OMSTRIDT REFORM: Statsminister Édouard Philipp, her etter et møte med fagforeningsledere 7. januar. Foto: Francois Mori/AP/NTB scanpix
OMSTRIDT REFORM: Statsminister Édouard Philipp, her etter et møte med fagforeningsledere 7. januar. Foto: Francois Mori/AP/NTB scanpix

Frankrike:

Åpner for å trekke deler av omstridt pensjonsreform

Frankrikes regjering åpner for å trekke tilbake forslaget i pensjonsreformen, som går ut på å øke den vanlige pensjonsalderen fra 62 til 64 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går fram av et brev sendt fra statsminister Édouard Philippe til fagforeningsledere lørdag. I brevet skriver Philippe at han er «villig» til å trekke tilbake forslaget om at den vanlige pensjonsalderen økes fra 62 til 64.

Brevet kommer dagen etter at Philippe møtte fagforeningsledere med mål om å komme fram til en løsning på konflikten.

Protester

Frankrike har den siste tiden vært preget av streik og store protester som følge av forslaget i pensjonsreformen.

Yrkesgrupper som i dag har pensjonsordninger med lavere pensjonsalder, som togkonduktører, havnearbeidere og andre, ville blitt særlig rammet av pensjonsreformen.

Både jernbaneansatte og andre yrkesgrupper i Frankrike har derfor lagt ned arbeidet i protest mot den planlagte reformen. Transportstreiken har nå vart i 38 dager.

Insistert på reform

Fagforeningene som har organisert streiken, har krevd at regjeringen går tilbake på planene om å endre landets pensjonssystem.

Regjeringen har på sin side insistert på at reformen er sårt tiltrengt for å gjøre det nåværende systemet, som er mer fordelaktig for dem som arbeider i offentlig sektor, mer rettferdig og bærekraftig.

STREIKENDE: Demonstranter protesterte mot pensjonsreformen i Marseille lørdag.
STREIKENDE: Demonstranter protesterte mot pensjonsreformen i Marseille lørdag. Foto: AP Photo/Daniel Cole