God til å game? Sett det på CV'en, anbefaler NHO-sjefen

Unges erfaring fra dataspill er verdifull kompetanse som næringslivet trenger, sier Næringslivets Hovedorganisasjon og den kjente gameren Noobwork.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Man kan lære så mye av et spill, sier Joachim Haraldsen (27), bedre kjent som Noobwork.

Han er en av verdens beste e-sportutøvere i World of Warcraft, og har 190 000 abonnenter på sin YouTube-kanal.

Joachim har fått besøk av NHO-sjef Ole Erik Almlid, og viser ham et av sine favorittspill - der spilleren selv opplever historier fra gresk mytologi.

– Det finnes også spill med historier fra Egypt eller fra 2. verdenskrig. I andre spill må man bygge en bedrift og få den til å gå rundt økonomisk. Gjennom handlingen kan man få en mer grunnleggende forståelse enn det man ellers ville gjort hvis man skal lese en bok eller se en film, forteller han.

NHO-sjef Ole Erik Almlid er enig:

– Det bør mange foreldre tenke på, når de er bekymret for at sønnen eller datteren sitter time etter time med dataspill, sier Almlid.

Største fritidsaktiviteten

96 prosent av gutter og 63 prosent av jenter mellom 8-19 år spiller dataspill hver dag, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet.

Dataspill er dermed den største fritidsaktiviteten blant norske barn og unge, langt større enn for eksempel fotball. Og dataspill gir verdifull kompetanse som næringslivet vil etterspørre i stadig større grad i årene framover, ifølge NHO.

– Gjennom mange dataspill lærer man strategisk tenkning, man lærer seg språk, man lærer å samarbeide og hvordan man bruker digitale verktøy, sier Ole Erik Almlid.

– Dette er kunnskap alle deler av næringslivet vil trenge. Innenfor olje- og gassindustrien er det allerede bedrifter som særlig rekrutterer gamere for å være med på å utvikle ny teknologi, forteller han til TV 2.

Må på cv'en

Derfor oppfordrer NHO nå unge til å sette erfaring med dataspill på CV'en. Bemanningsselskapet Manpower har gått ett skritt lenger. For ett år siden endret Manpower sitt system, slik at erfaring fra gaming kan settes som eget punkt på CV'en kandidatene registreres med.

– Vi merker økt oppmerksomhet rundt dette fra bedriftene, sier Sven Fossum, kommunikasjonssjef i Manpower.

– De nye mulighetene i vårt CV-system har også gjort at vi har kommet i kontakt med unge kandidater som vi kanskje ellers ikke ville nådd. Og nå, etter ett år, har vi rundt 2000 personer med gaming på CV'en ute i jobb. Det er veldig gøy, sier Fossum til TV 2.

Og til dere ungdommer som nå vil droppe alle lekser og heller sitte døgnet rundt med gaming: Sorry! Det er ikke anbefalingen fra Joachim «Noobwork» Haraldsen:

– Det må være en balanse, sier han.

– Fysisk aktivitet og sunt kosthold er viktig hvis man skal bli god på dataspill. Og selv om spill kan gi ny kunnskap og en annen forståelse enn man kan få fra en bok, så er det viktig med en kombinasjon også, sier Joachim Haraldsen til TV 2.