MINDRE LÆREGUTT: Alexander Blonz tror det blir lettere for Christian Berge å sette ham inn under EM enn VM i fjor.
MINDRE LÆREGUTT: Alexander Blonz tror det blir lettere for Christian Berge å sette ham inn under EM enn VM i fjor. Foto: Bildbyrån

VM-åpenbaringen fra i FJOR:

– Det er lettere å sette meg inn nå

Alexander Blonz (19) kommer til mesterskap med en helt annen bagasje enn for ett år siden. Det mener TV 2s ekspert kommer godt med.

Det slo ned som en bombe da landslagssjef Christian Berge tok med den 18 år gamle førstedivisjonsspilleren Alexander Blonz til VM, men kantspilleren slo til umiddelbart.

– Det var noe helt nytt for meg. Jeg har sett tilbake på det i ettertid, og jeg er fornøyd med hvordan jeg taklet det. Pressetreff, landskamp og spille foran 10.000 tilskuere, jeg hadde aldri gjort det før, sier fjorårets komet til TV 2 like før sitt andre mesterskap.

19-åringen tror Berge kan stole på ham i større grad enn han kunne for ett år siden.

– Jeg er litt mindre læregutt, kanskje. Jeg har den samme type rollen i laget, for Magnus (Jøndal) er et klart førstevalg på venstrekanten, men jeg tror kanskje at jeg kan bidra med mer om det ikke går så bra for ham. Det er lettere å sette meg inn nå enn for ett år siden, mener Blonz.

Den vurderingen er TV 2s håndballekspert Bent Svele enig i.

– Han har fått en helt annen erfaring i bunn, for han har spilt i Champions League og har sikkert 30 kamper før jul. Det betyr at han er bedre rustet til å være her. Vi så det da i siste kampen mot Serbia, der han kom inn og avlastet Jøndal. Han scoret vel fem mål på fem skudd. Han har vist at han har vokst og kan bidra hvis det er behov, sier Bent Svele.

– Han har virkelig tatt gode steg

Siden fjorårets VM har Blonz byttet ut førstedivisjon og Viking med spill i Eliteserien og Champions League for Elverum.

– I starten var det litt trøblete, men sånn er det som regel i ny klubb og nytt miljø. Så har jeg og Alexander Westby funnet ut av rollene, så begge har spilt bedre og bedre utover sesongen. Det var en innkjøringsperiode, sier Blonz.

Tenåringen får også gode attester fra landslagssjef Christian Berge.

– Han har virkelig tatt gode steg gjennom Champions League-deltakelsen for Elverum. Han beviste også mot Serbia at han har en X-faktor. Han kommer nok til å få spilletid, sier Berge til TV 2.

Det var imidlertid hard konkurranse fra Sebastian Barthold om EM-plassen.

– Det var et vanskelig valg, for vi har mange gode kantspillere. Barhold har spilt bra i Aalborg, men det er litt det som er bra med min jobb; jeg har mange gode å velge mellom. Vi ønsker å være veldig gode i mange år, så vi tenker på fremtiden, sier Berge.

Forventer kriging i EM-åpningen

Blonz er glad han knep den siste plassen på kanten bak Magnus Jøndal, men hevder at han ikke brukte mye energi på å tenke på uttaket.

– Jeg tenkte mest på meg selv og egne prestasjoner. Enten er det godt nok, eller så er det ikke godt nok. Som jeg sa til lokalavisen for to måneder siden: Som 19-åring kan man ikke forvente en landslagssplass, men jeg tar den gjerne, sier Blonz med et smil.

Nå er fokus rettet på det som skal skje de neste ukene. EM åpner med Bosnia-Hercegovina hjemme i Trondheim Spektrum fredag kveld.

– Det er et typisk Balkan-lag. Mentaliteten deres er at de kan slå alle lag, og det er et lag som kan få oss ut av rytmen. Jeg håper vi står bra bakover, for jeg tror det blir en kriging i 60 minutter, sier Blonz.

Norge møter Frankrike (søndag) og Portugal (tirsdag) senere i gruppespillet.

– Jeg forventer at vi presterer godt, og at vi skal gjøre så godt vi kan for å stå øverst på pallen når måneden er over, sier Blonz.