NASAS satellittbilder viser at nærmere halvparten av Australias tredje største øy står i brann. Bare på denne øya har 25000 koalabjørner mistet livet.
NASAS satellittbilder viser at nærmere halvparten av Australias tredje største øy står i brann. Bare på denne øya har 25000 koalabjørner mistet livet. Foto: NASA

Ferske Nasa-bilder:

Se de enorme ødeleggelsene

Over 120.000 kvadratkilometer, et område som snart er like stort som hele Hellas, er nå svidd av i de intense brannene som herjer Australia. Sterk vind truer nå enda flere byer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tørke og ekstremt høye temperaturer knuser alle rekorder når det gjelder skadeomfanget av brannene i Australia.

De intense brannene, som har herjet siden begynnelsen av september, har tatt livet av minst 27 personer og svidd av 120.000 kvadratkilometer.

Det betyr at et område som er snart like stort som hele Hellas, er rammet.

Koalabestanden truet

Ferske satellittbilder fra NASA viser at nærmere halvparten av Australias tredje største øy, Kengeruøya, er ødelagt av flammenes rov.

På denne øya alene har 25000 koalabjørnermistet livet i brannen, mens 8000 koalabjørner har omkommet i brannene nordvest i delstaten New South Wales.

Dyrleger og frivillige jobber på spreng for å prøve å redde flest mulig koalabjørner.
Dyrleger og frivillige jobber på spreng for å prøve å redde flest mulig koalabjørner. Foto: Reuters

Innbyggerne i dette området er bedt om å evakuere, men noen risikerer livene for å prøve å redde så mange dyr som mulig.

Blant annet Sam Mitchell, som er eier av Kangaroo Island Wildlife Park.

Han beskriver brannens ødeleggelser av dyreparken som helt forferdelig.

– For hver koalabjørn vi har sett i live, har vi sett 100 døde. Det er helt forferdelig, sier Mitchell.

En milliard dyr døde

Ifølge verdens naturfond har over en milliard dyr, inkludert 30 prosent av hele bestanden av koalabjørner, omkommet i brannene.

Også forskere ved universitetet i Sydney opplyser at flammene har tatt livet av om lag en milliard dyr.

Dette omfatter pattedyr, fugler og krypdyr, men ikke insekter.

Hæren er nå blitt kalt inn for å hjelpe bønder med å flytte døde husdyr, samt hjelpe til å redde og få sårede dyr i sikkerhet.

Evakuerer 240.000

240.000 mennesker i delstaten Victoria mottok fredag en tekstmelding hvor de ble bedt om å evakuere grunnet brannfare.

Det foretas også evakueringer i delstatene New South Wales og South Australia, men myndighetene har ikke oppgitt hvor mange det gjelder, skriver Reuters.

Fredag møttes to store branner i New South Wales og Victoria, og utgjør nå en samlet kjempebrann på grensen mellom delstatene, melder The New Daily Mail.

På en pressekonferanse sa statsminister Scott Morrison at han har gitt forsvaret beskjed om å være klar, ettersom brannfaren har økt i takt med temperaturøkningen i landet.

Flere stedet i Victoria er det meldt over 40 grader i helgen.

– Jeg har gitt dem veldig klare instrukser om at de skal stå klare til å ta affære og tilby støtte umiddelbart om de trengs, sa Scott.

Tidligere statsminister bekjemper brann

Rundt 2.500 brannmenn kjemper, ifølge The New Daily Mail, mot 134 branner i de forskjellige delstatene.

53 av brannene er det ikke kontroll på.

En brannmann jobber intenst for å kjempe mot flammene.
En brannmann jobber intenst for å kjempe mot flammene. Foto: AP

Blant de frivillige brannmennene er tidligere statsminister Tony Abbott, som er klar for å kjempe mot brannene som nærmer seg det populære skianlegget i Snowy Mountains.

– Jeg er en av 70.000 frivillige. La oss håpe at vi alle holder oss trygge og at vi gjør et godt arbeid, sier Abbott.

Alpinanlegget har i forberedelsene før brannene kommer gjort klar anleggets snøkanoner. Planen er ifølge Reuters å bruke kanonene til å pøse iskaldt vann over de tørre skiløypene.

Donerer millioner

Over hele verden fortviler folk over de enorme ødeleggelsene brannene i Australia påfører både folk og dyr, og mange ønsker å bidra.

Bandmedlemmene i Metallica har meddelt at de donerer et beløp som tilsvarer 6,8 millioner kroner til frivillige som er med på å kjempe mot brannene i delstatene New South Wales og Victoria.

James Hetfield, og resten av heavy metal-bandet Metallica, donerer 6,8 millioner kroner til frivillige som er med på å kjempe mot brannene i Australia.
James Hetfield, og resten av heavy metal-bandet Metallica, donerer 6,8 millioner kroner til frivillige som er med på å kjempe mot brannene i Australia. Foto: NTB scanpix

Mens formel 1-verdensmester, Lewis Hamilton, gir 4,5 millioner kroner til brannvern.

– Det knuser hjertet mitt å se ødeleggelsene brannene påfører folk og dyr i Australia. Jeg vil gi 500.000 dollar for å hjelpe de frivillige som jobber for å beskytte dyrene og stoppe brannene. Om du er i stand til å bidra, og ikke allerede har gjort det, så gjør det, skrev Hamilton torsdag på Twitter.

Også Elton John og Chris Hemsworth har meldt at de vil gi 1 million dollar hver.

Blant andre kjenninger som også har åpnet lommebøkene sine, finner vi Pink, Nicole Kidman og Keith Urban.