Trudeau: – Tyder på at flyet ble skutt ned av iransk antiluftvern

Etterforskere skal ha funnet spor etter iransk antiluftvernskyts i nærheten av der flyet styrtet. Canadas statsminister sier etterretning tyder på at flyet ble skutt ned av iransk luftvern.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

CBS news melder at de har snakket med myndighetspersoner som hevder at passasjerflyet som styrtet med 176 personer ombord onsdag ble skutt ned ved et uhell.

Nyhetskanalen siterer amerikansk etterretning, som skal ha sagt at en satellitt plukket opp signaler både fra at missilene var avfyrt, og en eksplosjon som skal ha vært da missilene traff flyet.

Nyhetsbyrået AP skriver at amerikansk etterretning mener det er «høyst sannsynlig» at det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned.

– Tyder på at flyet ble skutt ned

Canadas statsminister Justin Trudea holdt pressekonferanse klokken 20.30 norsk tid.

Han åpnet med å si at han tenker på de etterlatte etter de som døde i flystyrten. Det var 63 canadiere ombord på flyet. Det var også 82 iranere ombord i flyet, flere av de var utvekslingsstudenter som var på vei til Canada.

– Jeg har tenkt på familiene og de etterlatte etter det som skjedde. Det som skjedde i går er en tragedie. Det sjokkerte Canada og verden, åpnet Trudeau.

Statsministeren sa at det hadde vært omfattende møtevirksomhet siden flystyrten, og bekrefter deretter flere rapporter som har kommet fra anonyme kilder torsdag.

– Vi har etterretning fra flere kilder, inkludert vår egen og våre alliertes, som tyder på at flyet ble skutt ned av iransk luftvern. Dette kan ha skjedd ved et uhell, sa Trudeau.

– Denne nye informasjonen understreker nødvendigheten av en grundig etterforskning, sa statsministeren, og legger til at Canada nå vil samarbeide med sine allierte.

– Det er nå mer viktig enn noensinne at vi finner ut hva som skjedde. Canadiere og de etterlatte vil ha svar. Jeg vil ha svar, sa Trudeau.

– For tidlig

På direkte spørsmål om han mener USA må ta en del av skylden for flystyrten, ettersom USAs likvidering av Qasem Soleimani utløste iranernes hevn som igjen kan ha ført til at passasjerflyet ble skutt ned ved et uhell, svarte Trudeau at det er for tidlig å trekke konklusjoner.

Han understreket flere ganger i løpet av pressekonferansen at han nå ønsker tid til å gjennomføre en full og grundig etterforskning.

De diplomatiske forbindelsene mellom Iran og Canada har lenge vært anstrengte. I 2012 la Canada ned ambassaden i den iranske hovedstaden Tehran.

Trudeau ville ikke svare på spørsmål fra journalister på pressekonferansen om dette forverrer forholdet mellom Canada og Iran.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er forsiktig med å kommentere opplysningene om at flyet ble skutt ned, men sier det er svært viktig at flystyrten blir etterforsket på en grundig måte.

– Det er ingen tvil om at denne hendelsen spiller inn på den delvis spente og veldig skjøre situasjonen som er i regionen, sier Søreide i Debatten på NRK.

Iransk antiluftvern

The New York Times har snakket med sekretær i Ukrainas sikkerhets- og forsvarsråd, Oleksiy Danilov, som sier at etterforskere følger opp de ubekreftede rapportene om at russiskproduserte Tor M1 overflate-til-luft-missiler – et system som brukes av Iran – har blitt funnet i nærheten av området der flyet styrtet.

Nettavisen Newsweek siterer anonyme kilder på at skal et iransk antiluftvernssytem skal ha skutt ned det ukrainske passasjerflyet i Iran. Ifølge nettstedet har de snakket med en Pentagon-offiser, en etterretningsoffiser og en iransk etterretningsoffiser. Alle kildene er anonyme, og alle disse opplysningene er foreløpig ubekreftede.

Pentagon-kildene hevder at flyet ble skutt ned ved feiltakelse som følge av at det iranske rakettforsvarssystemet trolig var blitt aktivert etter at Iran gjennomførte rakettangrep mot to militærbaser i Irak, blant dem Ain Assad-basen der norske styrker bistår irakiske sikkerhetsstyrker i kampen mot IS.

Missilangrepene mot basene var svar på at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar.

– Ulogisk og umulig

Iran på sin side utelukker at et missil på avveie kan ha vært årsaken til at et ukrainsk fly styrtet like etter avgang utenfor Teheran onsdag morgen. De 176 om bord omkom.

– Flere nasjonale og internasjonale fly var i iransk luftrom samtidig på samme høyde på 2.440 meter, sier Ali Abedzadeh, som leder landets luftfartsmyndighet og som også er landets visesamferdselsminister.

– Ryktene om at et missil rammet flyet kan umulig være korrekte. Det er ulogisk, sier han.

Innledende etterforskning indikerte teknisk feil

Storbritannia snur alle steiner for å finne årsaken til ulykken.

En høytstående ukrainsk sikkerhetsarbeider har sagt til The Guardian at landets etterforskere undersøker en lang rekke ulike mulige årsaker til at flyet styrtet i Iran. Blant årsakene som undersøkes er om det forekom dronekollisjon, terrorbombe, eller et missilangrep.

De skal derimot inntil videre ikke ha utelukket at ulykken kan ha skyldtes teknisk feil.

Iranske etterforskere sier til BBC at flyet forsøkte å returnere til flyplassen da det styrtet.

Den innledende iranske etterforskningen slo fast at det var en teknisk feil som forårsaket flystyrten. Dette ble underbygget av vestlige etterretningstjenester som innledende mente det ikke er noen tegn til at flyet ble skutt ned. Nå verserer det derimot langt mer tvil.

– Vanlig og pålitelig fly

Amerikanske myndigheter har torsdag blitt invitert av Iran til å overvære etterforskningen, melder New York Times. Dette til tross for at det til å begynne med ble meldt at Iran nektet å involvere USA eller flyprodusenten Boeing i prosessen.

Ukrainske representanter får også lov til å være tilstede.

Leder Andreas Sundt i Norsk flyteknikerorganisasjon sa onsdag til TV 2 at han synes det er svært merkelig at en motorfeil skulle ha ført til styrten i Iran.

– Boeing 737 er et utrolig vanlig og pålitelig fly. Med et så pass nytt fly, med den nyeste motortypen, er det overraskende om det hadde styrtet på grunn av en motorfeil, sa Sundt.

– Når jeg studerer FlightRadar24 ser det ut til at flyet stiger i høyde, men at farten går ned. Det kan tyde på at de har mistet kraften fra den ene motoren. Men det må ha skjedd noe annet veldig alvorlig enn tap av en motor, for at flyet skulle styrte på denne måten, mente den erfarne flyteknikeren.

Like etter at Boeing 737-flyet tok av fra flyplassen i Teheran ved 06-tiden onsdag morgen, forsvant det fra flyradaren.

Flyet var på vei til Ukrainas hovedstad Kiev. Ingen av de 176 personene om bord overlevde styrten.

Ombord på flyet var det blant annet to svenske barnefamilier.