ÅSTED: Redningsarbeidere jobber på stedet hvor et fly med 176 personer om bord styrtet onsdag morgen.
ÅSTED: Redningsarbeidere jobber på stedet hvor et fly med 176 personer om bord styrtet onsdag morgen. Foto: Wana News Agency

Svenske Madeleine (18) googlet passasjerlisten og fant farens navn: – Hjertet mitt gikk i stykker

Madeleine Persson (18) er knust etter å ha mistet faren sin i flystyrten i Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen styrtet et Boeing 737-fly med 167 passasjer og ni kabinansatte om bord, like ved Imam Khomeini internasjonale lufthavn i Iran.

Flyet skulle fra Teheran til Kiev, og det ble tidlig konstatert at ingen overlevde styrten.

Fikk meldinger

Minst ti svenske statsborgere var om bord. Blant disse var 18 år gamle Madeleine Persson sin far, Mahdi Emami (60).

Han flyttet fra Iran til Sverige i 1980, og ble svensk statsborger i 1998. Det skriver Aftonbladet.

Da Madeleine slo på mobilen sin onsdag morgen, var den full av meldinger fra venner og familie om at et fly på vei fra Teheran til Kiev hadde styrtet like etter avgang.

– Pappaen min skulle komme hjem samme dag. Men jeg tenkte ikke så mye over det, for han skulle ikke mellomlande, sier 18-åringen til den svenske avisen.

– Jeg gråt og gråt

Madeleine prøvde å ringe til faren, men fikk ikke noe svar. Hun beroliget seg med at han sikkert var på flyet. Da klokken ble 12, og flyet egentlig skulle ha landet i Sverige, ringte hun igjen.

Men det var fortsatt ingen svar å få fra faren. Da begynte 18-åringen å bli urolig.

– Han pleide alltid å svare, så jeg ble veldig bekymret da han ikke gjorde det. Jeg gråt og gråt, og håpet at han ikke var om bord på flyet som hadde styrtet, sier hun videre.

Etter noen timer bestemte Madeleine seg for å google frem passasjerlisten. Da så hun pappaens navn.

– Helt forferdelig

– Pappa var verdens snilleste, og han ville bare hjelpe andre. Han elsket familien sin, og brydde seg veldig mye om oss. Han elsket jobben sin, og var veldig takknemlig for å ha en jobb å gå til, sier 18-åringen, ifølge Aftonbladet.

60 år gamle Mahdi Emami hadde vært tre uker i Iran for å besøke slektninger. Madeleine forteller at siste gang hun snakket med faren var på tirsdag.

– Jeg sa «vær forsikitig pappa, og send melding så fort du lander». Han svarte «ok elskling, jeg elsker deg», sier hun og fortsetter:

– Det er helt forferdelig at jeg aldri kommer til å høre hans stemme igjen. Jeg venter fortsatt på en SMS eller en telefon fra han.

Teknisk svikt

Iran har bestemt seg for å gjennomføre etterforskningen av årsaken til flystyrten på egenhånd, og flyets svarte bokser, taleregistratoren og ferdsskriveren vil ikke bli utlevert til den amerikanske flyprodusenten, noe som er vanlig ved ulykkesetterforskninger.

Etter å ha gjennomført en innledende etterforskning, melder den iranske havarikommisjonen at det var et teknisk problem ved flyet før det styrtet. Det skrev nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge etterforskningen har både øyenvitner på bakkenivå og fra et passerende fly rapportert at flyet sto i flammer mens det fortsatt var i lufta.

Flyet skal deretter forsøkt å vende tilbake mot flyplassen i Teheran, men dette forsøket var forgjeves.

Teorien får støtte

Overfor Reuters har fem ulike sikkerhetskilder, tre amerikanske, en europeisk og en kanadisk, alle sagt seg enig i Irans vurdering om at flyet opplevde en teknisk feil.

Flyet gikk ned kort tid etter Irans rakettangrep mot to militærbaser i Irak, noe som har fått enkelte til å spekulere i om flyet kan ha blitt skutt ned.

Dette avkrefter sikkerhetskildene overfor Reuters. Den kanadiske sikkerhetskilden, som ikke ønsker å stå frem med navn, sier til Reuters at det finnes bevis som tilsier at flyet opplevde en teknisk svikt.