DOPET NED: Julius (40) ble alvorlig syk etter at en mann kastet tre små smoothie-flasker med amfetamin til ham i fjor.
DOPET NED: Julius (40) ble alvorlig syk etter at en mann kastet tre små smoothie-flasker med amfetamin til ham i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Forsvarer mener det ikke var straffbart å gi Julius amfetamin

I 2019 ble sjimpansen Julius svært syk etter å ha drukket amfetamin som ble kastet inn til ham i dyreparken. Nå mener siktedes forsvarer det ikke var ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjendisapen Julius ble alvorlig syk etter å ha drukket av en av tre plastflasker som ble kastet inn til ham i Kristiansand Dyrepark 21. februar i fjor.

Den nå 40 år gamle sjimpansen gikk inn i en psykoselignende tilstand der han blant annet påførte seg selv alvorlige bittskader i armen.

Etter å ha fått behandling for amfetamininntaket kom han etter hvert utenfor livsfare.

En 45 år gammel mann la seg kort tid etter flat i et anonymt brev til politiet og ble så siktet for brudd på legemiddelloven – og paragraf 3 i dyrevelferdsloven, etter å ha blitt identifisert på overvåkingsbilder.

Nå sier mannens forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, til Fædrelandsvennen at han mener klienten ikke kan straffes for handlingen.

Dekker ikke

– Det er ikke straffbart å gi narkotika til Julius, sier Stallemo.

Se video av da «God Morgen Norge» ga Julius 40-årsgave i desember:

Den siktede mannen, som fra tidligere er dømt for bruk og besittelse av narkotika, kan imidlertid dømmes for besittelse av narkotika.

I paragraf 3 i dyrevelferdsloven heter det at dyr har «egenverdi» og skal «behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.». Straffereaksjon er bøter eller fengsel i inntil ett år.

– Denne paragrafen gir ikke hjemmel for å straffe min klient, mener Stallemo.

Nysgjerrig

Siktede har, etter det TV 2 forstår, sagt at han «lenge hadde hatt lyst til å se hva som skjedde dersom sjimpansene fikk narkotika i seg».

Politiadvokat Ole Martin Paulsen ønsker ikke å kommentere Stallemos anførsel før saken eventuelt kommer for retten.

Saken er fortsatt under etterforskning. Politiet venter på tilbakemelding fra rettsoppnevnte rettspsykiatriske sakkyndige.