ALLE OMKOM: Ingen av de 176 personene om bord i Boeing 737-flyet overlevde da flyet styret like etter avgang fra Tehrean natt til onsdag.
ALLE OMKOM: Ingen av de 176 personene om bord i Boeing 737-flyet overlevde da flyet styret like etter avgang fra Tehrean natt til onsdag. Foto: Ebrahim Noroozi

Iranske myndigheter: Flyet ble ikke truffet av et missil

Sjefen for Irans luftfartsmyndighet sier de er sikre på at flyet som styrtet natt til onsdag, ikke ble truffet av en rakett. Før de utenlandske etterforskerne var på plass, skal mesteparten av vrakrestene allerede ha blitt ryddet bort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen uttalte sjefen for de sivile luftfartsmyndighetene i Iran på en pressekonferanse, at de kan utelukke at Boeing 737-flyet, som styrtet i Teheran natt til onsdag, ble truffet av en rakett.

– Vitenskaplig er det umulig at en rakett traff det ukrainske flyet, og slike rykter er ulogiske, sier Ali Abedzadeh, som er leder for Irans luftfartsmyndighet, i følge The Guardian.

Den iranske reaksjonen kommer etter at Canadas statsminister Justin Trudeau torsdag gikk ut og sa at flyet kan ha blitt skutt ned ved et uhell.

SIKKER: Leder Ali Abedzadeh for Irans luftfartsmyndighet sier at de er sikre på at flyet ikke ble truffet av en rakett.
SIKKER: Leder Ali Abedzadeh for Irans luftfartsmyndighet sier at de er sikre på at flyet ikke ble truffet av en rakett. Foto: AFP

Trudeau viste til etterretningsopplysninger fra flere kilder, blant annet canadisk etterretning.

Svarte bokser

Abedzadeh sier at vi må vente på resultatene fra undersøkelsene av flyets svarte bokser, men at de er sikre på at flyet ikke ble truffet av en rakett.

Flyets svarte bokser ble vist frem under fredagens pressekonferanse.

Både Ukraina, Canada, Russland og Frankrike har uttrykt ønske om å undersøke de svarte boksene.

Iranske myndigheter opplyste fredag at det kan ta en til to måneder å hente ut informasjon fra de svarte boksene. Mens en iransk luftfartsoffiser sier at det kan ta opptil ett til to år å få ut all informasjonen, ifølge Reuters.

Iranske myndigheter opplyser fredag ettermiddag at de har ryddet bort mesteparten av vrakrestene etter flystyrten – før de utenlandske etterforskerne har ankommet landet, ifølge CBS´ amerikanske korrespondent Elizabeth Palmer.

Fredag morgen skrev Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, på Facebook at han ikke utelukker at flyet ble truffet av et missil.

SØRGER: Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, legger ned blomster under en minnemarkering for de omkomne i flystyrten.
SØRGER: Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, legger ned blomster under en minnemarkering for de omkomne i flystyrten. Foto: AFP

– Vi har ikke utelukket missil-teorien, men den er ikke bekreftet ennå, skriver Zelenskyj.

Krever innsyn

Sveriges statsminister Stefan Löfven og Canadas statsminister Justin Trudeau ber om at de rammede landene får innsyn i etterforskningen etter flystyrten i Iran.

Blant ofrene for styrten var ti svensker og 63 canadiere.

Löfven og Trudeau snakket sammen om saken torsdag, etter at det ble kjent at flyet kan ha blitt skutt ned.

– Vi er enige om at disse opplysningene ytterligere øker behovet for en rask, fullstendig og åpen etterforskning. Vi var også enige om at de rammede landene trenger en mulighet for å bidra med nasjonal ekspertise, samt å gis fullstendig innsyn i etterforskningen. Vi vil holde nær og løpende kontakt med de øvrige rammede landene, opplyser Löfven.

Den svenske statsministeren sier han også er blitt enig med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj om tett samarbeid.

Ingen overlevde

Det var natt til onsdag et passasjerfly med 176 personer ombord styrtet rett etter avgang fra Teheran.

Flyet skulle til Ukrainas hovedstad Kiev.

Ikke mange minuttene etter avgang styrtet det ukrainske flyet, drøyt fire mil fra flyplassen.

Ingen av de 176 personene om bord overlevde styrten.

Styrten skjedde like etter at amerikanske militærbaser i Irak ble angrepet av Iran.