SANK: Øya Mayotte sank med rundt 17 centimeter i forbindelse med at en ny undersjøisk vulkan ble skapt. Foto: Google Mymaps
SANK: Øya Mayotte sank med rundt 17 centimeter i forbindelse med at en ny undersjøisk vulkan ble skapt. Foto: Google Mymaps

«Brumming» skapte forundring over store deler av verden – nå har forskere funnet årsaken

Jordskjelv og «brumming» registrert i store deler av verden førte forskerne til øya Mayotte. Under vann fant de årsaken til de uvanlige observasjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2018 ble seismisk aktivitet registrert av jordskjelvinstitutter flere steder i verden. Den seismiske aktiviteten skapte noen underlige «brummelyder», som vekket nysgjerrigheten til forskere over hele verden

Denne uken har forskere ved det tyske forskningssenteret for geovitenskap (GFZ) publisert en forskningsstudie hvor de forklarer fenomenet.

Studien er publisert i tidsskriftet NatureGeoscience, og er de siste dagene blitt omtalt av en rekke internasjonale medier.

Jordskjelv og «brummesignaler»

Ifølge forskerne skyldes nemlig «brummelydene» dannelsen av en ny undersjøisk vulkan utenfor Komorene.

CNN skriver at forskerne i løpet av studien kartla så mange som 7000 tektoniske jordskjelv registrert av en rekke forskjellige geologer.

Det norske forskningsinstituttet NORSAR forklarer tektoniske jordskjelv på denne måten: Kantene til jordens tektoniske plater kan sette seg fast på grunn av friksjon, og når spenningen overstiger friksjonen, brekker fjellet langs en forkastning og skjelvet sender ut energi i form av bølger gjennom jordskorpen.

I tillegg til jordskjelvene registrerte forskerne 407 lange seismiske signaler, såkalte VLP-er. De blir beskrevet som harmoniske og lave, og minner ifølge CNN om en kontrabass eller stor bjelle. De lengste «brummesignalene» varte i mellom 20 og 30 minutter, og kunne registreres flere hundre kilometer unna.

Sank med 17 centimeter

Det viste seg at jordskjelvene og «brummelydene» kunne spores til et område rundt 35 kilometer utenfor kysten av øya Mayotte, en del av øygruppen Komorene i Det indiske hav.

Forskerne merket seg at øyas overflate hadde sunket med rundt 17 centimeter, noe som kunne knyttes til de mange jordskjelvene, skriver CNN.

Forskerne rekonstruerer i studien det som skjedde under havbunnen. Ifølge studien steg nemlig magma raskt opp fra et reservoar på toppen av jordas mantel, som ligger under jordskorpa og over jordens kjerne.

– Det utløste energiske jordskjelv under veien til overflaten, sier hovedforfatteren bak studien, Simone Cesca, til Live Science.

Dette åpnet en slags kanal, slik at mer magma kunne strømme ut av reservoaret og opp til havbunnen, hvor vulkanen ble dannet. Mens magma-reservoaret drenerte, sank overflaten på øya Mayotte med 17 centimeter. Ifølge Cesca fikk også prosessen området over magma-reservoaret til å svekke seg og synke. Da jordskjelv som knyttes til tektoniske platene og vulkanen ristet dette spesielle området, ble de særegne «brummesignalene» skapt.

– Vi tolker dette som et tegn på kollapsen av det dype magma-kammeret utenfor kysten av Mayotte, sier Eleonora Rivalta, en av forfatterne bak studien, til CNN.

– Merkelig og uvanlig

Det var i slutten av juni eller i begynnelsen av juli 2019 at magmaen kom opp fra havbunnen og dannet vulkanen, men den nøyaktige «fødselsdatoen» kan ikke fastslås.

Da hadde prosessen i flere måneder ført til lav, seismisk «brumming», men den ble først lagt merke til den 11. november 2018. «Brummingen» var da mye høyere og ble registrert i blant annet Kenya, Chile, Canada og Hawaii, skriver Washington Post.

– Dette er et veldig merkelig og uvanlig seismisk signal, skrev en jordskjelventusiast fra New Zealand på mikrobloggtjenesten på Twitter.

Han viste samtidig til en måling fra det amerikanske jordskjelvinstituttet, og det var denne meldingen som fanget oppmerksomheten til seismologer over hele verden.

– Dette er første gang vi virkelig har observert fødselen av en vulkan på havbunnen, sier hovedforfatter Simone Cesca til Washington Post.

En gruppe franske seismologer bekreftet i fjor at vulkanen faktisk eksisterer, men det er først nå at forskerne kan forklare hvordan den oppsto.

Ifølge studien har ikke den vulkanske øya opplevd et vulkanutbrudd på rundt 4000 år, og jordskjelv med styrke på over 4 er svært uvanlig i regionen. Derfor fanget et jordskjelv på 5,9 i mai 2018 ekspertenes oppmerksomhet. Dette er nemlig det kraftigste jordskjelvet som noensinne er målt ved Mayotte.