Video kan vise missil som treffer flyet

Avisen The New York times publiserte torsdag kveld en video fra Teheran som viser et angivelig missil som treffer passasjerflyet før det styrter. Iran nekter å ha skutt ned flyet og inviterer USA til å delta i etterforskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen norsk tid styrtet et passasjerfly med 176 personer ombord rett etter avgang fra Irans hovedstad Teheran.

Boeing 737-800-flyet fra Ukraine International Airlines styrtet bare minutter etter avgang.

Flere kilder, blant annet canadisk etterretning mener at flyet ble skutt ned av Iran.

Ifølge avisen New York Times viser en video passasjerflyet idet det blir truffet av et missil.

Har funnet spor

Etterforskere skal ha funnet spor etter iransk antiluftvernskyts i nærheten av der flyet styrtet. Canadas statsminister Justin Trudeau sa på en pressekonferanse torsdag kveld at etterretning tyder på at flyet ble skutt ned av iransk luftvern.

– Vi har etterretning fra flere kilder, inkludert vår egen og våre alliertes, som tyder på at flyet ble skutt ned av iransk luftvern. Dette kan ha skjedd ved et uhell, sa Trudeau.

Også To Pentagon-kilder mener det var en feil som skjedde som følge av at det iranske rakettforsvarssystemet trolig var blitt aktivert etter at Iran hadde angrepet to militærbaser i Irak med missiler. Missilangrepet mot basene var svar på at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar. Flystyrten fant sted noen timer etter angrepet mot militærbasene.

Pentagon vil ikke offisielt kommentere påstandene.

USA deltar i etterforskningen

Iran har hele tiden nektet for at de har skutt ned flyet.

– Flere nasjonale og internasjonale fly var i iransk luftrom samtidig på samme høyde på 2.440 meter, sier Ali Abedzadeh, som leder landets luftfartsmyndighet og som også er landets visesamferdselsminister.

– Ryktene om at et missil rammet flyet kan umulig være korrekte. Det er ulogisk, sier han.

Iran har sendt en invitasjon via Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) til den amerikanske havarikommisjonen (NTSB) om å la USA delta i etterforskningen. Kommisjonen sier at de vil sende en representant for å delta i etterforskningen, skriver nyhetsbyrået AFP.

– NTSB har svart vår ledende etterforsker og kunngjort at de vil sende en representant, sier Farhad Parvaresh, Irans medlem av ICAO til Reuters.

En representant fra Canada vil også delta i etterforskninger, skriver nyhetsbyrået.

– Som iranere kjenner vi på dypt denne tragedien og katastrofen for alle de involverte, sier Parvaresh til Reuters. Han understreker at Iran er opptatt av å holde politikk utenfor etterforskningen.

Irans utenriksminister har tidligere invitert produsenten Boeing til å delta i etterforskninger.

– Kompliserer situasjonen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kommenterer de dramatiske opplysningene slik:

– Dette kompliserer situasjonen ganske mye. Nå er det viktig å huske at vi ikke har fått bekreftet dette ennå, vi vet ikke mer enn det som er ute i media. Men her er det viktig at alle parter kommer til, sånn at vi får etterforsket denne hendelsen etter det regelverket og de prosedyrene som finnes, slik at vi får klarhet i hva som har skjedd, sier han til TV 2.

– Det endrer ikke mitt syn på situasjonen i området, der er det høy spenning og dette er en veldig følsom situasjon. Derfor er det viktig at vi nå får fakta på bordet. For oss er det viktig å stå sammen med en del av de nasjonene som har statsborgere som er forulykket.

Forsvarsministeren mener det nå er viktig å få klarhet i hva som har skjedd.

– Det er en tragisk ulykke uavhegig av hva som har skjedd. Så er det selvfølgelig ekstra alvorlig om det er våpen involvert. Men det viktigste nå er at vi klarer å etablerer et bilde av hva som har skjedd, det vil muliggjøre å ta denne hendelsen videre ved dialog, sier Bakke-Jensen.

– Det som vil være avgjørende for Irans relasjon til andre nasjoner nå, er at de følger de internasjonale prosedyrene for denne typen etterforskning.

Ekspert: – Flau feiltakelse

Mahmoud Farahamand, tidligere etterretningsoffiser og nå sikkerhetsekspert mener nedskytingen er flaut for Iran.

– De har tydeligvis slått på antivernsystemet sitt. Det er ganske utrolig at de har klart å skyte ned et sivilt fly. Helt forferdelig stygg feiltakelse og flaut for Iran, sier Farahmand til TV 2.

Ifølge Farahamand må det ha vært en feil i rakketsystemet som har gjort at flyet har blitt skutt ned av Iran.

– Jeg kan ikke forstå noe annet at det er en feil ved systemet til Iran. Flyet tar av Teheran, og er på vei ut av landet. Antiluftvernsystemet skal egentlig klare å skille ut sivile fly og militære fly, forklarer sikkerhetseksperten.

Vil trolig ikke bli noen militær eskalering

Han tror imidlertid at det ikke vil få noen militære konsekvenser.

– Canada går ikke til krig mot noen, Canada under Trudeau har ingen krigsapetitt. Iran har ingen intensjon om å drepe sivile heller. Det som er høyst sannsynlig fra Canada, er at de fordømmer det, og vil be om økonomisk erstatning fra Iran, forklarer han.

Han viser også til at Iran nå har svekket sin egen posisjon ved å ta livet av sivile.

– De klarte ved den hevnaksjonen natt til onsdag å vise at de har militære muskler nok til å skyte punktlige missiler. De hadde gode kort på hånda, som nå har blitt svekket, forklarer han.