Magne (30) askefast etter vulkan-drama

Magne Håheim (30) skulle hjem fra en tre-ukers jobbreise søndag kveld. Nå er han fast på Filippinene på ubestemt tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter askeutbruddet fra Taal-vulkanen som ligger 60 kilometer sør for hovedstaden Manila i Filippinene, er alle flyvninger til og fra flyplassen i Manila innstilt.

Årsaken til dette er at det er aske ved flyplassen, og i luftrommet over. Mandag morgen har også rød lava kommet ut av vulkanen, skriver nyhetsbyrået AP. Rundt 8000 innbyggere i landsbyer i provinsene Batanga og Cavite har blitt midlertidig innlosjert på 38 evakueringssentre.

Freelance-fotograf Magne Håheim (30) har vært på en kombinert ferie- og jobbtur i tre uker. Flyet hans skulle ta av klokken ni søndag kveld lokal tid. Nå er Håheim fast på Filippinene på ubestemt tid.

– Reisefølget mitt og jeg var på flyplassen i fem timer før vi fikk vite at flyet var kansellert på grunn av et askeutbrudd, sier Håheim.

ASKE: Bassenget på Håheims hotell er full av sot. Foto: Privat
ASKE: Bassenget på Håheims hotell er full av sot. Foto: Privat

Nå har han fått et delt hotellrom med en fra reisefølget.

– Det er ingen her som vet noe om hvor lang tid det vil ta. Vi har ikke fått noe informasjon fra flyselskapene, sier han.

30-åringen tok seg en tur for å kikke på tilstandene utendørs. Der kunne han se et tykt lag med aske i luften.

– Man skal helst ikke puste inn luften utendørs nå på grunn av asken. Det kan være uheldig å få den inn i systemet. Det anbefales å gå med en maske eller skjerf hvis man skal te seg utendørs, sier Håheim.

Fotografen sier han ikke har hørt eller sett noe til lyn og torden. Han regner med å være på trygg avstand fra vulkanen.

ASKEFAST: Magne Håheim vet ikke når han kommer seg hjem fra Filippinene. Foto: Privat
ASKEFAST: Magne Håheim vet ikke når han kommer seg hjem fra Filippinene. Foto: Privat

Filippinenes seismologiske institutt har hevet farenivået til fire. Det betyr at det kan komme et farlig utbrudd i løpet av timer eller dager.

– Noen i reisefølget mitt har vist bekymring, men jeg har ikke kjent på nervøsiteten enda. Jeg er mer stresset over inntekten som går tapt og utgiftene som øker av å være her lenger, sier freelanceren.

Omkring 6000 mennesker som bor på vulkanøyen er evakuert, i tillegg til flere titalls tusen fra byer som ligger i nærheten av innsjøen ved vulkanøyen. Ifølge myndighetene kan så mange som 300.000 bli evakuert de neste dagene.