisning på pakken. La det småkoke i ca. 5 minutter.

4. Legg tortillachips på et bakepapirkledd stekebrett eller i en ildfast form.

5. Fordel det krydrede kjøttet over chipsene.

6. Skyll bønner i kaldt vann og la dem renne av. Fordel dem over chipsen og topp med revet ost.

7. Gratiner i stekeovn på 225°C i ca. 5 minutter, eller til osten er smeltet.

8. Topp nachosen med finhakket vårløk, grønn chili og noen limebåter.

Ribollita

Grønnsakssuppen, Ribollita, er nærmest svaret på en god restesuppe, for selv om den autentiske italienske oppskriften ofte inneholder tørt brød, cannelini-bønner og kålen cavolo nero, kan du bruke nesten hva som helst. Her har du en versjon med linser, byggryn og ristet eller gratinert, daggammelt brød.

Oppskriften er beregnet 4 porsjoner

Ingredienser

  • 1 stk løk
  • 3 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk gulrot
  • ¼ stk fennikel
  • 2-3 båter hvitløk
  • 2 ss olje til steking
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 kvister frisk timian
  • ½ ts røkt paprikapulver
  • ½ ts chiliflakes
  • 2 boks hermetiske tomater (á 400 g)
  • 5 dl vann eller buljong (utblandet) eller kraft
  • 100 g puylinser
  • 100 g byggryn
  • 100 g grønnkål, spinat eller mangold

Til servering

4 skiver daggammelt brød (gjerne gratinert, ristet eller revet i biter og dyppet i suppen)

Slik gjør du:

1. Rens løk, selleri, gulrot og fennikel. Kutt grønnsakene i små terninger. Rens hvitløk og finhakk den.

2. Ha olje i en vid kjele og fres grønnsakene på middels varme i ca. 5 minutter.

3. Tilsett laurbærblad, timian, røkt paprika og chili, fres videre i et par minutter.

4. Hell hakkede tomater i kjelen sammen med vann/buljong.

5. Skyll linser og byggryn, og ha dem i kjelen. Kok opp, senk varmen og legg på lokk. La suppen småkoke i 30 - 40 minutter, eller til linser og byggryn er møre.

Tips: Dersom du bruker hermetiske linser, bønner eller kokt byggryn kan du redusere koketiden på suppen til 15-20 minutter, og heller tilsette linser/byggryn mot slutten av koketiden.

6. Fjern den groveste delen av stillken på svartkålen, og hakk den grovt. Ha den hakkede kålen i suppen de siste minuttene av koketiden.

7. Smak til suppen med salt, pepper, eventuelt mer krydder eller urter.

8. Server suppen i dype skåler, gjerne med ristet eller gratinert brød. Dryss eventuelt over litt hakket gressløk eller andre urter.