Harrys (19) død setter Storbritannia og USA i en diplomatisk knipe

Storbritannia har havnet i en uvanlig diplomatisk strid med USA, som følge av en begjæring om utlevering av en kvinne tiltalt for bildrap.

MISTET SØNNEN: Harry Dunns mor Charlotte Charles står foran en plakat av sønnen. Hun og Dunns far jobber for å få rettferdighet etter sønnens død. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali
MISTET SØNNEN: Harry Dunns mor Charlotte Charles står foran en plakat av sønnen. Hun og Dunns far jobber for å få rettferdighet etter sønnens død. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Den britiske regjeringen bekreftet fredag at det er oversendt en formell begjæring om utlevering av amerikaneren Anne Sacoolas.

Sacoolas er tiltalt for å ha forvoldt en annens død gjennom uaktsom kjøring, etter at hun i august i fjor var innblandet i en ulykke i England.

Den engelske 19-åringen Harry Dunn omkom da Sacoolas kolliderte med motorsykkelen han kjørte utenfor den britiske Crougton-basen, som også benyttes av amerikanske styrker.

Overvåkningsbilder viser hvordan bilen til Sacoolas kjører ut fra militærbasen på feil siden gjennom porten og langs veien, helt til man ser frontlysene på Harrys motorsykkel.

Like etter kan man se en ildkule fra ulykkesstedet, ifølge familiens talsmann.

OMKOM: Foreldrene omtaler sønnen Harry som en hjertevarm og snill gutt. Foto: Privat via CBS.
OMKOM: Foreldrene omtaler sønnen Harry som en hjertevarm og snill gutt. Foto: Privat via CBS.

Diplomatisk immunitet

Den fatale ulykken har ført til en kinkig diplomatisk situasjon mellom USA og Storbritannia.

Sacoolas er nemlig gift med en amerikansk etterretningsoffiser som var stasjonert ved Crougton-basen. USA hevder derfor at hun har diplomatisk immunitet.

Amerikansk UD kalle den britiske begjæringen om utlevering «høyst upassende» og nekter å utlevere henne.

Storbritannias statsminister Boris Johnson har trådt varsomt i saken, men har oppfordret USA til å oppheve Sacoolas sin immunitet.

I oktober var 19-åringens foreldre i Washington og ble sågar tatt imot av president Donald Trump i Det hvite hus, for å forsøke å overtale amerikanerne til å utlevere Sacoolas, men til ingen nytte.

Trump beskrev møtet som en verdig og sorgfull stund, men konstaterte samtidig at det var vanskelig for en amerikaner å kjøre på venstre side av veien, slik britene gjør.

Ber om tilgivelse

Gjennom advokater har Anne Sacoolas sagt at hun er knust etter det som har skjedd, og at hun er villig til å møte Dunn-familien.

Hun har gitt sin dypeste unnskyldning, men det holder ikke for Harrys foreldre.

– Jeg har hørt en uttalelse. Jeg har ikke hørt hennes stemme. Jeg vet ikke hvor oppriktig det var. Selvfølgelig har hun det vondt. Barna hennes må ha det vondt. To av dem var i bilen og det er forferdelig. Bilen var også svært ødelagt, vi er ikke monstre, vi ønsker dem ikke noe vondt, men vi trenger å snakke med henne ansikt til ansikt i et rom på våre premisser i Storbritannia, sammen med terapeuter og meklere. Men ikke bare gjennom en uttalelse, sier Charlotte Charles.