LEGENDE: Gary Neville er en av Fotball-Englands mest dekorerte spillere. Her feirer han lagkamerat John O'Sheas scoring på Anfield i 2007.
LEGENDE: Gary Neville er en av Fotball-Englands mest dekorerte spillere. Her feirer han lagkamerat John O'Sheas scoring på Anfield i 2007. Foto: Dave Thompson/AP

Mener drikking og festing var grunnen til at Liverpool ikke vant ligaen

Gary Neville og Steven Gerrard mimrer om gamle møter, og kommer med avsløringer rundt blant annet profesjonalitet og drikkekultur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Liverpool-Manchester United søndag 17.30 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

I den nyeste sesongen av Gary Neville’s Soccerbox møter tidligere Manchester United-profil Gary Neville flere av Englands største stjerner for å se tilbake på gamle oppgjør og sammenligne med dagens Premier League-virkelighet.

En av dem som gjester den tidligere backen i en episode er Liverpool-legenden Steven Gerrard, som i løpet av sin karriere på Merseyside vokste frem til å bli en av klubbens største spillere noensinne.

Gerrard vant imidlertid aldri ligaen i løpet av sin tid på Anfield, og i episoden peker duoen på drikkekultur som en del av årsaken til at Gerrards rivaler i Manchester United var så overlegne dem i starten av midtbanestjernens karriere.

– Jeg debuterte mens det fremdeles var en drikkekultur der. Det var mange kvelder på byen og «bla, bla, bla», men Gerard Houllier tok grep om det. Han forbød det. Så jeg var bare med på det siste året der det kun handlet om å gå ut, sier Gerrard.

– Vi hadde et godt lag, men den største forskjellen var at vi var mer profesjonelle

«Programleder» Neville, som selv vant åtte Premier League-titler i løpet av sin karriere, forteller at en av suksesskriteriene for laget han var del av, handler om nettopp dette.

– Jeg sier alltid at det var forskjellen da vi vant ligaen de første årene. Ja, vi hadde et godt lag, men den største forskjellen var at vi var mer profesjonelle. Vi kuttet ut det der før Liverpool og Arsenal gjorde det. Hvis du tenker på Arsenal, så hadde de jo åpenbart Tony (Adams, journ.anm.) og hele den bakre femmeren. De kuttet det der ut i 97/98, og jeg mener at jeg kunne merke at de da var mye bedre trent. Dere var vel sannsynligvis profesjonelle i forberedelsene til kampene mot oss, men med en del av de spillerne dere hadde mellom 1996 og 2000 så visste man bare ... Selv nå er det slik at spillere som ikke drikker presterer mye bedre, forteller Neville.

I episoden ser du også hvorfor Gerrard blir nødt til å bruke frasen «Gnir du det inn nå, eller?» når Neville forteller!

Gerrards første julefest: – Husket ikke hvordan jeg kom meg hjem

Gerrard, som er født i 1980, var bare unggutten da Liverpools berømte «Spice Boys» regjerte på midten av 90-tallet samtidig som Manchester United regjerte på tabelltoppene, men forteller om ett av sine første møter med den beryktede festkulturen.

– Min første julefest med laget var i 1997. Jeg hadde nettopp signert min første profesjonelle kontrakt, og jeg måtte synge og greier. Halvliterne fløt fritt. Jeg kunne ikke huske hvordan jeg kom meg hjem den kvelden. Og jeg tenkte at det var feil, etter alt det jeg hadde gjort for å bli profesjonell fotballspiller. Noen måneder senere satte Houllier ned foten, og alt endret seg, sier han, før Neville mimrer videre:

– Jeg tenker tilbake på laget i 1995/96, som vi var jevnbyrdige med i ligaen og møtte i cupfinalen. McManaman, Fowler, Redknapp, Collymore. Det var virkelig talentfulle spillere, men man kunne bare se at de ikke hadde profesjonalisert seg, sier den tidligere United-profilen.

– Men tenk på kulturen den gang. Det var normalt å gå på på byen hver eneste helg. Jeg vet ikke hvor ofte de dro ut, men Houllier var mannen som tok tak i den kulturen og virkelig endret ting i Liverpool, men det var ikke før rundt 1999-2000, svarer Gerrard.

Mener de vant kamper mot slutten på grunn av formen

Liverpool-legendens avsløringer fører så til det som virker som en dønn ærlig og reflekterende samtale mellom den gamle landslagsduoen.

– Vi merket det. Det var ikke bare Liverpool, men det var hele Premier League. Før det hadde vi bokstavelig talt vunnet ligatitler på grunn av det fysiske aspektet, sier Neville.

– Tenker du på sene vinnermål og slikt? spør Gerrard.

– Ja, svarer Neville kontant.

– Da vi spilte mot United, selv om vi ledet, visste vi at vi kom til å bli bombadert de siste ti minuttene. Du tror det hadde å gjøre med det fysiske? vil Gerrard vite.

– På den tiden handlet det om fysikk, ja, sier Neville.

Gerrard forklarer hvorfor Murphy «alltid» var god mot United - og skryter av Riise

I episodene forklarer Gerrard også grunnen til at en Liverpool-spiller, Danny Murphy - som ofte gikk under radaren - flere ganger ble helten mot nettopp Nevilles Manchester United.

– Han var veldig undervurdert da han var hos oss, for han var en så fleksibel spiller. Han hadde mange gode kvaliteter, men motstanderne ga ham ikke så mye oppmerksomhet. Danny ble aldri preget av kampene. Han var en av de spillerne som stolte på seg selv og spilte sitt eget spill uansett hvem han møtte. Om det var Manchester United eller Bolton, så spilte han på akkurat samme måte. Det hjalp ham nok mye. Om det var 70.000 på Old Trafford i en enorm kamp, hadde jeg psyket meg opp til det i ukesvis. Danny var så rolig, og det ble synlig i mange av de store øyeblikkene han hadde mot dere, sier Gerrard.

I løpet av episoden ser de to gjennom to av Gerrards sterkeste minner, 4-1-seieren borte mot Manchester United i mars 2009 og 3-1-seieren borte mot Everton i september 2001. I det sistnevnte scorer John Arne Riise et drømmemål, og får dertilhørende skryt fra sin tidligere kaptein.

– «Ginge» var god for oss. En strålende venstrefot, sterk løpskapasitet, veldig bra trent. Og raidene hans passet oss veldig bra, spesielt på bortebane. Han var en glimrende kontringsspiller, ganske rask, og så kunne han åpenbart levere øyeblikk som det der, skryter Gerrard.

– Jeg ville elsket å spille for Klopp

Gerrards karriere på Anfield varte fra han som niåring spilte sine første kamper i 1989 til han som klubblegende forsvant ut portene i 2015, og den nåværende Rangers-manageren elsker det som foregår i hans gamle klubb for øyeblikket. Det gir han også uttrykk for overfor tidligere Manchester United-spiller Neville.

– Jeg ville elske å spille et halvår for Jürgen Klopp, bare for å se hva metodene hans handler om. Liverpool-laget nå til dags er dag og natt sammenlignet med det jeg spilte for. Da vi spilte mot dere, fryktet vi dere. For dere hadde verdensklassespillere i hele laget. Vi visste at vi ikke hadde det. Vi visste at vi måtte være på vårt absolutt beste bare for å ha en sjanse. Det har jo åpenbart snudd, og jeg vedder på at Manchester United føler det slik nå når de skal møte Liverpool, sier Gerrard.

– Det har ligget i luften en stund, ikke bare de siste tolv månedene. Båndet mellom manageren, spillerne og fansen. Det er utrolig, svarer Neville, men blir avbrutt:

– Det er magisk for øyeblikket. Vi hadde en god lagånd, og ganske bra samhold, men når jeg ser på det Liverpool-laget i dag så virker de så mye mer sammensveiset. Alt ser ut til å flyte for dem. Dette er deres tid, svarer Gerrard.

Før Neville avslutter på humoristisk, men også resignert vis:

– Jeg tror også det. Uheldigvis…Sendes dette før de vinner ligaen?

I episoden forteller Gerrard også om den gang Gerard Houller gikk imot spillergruppens ønske og hentet El-Hadji Diouf i stedet for Nicolas Anelka, han beretter om sin undring over spisser som ikke tar straffer og han drodler om overgangssummene i dagens fotball. Se den på Sumo nå!

PS! De andre deltakerne i den nyeste sesongen av Gary Neville's Soccerbox er Michael Owen, Robert Pires, Wayne Rooney, Dimitar Berbatov og Alan Shearer.

Se Liverpool-Manchester United søndag 17.30 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!