Slik påvirker en hvit måned kroppen din

En undersøkelse viser at hver fjerde nordmann har vurdert å ta en hvit måned. Eksperter er positive til at man skal prøve å ha en måned uten alkohol.

– Folk strømmer jo inn på fastlegekontoret og vil bli sunnere og friskere akkurat nå i januar. Alkohol er en av de tingene som nytter å prøve å endre på, forteller lege Kaveh Rashidi til God morgen Norge.

Desto mer man drakk i desember, desto mer hjelper det å med nettopp en hvit måned i januar.

Det å ta en hvit måned betyr at man går en hel måned uten å drikke alkohol. Dette kan ha flere helsefordeler.

– Du sover bedre, du får mindre stresshormoner i kroppen, du kan gå ned i vekt fordi det er mange kalorier i alkohol, sier Rashidi.

Legen har selv ikke en hvit måned, men han har redusert alkoholforbruket betraktelig.

– Jeg har en gravid kjæreste hjemme, så vårt alkoholforbruket har stupt, forteller han før han fortsetter:

– Jeg synes det føles kjempegodt.

Vanskelig å være sosial

Ofte i sosiale sammenkomster er alkohol en del av regnestykket. Så det å ikke drikke kan være vanskelig for mange.

– Jeg skjønner hva folk snakker om når de syns det er vanskelig å gå ut med for eksempel jobben eller venner, også skal de holde det gående og være sosiale, sier Ole André Sivertsen til God morgen Norge.

Ole André Sivertsen var programleder for NRK-serien Fylla, der de gjorde flere eksperimenter rundt myter og fakta om alkohol. Der testet de blant annet om hvorvidt man fungerer dårligere sosialt når man ikke drikker.

– Det viste seg at vi fikk inn en som var avholdsmann i utgangspunktet, som fungerte helt perfekt sosialt. Mens de vi tok inn som vanligvis gikk på fest og pleide å drikke for å kunne fungere sosialt, de stivnet litt når de plutselig skulle agere sånn som de vanligvis gjorde, men uten alkohol, forteller Sivertsen.

Han mener at det å ta en måned ikke bare har helsemessige fordeler, men det kan også være en måte å teste hvordan man fungerer sosialt uten den ekstra boosten fra alkohol.

– Vi har egentlig vent oss til at alkohol er en del av det å være i en sosial setting. Så sånn sett så kan jo egentlig en måned der man tester ut normalen, for alkohol er jo en unaturlig drikk som påvirker oss, være lurt, sier Sivertsen.

– Fordelene kommer etter bare noen dager

Hvis man synes det høres vanskelig ut med en hel måned uten noe alkohol så trenger man ikke kutte det helt ut for å merke fordeler.

– Hvert glass mindre gir fordeler, forklarer Rashidi.

Det er viktig å ikke legge lista for høyt, men heller sette seg et mål man klarer å nå.

– Hvis man prøver å kutte ned også ser man at dette går ikke, jeg trenger alkoholen i livet mitt, så er kanskje bare det en varsellampe som blinker, forteller legen.

Men dette kan være et tegn på at en hvit måned er desto viktigere.

– Fordelene kommer etter bare noen dager, og de bare fortsetter og fortsetter og fortsetter, sier Rashidi.