Island sjokkerte Danmark i håndball-EM

Island slo til med en sensasjonell seier over gullfavoritt Danmark i håndball-EM lørdag. Islendingene vant 31-30.

Islands Arnor Thor Gunnarsson kunne smile for seier over Danmark. Foto: Tt News Agency

Mikkel Hansen gjorde en grov feil ikke lenge før slutt. Det ga islandsk scoring i åpent mål og 30-29-ledelse. Noe etter ble det 31-29.

Dermed falt mesterskapets tungvekter i første kamp. Nederlaget kan bidra til at danskene enten ikke kommer med til hovedrunden eller starter den uten poeng i ryggen.

Seieren ble en triumf for Island-trener Gudmundur Gudmundsson. Han ledet Danmark til blant annet OL-gull i 2016.

Island hadde ledelsen litt inn i 2.-omgangen. Danmark skjerpet seg og overtok initiativet noe etter. Da så det ut som favoritten skulle innfri, men Island kom sterkt tilbake.

Danmark-keeper Niklas Landin fikk rødt kort og ble utvist omtrent midtveis i 2.-omgangen. Dommerne mente han hadde løpt ut av målet og skapt en farlig situasjon.

Danskene spilte omtrent på hjemmebane. Ifølge arrangøren i Sverige var cirka 11.500 av de vel 14.000 på tribunene fra Danmark. Danskene vant VM i fjor etter å ha utklasset Norge i finalen. Danmark er også regjerende OL-mester.

NTB spurte nylig 25 håndballeksperter rundt om i Europa om hvem vil ta EM-gullet. 23 av stemmene gikk til Danmark.

Dersom Norge og Danmark går videre til hovedrunden, skal lagene møtes der. Neste fase av EM starter med kamper i Malmö fredag.