Vil ha dekket reiseregning på 820 000 kroner etter Russland-oppholdet

Frode Berg har startet forhandlinger om erstatning fra staten for oppholdet i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprydningsarbeidet etter det som kan tegne til å bli en av norgeshistoriens største etterretningsskandaler er i full gang.

Denne uken har spiondømte Frode Berg deltatt på en tre dager lang debriefing med E-tjenesten på et skjermet sted på Østlandet.

Samtidig er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenester, EOS-utvalget, i full gang med å granske om lovbrudd er blitt begått.

Parallellt med dette har Frode Berg og hans advokat startet jobben med å få ut en kompensasjon for de prøvelser pensjonisten fra Kirkenes måtte gjennomgå i Russland.

Samtaler med regjeringsadvokaten

Advokat Brynjulf Risnes sier til TV 2 at han allerede har hatt en innledende samtale med regjeringsadvokaten om saken.

– Frode Berg ønsker jo at det skal skje en kompensasjon for det han har vært gjennom på en eller annen måte. Men han stiller hverken høye krav eller store forventninger til det, sier advokaten.

Ifølge advokaten har staten så langt utbetalt rundt 1,2 millioner kroner i fri rettshjelp i forbindelse med den juridiske prosessen mot Berg i Russland.

Men 64-åringen har fortsatt utgifter knyttet til saken, både til advokatbistand og en medierådgiver for å håndtere de mange pressehenvendelsene fra inn- og utland.

Risnes vil foreløpig ikke tallfeste størrelsen på Bergs krav, men sier samtalene med regjeringsadvokaten har foregått i en god tone.

– Det er klart at det er ingen som ønsker noen konflikt om dette, sier Risnes til TV 2.

Stor reiseregning

Frode Berg har hevdet at han ble rekruttert av E-tjenesten i 2015 for å transportere penger og beskjeder til en russisk agent i Nordvest-Russland.

Mellom 2015 og 2017 gjennomførte han til sammen fem turer til Russland på vegne av tjenesten. Ifølge Berg hadde han en avtale om å få dekket sine utgifter til de tre siste turene, i henhold til reiseregninger som skulle leveres til en av Etterretningstjenestens representanter.

For den siste turen, der han endte opp med å sitte 711 dager i russisk fengsel, har Berg ennå ikke fått oppgjør. Selv tallfester han sine forventninger på denne måten:

– Jeg fant ut at fra jeg reiste fra Norge 3. desember 2017 og til jeg ble løslatt, er jeg kommet opp i en reiseregning på 820 000 kroner, hvis jeg skulle brukt statens satser.

Utrent og uforberedt

Frode Berg har vært svært kritisk til at E-tjenesten presset ham til å reise på oppdrag til Russland. Spesielt siden han hverken fikk opplæring eller trening i det han skulle gjøre.

Ifølge Berg fikk han heller ingen indikasjon på hvor farlige oppdragene kunne være og hva han skulle gjøre hvis han ble tatt.

– Jeg var overhodet ikke forberedt på noe som helst. Ikke opplært i noe som helst. Og det var ingen kriseberedskap om noe gikk galt, sier Berg i et lengre intervju, som denne helgen sendes på TV 2 Nyhetskanalen.

SNAKKER UT: I dokumentarfilmen «<i>Motvillig spion» </i>på TV 2 Nyhetskanalen denne helgen, snakker Frode Berg ut om spionaffæren, som kostet ham 711 dager i russisk fengsel. Foto: TV 2
SNAKKER UT: I dokumentarfilmen «Motvillig spion» på TV 2 Nyhetskanalen denne helgen, snakker Frode Berg ut om spionaffæren, som kostet ham 711 dager i russisk fengsel. Foto: TV 2

I tillegg til fraværet fra familien, har fengselsoppholdet i Russland hatt helsemessige konsekvenser for 64-åringen.

– Det er klart at det å sitte stille i to år med litt feilernæring i min alder, har fått noen konsekvenser, sier han.

– Så får vi se hva slags eventuelle senskader det blir når det gjelder det psykiske, fortsetter han.

– Gull verdt

Mens advokat Brynjulf Risnes nå tar seg av erstatningskravet mot staten, ønsker Berg selv å legge hele saken bak seg så fort som mulig.

Men helt ferdig med den blir han nok aldri, frykter hans advokat.

– Når man tenker på Frode Berg, tror jeg man vil tenke på hans russiske opphold. Så for ham vil nok dette prege resten av livet, sier Risnes.

Berg skrev over 820 sider med notater mens han satt i fengsel, og selv om det har gjort vondt å gå tilbake i disse, ønsker Berg nå å bearbeide dem med tanke på å utgi en bok.

– Det var først da jeg ble løslatt at jeg skjønte at alle landets største forlag sto i kø for å få historien. Det er ingen hemmelighet at jeg har hatt en person til å se gjennom notatene, og han sa de var gull verdt, sier han til TV 2.