IRAN: Et fly styrtet like etter avgang i Teheran natt til onsdag.
IRAN: Et fly styrtet like etter avgang i Teheran natt til onsdag. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ukraina har fått tilgang til svarte bokser fra Iran

Ukrainske eksperter har fått tilgang til de såkalte svarte boksene fra det ukrainske passasjerflyet som krasjet i Iran, opplyser utenriksministeren i Kiev.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boksene er flyets ferdskriver og taleregistrator, som kan gi svar på hva som forårsaket katastrofen.

– Vårt team har nå fått tilgang, sier Ukrainas utenriksminister Vadym Prystaiko på en pressebrifing fredag ettermiddag.

Alle de 176 menneskene om bord mistet livet da det ukrainske Boeing 737-800-flyet gikk i bakken kort tid etter avgang fra Irans hovedstad Teheran onsdag.

Flyet var på vei til Ukrainas hovedstad da det styrtet.

Uenighet om årsak

Halvannet døgn etter at flyet styrtet, uttalte flere vestlige ledere at flyet trolig ble truffet av en iransk luftvernrakett.

Påstanden blir blankt avvist av lederen for Irans sivile luftfartsmyndighet.

– En ting er helt sikkert, dette flyet ble ikke truffet av en rakett, sa Ali Abedzadeh på en pressekonferanse i Teheran fredag.

Vil ha åpenhet

Etter torsdagens uttalelse om at flyet ble rammet av en rakett, har Iran bedt Canada og USA om å dele opplysningene de har om styrten. Samtidig blir Iran selv møtt med krav om full åpenhet om granskningen, både fra Sverige, Canada, Ukraina og EU. De ber også selv om å få delta med ekspertise.

Iran opplyste fredag at iranske og ukrainske tjenestemenn har begynt etterforskningen av styrten. Samtidig la Ukrainas utenriksminister Vadym Prystaiko ut en melding på Twitter der han skriver at Ukraina har mottatt «viktige data» fra USA som skal undersøkes av ukrainske eksperter.