Tyrkias parlament har gitt tillatelse til å sende tyrkiske tropper til Libya.
Tyrkias parlament har gitt tillatelse til å sende tyrkiske tropper til Libya. Foto: Delil Souleiman/ AFP

Tyrkias innblanding bekymrer ekspertene:

–Libya kan bli det nye Syria

Tyrkias beslutning om å sende soldater til Libya, skaper bekymring. Ifølge en ekspert har Tyrkia allerede sendt proxy-krigere til Libya, og Tyrkia risikerer å bli involvert i en vanskelig borgerkrig, slik som i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utgangspunktet for beslutningen er en militær samarbeidsavtale som Tyrkia og den FN-støttede regjeringen i Libyas hovedstad Tripoli inngikk i november.

Avtalen innebærer militær hjelp og en utvidelse av Tyrkias kontinentalsokkel i Middelhavet, der det er funnet store gassreserver.

De folkevalgte ble innkalt til et hastemøte for å stemme over president Erdogans parti AKP sitt forslag om å sende soldater til Libya 2. januar.

AKP begrunner forslaget med at konflikten i Libya kan komme til å eskalere og true Tyrkias interesser. Tyrkias opposisjonspartier stemte i all hovedsak mot forslaget.

– Soldatene våre utplasseres der gradvis nå, sa Tyrkias president i forrige uke.

Men russiske diplomater sier at Tyrkia har sendt jihadister fra Den syriske nasjonalhæren til Libya, ifølge Deutsche Welle. Tyrkiske myndigheter nekter dette.

På et møte i Kairo 9. januar, vedtok utenriksministrene i Frankrike, Egypt, Hellas og Kypros at den maritime avtalen mellom Tyrkia og Libya er ugyldig.

–Presidenten prøver å legalisere avtalen

Tülay Hatimoğulları er parlamentsmedlem fra Folkets Demokratiske Parti (HPD). Hun er blant de 184 medlemmene i det tyrkiske parlamentet som stemte nei til AKP sitt forslag. Hun forteller at president Erdogans parti AKP, følger en ekspansjonistisk politikk i Midtøsten og ønsker å bli en permanent makt i Libya.

Tülay Hatimoğulları er parlamentsmedlem fra Folkets Demokratiske Parti (HPD). Foto: Privat
Tülay Hatimoğulları er parlamentsmedlem fra Folkets Demokratiske Parti (HPD). Foto: Privat

–Den maritime avtalen som ble undertegnet av mellom Tyrkia og Libyas FN-støttede regjering i Tripoli, er ugyldig ifølge internasjonale lover. Presidenten vet dette. Derfor prøver han å legalisere avtalen ved å bli en del av konflikten i Libya, sier hun.

Hatimoğulları sier at det er en stor økonomisk krise og mye fattigdom i Tyrkia. Ifølge henne fører dette til at folk i Tyrkia begynner å bli mer kritiske til presidents parti, AKP.

– AKP møter kritikken med å understreke at Tyrkia er truet. Han prøver å konsolidere sine tilhenger i landet gjennom å gå inn i Libya, sier Hatimoğulları.

Libya risikerer å bli Syria

Hun legger til at det å bli en del av konflikten i Libya kan føre til en stor flyktningbølge.

–Tyrkia tar høy risiko. Før var det Syria, nå er det Libya. Det som Tyrkia gjør nå, kan føre til at mange mister livet eller må flykte. Dette er galskap, og kan føre landet inn i en ny krig.

Dr. Paul T. Levin er grunnlegger av Institutt for tyrkiske studier (SUITS) ved Stockholms universitet.

Fakta om Libya

  • Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.
  • En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012.
  • Den internasjonalt anerkjente regjeringen, GNA, og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013 og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.
  • En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper opprettet en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli under paraplyen Nasjonalkongressen.
  • I ly av kaoset har også militante islamister som har sverget troskap til IS, etablert seg i landet.
  • Som ledd i en FN-støttet fredsprosess ble det i februar 2016 oppnevnt en tredje regjering, som ledes av Fayez al-Sarraj. Denne anerkjennes ikke av nasjonalforsamlingen i Tobruk og har liten reell makt.
  • Opprørsgeneralen Khalifa Haftar leder Libyas nasjonale hær (LNA), en opprørsgruppe som kontrollerer de østlige delene av landet.
  • 4. april innledet LNA og andre militser som er lojale til Haftar, en militær offensiv for å ta Tripoli. (NTB)
Tyrkia ekspert Paul Levin. FOTO: UI
Tyrkia ekspert Paul Levin. FOTO: UI

Han forteller at samarbeidet med Libya egentlig handler om en maktkamp i Middelhavet. Ifølge ham trenger Tyrkia partnere i kampen om å utvinne olje og naturgass i det østlige Middelhavet, der Kypros-konflikten spiller en viktig rolle.

-Ankara er redd for at de og Nord-Kypros vil havne utenfor pågående naturgassprosjekter i territoriale farvann på Kypros, og samarbeidet med Libya er et forsøk på å styrke Tyrkias maritime posisjon, sier han.

Proxy-krigere har blitt sendt til Libya

Levin sier at Tyrkia risikerer å bli involvert i en vanskelig borgerkrig, slik som i Syria.

–Tyrkia har allerede sendt et ukjent antall proxy-krigere fra Den syriske nasjonalhæren, SNA, til Libya. SNA er en samling av mer eller mindre radikale sunnimuslimske grupper, og noen av disse har tidligere hatt koblinger til blant annet Al Qaida, sier han.

Levin peker på at det å gå inn i Libya kan få store konsekvenser.

–Ifølge nyhetsmeldingene er Sarraj-regimets styrker veldig svake. Dersom Tyrkia skal snu krigslykken, vil det kreve et mer omfattende inngrep enn landet hittil har vært villig til å tilby. En større operasjon ville innebære større risiko for Erdogan både militært og politisk, sier han.

Morten Bøås er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Hvorfor blander Tyrkia seg inn i Libya?

LIBYA-KJENNER: Morten Bøås, seniorforsker ved NUPI. Foto: NUPI
LIBYA-KJENNER: Morten Bøås, seniorforsker ved NUPI. Foto: NUPI

–Det handler delvis om en større maktkamp i Midtøsten om hvem som skal lede sunniene. Tyrkia og Qatar er positive til Det islamske brorskapet, og støtter GNA, hvor brorskapet har innflytelse, mens Egypt, Saudi-Arabia, Emiratene og Jordan ser brorskapet som en fiende og en trussel. Det handler også om at Tyrkia vil ha en maritim avtale med Libya som kan inkludere områder rundt Kypros. Så Kypros-spørsmålet og mulige forekomster av olje og gass spiller også inn her.

-Tyrkia spiller høyt i Libya, og et problem er at de i denne konflikten står på motsatt side for Russland, som de ellers har relativt gode forbindelser til nå. Det er neppe i noen av deres interessere at situasjonen eskalerer, men når mange spiller et høyt spill med mye i potten kan ting fort gå galt, sier han.

Journalisten bak artikkelen, Aysun Yazici, er journalist fra Tyrkia som lever i eksil i Norge. Hun er tilknyttet TV 2s utenriksavdeling.