Britain's Queen Elizabeth arrives for the State Opening of Parliament at the Houses of Parliament in London, Britain December 19, 2019. REUTERS/Toby Melville/Pool
Britain's Queen Elizabeth arrives for the State Opening of Parliament at the Houses of Parliament in London, Britain December 19, 2019. REUTERS/Toby Melville/Pool Foto: Toby Melville
Analyse

«Rakner det for dronning Elizabeth?»

Harry og Meghans tilbaketrekning er enda et tegn på at dronning Elizabeth har mistet kontrollen, mener historiker og forfatter Trond Norén Isaksen.

Hertugparet av Sussex kunngjorde ifølge flere britiske medier beslutningen om å trekke seg tilbake fra kongelige oppdrag uten at dronning Elizabeth var blitt informert. Det er bare et av flere tegn på at dronningen etter snart 68 år på tronen har mistet kontrollen over kongehuset.

I dag er dronning Elizabeths posisjon vanligvis uangripelig, men etter prins Andrews katastrofale TV-intervju om sitt vennskap med Jeffrey Epstein i november, kom kritikken mot dronningen selv til overflaten også i rojalistiske og konservative aviser som The Times og The Daily Telegraph.

I det venstreorienterte ukemagasinet New Statesman tok tidligere sjefsredaktør Peter Wilby til orde for en aldersgrense for monarker.

Og alderdom er nok en del av problemet.

Siden tronbestigelsen i februar 1952 har Elizabeth II vært Storbritannias, Samveldets og kirkas overhode, men rollen som familiens overhode har tilhørt prins Philip.

Philip fyller 99 år i juni og er ved dårlig helse. Etter at han pensjonerte seg i 2017 bor han nå for det meste på Sandringham-eiendommen i Norfolk, og det kan gå måneder mellom hver gang han og dronningen sees.

Dronning Elizabeth blir 94 år i april og er nå den eldste regjerende monarken i verdenshistorien. Tronfølgeren, prins Charles, har blitt en eldre mann på 71 år, men noen abdikasjon kommer ikke på tale.

På eldre dager er dronningens interne autoritet ikke lenger hva den en gang var.

«Du kan se oppløsningen»

Det viste seg i 2017, da hennes daværende kabinettssekretær, sir Christopher Geidt, gjorde et forsøk på å samordne husholdene til de ulike medlemmene av kongehuset.

Noe tilsvarende ble gjort i Norge i 2012, da kongeparets og kronprinsparets staber ble samordnet til ett felles sekretariat for å bedre effektiviteten. Trolig ble det også tatt i betraktning at en slik samordning ville gjøre overgangen ved et framtidig tronskifte enklere.

I Storbritannia mislyktes forsøket ettersom prinsene Charles, William og Harry ønsket å beholde en stor grad av selvstendighet, og det endte med at Geidt ble presset ut.

Feilen var at de ulike stabene ble forsøkt sentralisert under ledelse av dronningens folk, sa en kilde til The Times i november: «Om monarkiets framtid skulle formes, måtte det gjøres av prinsen av Wales som framtidig monark og ikke av Buckingham Palace».

I Norge var det nettopp kronprinsparets tidligere stabssjef som i 2012 ble leder for det felles sekretariatet, og tre år seinere forfremmet til hoffsjef.

Resultatet av Geidts mislykkede sentraliseringsforsøk er at «hvert hushold opererer i sin egen silo», sa en kilde til The Times. «Det finnes ikke lenger noen overkommando på Buckingham Palace. Du kan se oppløsningen», sa forfatteren Christopher Wilson til The Daily Telegraph.

Kjører sitt eget løp

Uten dronnings Elizabeth og prins Philips faste grep kjører flere av kongefamiliens medlemmer sitt eget løp uten å konsultere Buckingham Palace.

Under en offisiell reise til det sørlige Afrika i oktober ga Harry og Meghan et TV-intervju som ble dårlig mottatt i Storbritannia, og som mange oppfattet som sutrete. Noen uker senere fulgte prins Andrews tonedøve Epstein-intervju. Ingen av disse intervjuene var forhåndsgodkjent av Buckingham Palace.

Kritikkstormen mot Andrews intervju førte til at han måtte trekke seg tilbake fra de kongelige oppgavene. Det skal ha skjedd etter at prins Charles – ikke dronning Elizabeth – tok grep.

Nå har altså Harry og Meghan, som mange hadde håpet at ville bli kongehusets mer moderne ansikt utad, også trukket seg. Tilbake står et redusert kongehus i delvis indre oppløsning.