Trump med ny advarsel til Iran

Etter store protester i Iran de siste dagene, advarer Donald Trump det iranske regimet om at verden og USA følger med.

KLAR TALE: Donald Trump advarer det iranske regimet om at verden følger med på deres behandling av sitt eget folk. Foto: Saul Loeb/AFP
KLAR TALE: Donald Trump advarer det iranske regimet om at verden følger med på deres behandling av sitt eget folk. Foto: Saul Loeb/AFP

President Donald Trump er fortsatt villig til å forhandle med iranske ledere om veien videre, ifølge USAs forsvarsminister Mark Esper.

– Vi er villige til å sette oss ned uten forhåndsbetingelser og diskutere en ny vei videre, en rekke skritt som kan gjøre Iran til et mer normalt land, sa Esper i et intervju med CBS søndag.

Like etter twitret Donald Trump en ny advarsel til Irans ledere.

– Drep ikke deres demonstranter, sier Trump og advarer om at verden og USA følger med på hva som skjer i landet.

– Skru internett på igjen og la reporterne gå fri, skriver han blant annet.

Spent situasjon

Det har vært protester i flere iranske byer mot regimet etter at militæret erkjente at de ved en feil skjøt ned et passasjerfly.

Det tok tre dager før Iran tok på seg ansvaret for å ha skutt ned flyet, og situasjonen har i etterkant vært spent i landets hovedstad. Revolusjonsgarden og opprørspoliti er utkommandert for å hindre nye protester mot regimet.

Lørdag kveld ble flere tusen demonstranter møtt med tåregass ved Amir Kabir-universitetene i Teheran, der det ble ropt slagord som «død over diktatoren» med henvisning til landets øverste leder Ali Khamenei.

Noen av demonstrantene rev også i stykker plakater med bilde av Qasem Soleimani, den iranske generalen som ble drept i et amerikansk attentat i Bagdad.

Demonstrasjonen ble ifølge Reuters dekket av de statlige nyhetsbyråene i landet, og søndag fulgte den liberale avisen Etemad opp med kritikk av myndighetene for måten de håndterte nedskytingen av det ukrainske passasjerflyet der 176 mennesker ble drept.

Politi i gatene

Søndag samlet demonstranter seg igjen flere steder i Teheran, men i mindre antall enn kvelden før.

Langs Vali-e Asr-gaten og rundt universitetet hadde opprørspoliti i svarte uniformer og med hjelmer tatt oppstilling, og medlemmer av Revolusjonsgarden patruljerte på motorsykler.

Et stort antall sivilkledde politifolk var også å se i byens gater, men ved lunsjtider søndag var situasjonen fortsatt rolig.

Pågrep ambassadør

Storbritannias ambassadør i Iran, Rob Macaire, ble pågrepet og tatt inn til et timelangt avhør i forbindelse med lørdagens demonstrasjon. Det resulterte i en skarp protest fra britiske myndigheter.

– Pågripelsen av vår ambassadør i Teheran uten grunn eller forklaring, er en åpenbar krenkelse av folkeretten, slo utenriksminister Dominic Raab fast.

Macaire avviser at han deltok i demonstrasjonen og opplyser at han befant seg i området for å legge ned krans for de 176 menneskene som omkom i flystyrten.

– Det er normalt å komme og vise medfølelse. Jeg var der i fem minutter, tvitrer Macaire.

Stilles til ansvar

Irans president Hassan Rouhani har lovet å stille de skyldige til ansvar etter at Ukraine International Airlines flight 752 ved en feil ble skutt ned med et luftvernmissil kort tid etter avgang fra Teheran av 8. januar.

– Alle personer som er involvert i tragedien, vil bli stilt til ansvar, sa han i en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lørdag.

Både Rouhani og Khamenei har sterkt beklaget nedskytingen, og det samme har øverstkommanderende for Revolusjonsgardens flyvåpen, brigadegeneral Amirali Hajizadeh, som tar på seg det hele og fulle ansvaret.

Ifølge Hajizadeh var soldaten som avfyrte missilet, alene om beslutningen, fordi all kommunikasjon i området var nede som følge av såkalt jamming.

Soldaten som bemannet luftvernsystemet, trodde angivelig at Boeing 737-flyet var en krysserrakett og hadde bare 10 sekunder på å avgjøre om det skulle angripes eller ikke.