REAGERER: Britiske eksperter reagerer på Meghan og Harrys valg om å trekke seg tilbake fra det britiske kongehuset.
REAGERER: Britiske eksperter reagerer på Meghan og Harrys valg om å trekke seg tilbake fra det britiske kongehuset. Foto: Courtney Africa

Avis: Paret følte seg tvunget til å komme med offentliggjøringen tidligere enn planlagt

Britiske eksperter er både lei seg, overrasket og i sjokk over nyheten om at Harry og Meghan trekker seg fra den fremste rekken av kongehuset. Nå kommer det fram at nyheten kanskje ble fremtvunget tidligere enn planlagt.

Onsdag kom nyheten om at Prins Harry og hertuginne Meghan av Sussex trekker seg tilbake fra den fremste rekken av det britiske kongehuset, og at de ønsker å bli økonomisk uavhengige.

Ifølge flere britiske medier var det ingen andre medlemmer av kongehuset som visste om Harry og Meghans planer, før de selv kom med offentliggjøringen på Instagram.

Samtidig ble en egen nettside for paret lansert, der de i tillegg til uttalelsen, har publisert informasjon om deres visjon og deres tidligere arbeid.

– Ekstraordinært

BBC skriver at den britiske kongefamilien er såret etter å ha hørt nyheten. Om de er såret over at de ikke var inkludert i den store avgjørelsen, eller av avgjørelsen i seg selv, er ikke klart.

Britiske kommentatorer, forfattere og korrespondenter har prøvd å forstå bakgrunnen for Harry og Meghans valg.

– Det er ekstraordinært å se at Harry og Meghan har besluttet å ta dette steget, sier kongehuskorrespondent i Sky News, Rhiannon Mills.

GIFTET SEG: Harry og Meghan giftet seg i et storslagent bryllup i mai 2018.
GIFTET SEG: Harry og Meghan giftet seg i et storslagent bryllup i mai 2018. Foto: Ben Stansall

Som en del av beslutningen om å trekke seg fra det britiske kongehuset, har hertugparet også bestemt seg for at de ikke lenger skal være en del av det såkalte «Royal Rota»-systemet.

Ødeleggende

Systemet ble opprettet for over 40 år siden, og gir britiske medier eksklusiv tilgang til de offisielle engasjementene til medlemmer av kongefamilien.

Fra nå av, vil Meghan og Harry kun ta kontakt med medier som de selv stoler på.

– Dette kommer ikke bare til å ødelegge deres forhold til mediene, men det vil også ødelegge hans forhold med noen av medlemmene av familien hans, sier Mills til Sky News.

Tvunget

Ifølge BBCs kilder på slottet valgte Prins Harry og Meghan å kunngjøre tilbaketrekningen uten å forhøre seg med andre medlemmer av kongefamilien først.

Ifølge The New York Times følte paret seg tvunget til å komme med uttalelsen tidligere enn planlagt, da de fikk nyss i at The Sun, en britisk tabloid eid av Rupert Murdoch, forberedte en sak rundt den interne diskusjonen i kongehuset om deres fremtid.

Kongefamiliens diskusjon om deres fremtid var derimot på et innledende stadie, da de kom med nyheten. Ifølge avisen skulle Prins Charles og andre familiemedlemmer møtes for å snakke om dette i slutten av måneden.

Ifølge BBC kom onsdagens kunngjøring «ut av det blå».

Den britiske statskanalen rapporterer at Dronning Elizabeth har vært i kontakt med både Prins Charles og Prins William på torsdag. Sammen har de bedt ledende hoffansatte arbeide med Harry og Meghan, og dronningen ønsker en hurtig løsning på parets fremtid.

– Får alt hun peker på

Arthur Edwards er tidligere kongefotograf for The Sun. Han sier han fikk sjokk da nyheten kom onsdag kveld.

– Jeg tenkte: «herregud, hva er det han gjør?» Jeg vet ikke hva som går av ham, men jeg håper han kommer til vettet snart, sier Edwards.

Den tidligere fotografen påpeker at Prins Harry allerede er økonomisk uavhengig, og at han ikke trenger pengene han får ved å være medlem av det britiske kongehuset, men at britene trenger Harry.

FÆRRE INTERVJUER: Meghan og Harry sier at de nå kun vil ta kontakt med medier som de selv stoler på.
FÆRRE INTERVJUER: Meghan og Harry sier at de nå kun vil ta kontakt med medier som de selv stoler på. Foto: Daniel Leal-olivas

I uttalelsen fra hertugparet sa Harry og Meghan at de ville dele tiden sin mellom Storbritannia og Nord-Amerika. Det får den tidligere kongelige pressesekretæren Dickie Arbiter til å reagere.

– Hvordan skal det egentlig fungere i praksis? De snakker om klimautfordringene og nå vil de farte frem og tilbake over Atlanterhavet i privatfly, sier han og fortsetter:

– Jeg tror dette er et tilfelle av at Meghan får alt hun peker på.

Forfatteren Angela Levin tror beslutningen går hardt inn på Dronning Elizabeth.

– Dronningen vil bli veldig lei seg. Men jeg tror ikke hun har hverken mot eller viljestyrke til å håndtere disse problemene i denne alderen, sier Levin ifølge Sky News.

FØR: Slik så utstillingen ut før nyheten til Harry og Meghan kom.
FØR: Slik så utstillingen ut før nyheten til Harry og Meghan kom. Foto: Victoria Jones
ETTER: Og slik ser det ut dagen etter.
ETTER: Og slik ser det ut dagen etter. Foto: Victoria Jones
ETTER: Nå har prins Harry og hertuginne Meghan blitt flyttet til et eget område.
ETTER: Nå har prins Harry og hertuginne Meghan blitt flyttet til et eget område. Foto: Victoria Jones

Ved museet Madam Tussauds i London reagerte de raskt da nyheten om Harry og Meghan ble kjent. Tidligere sto voksfigurene av hertugparet side om side med prins William og hertuginne Kate av Cambridge, samt dronning Elizabeth og hennes ektemann prins Philip.

Torsdag har de imidlertid blitt flyttet bort til et eget område. Det skriver ABC News.