TILTALT: Zikrija Krkic (46) har to ganger latt seg intervjue av TV 2. Han ønsker imidlertid ikke å snakke med norsk politi.
TILTALT: Zikrija Krkic (46) har to ganger latt seg intervjue av TV 2. Han ønsker imidlertid ikke å snakke med norsk politi. Foto: TV 2

tiltale:

– Eks-soldat fra Drammen drepte to mennesker med automatrifle

Zikrija Krkic (46) er tiltalt for et dobbeltdrap i Bosnia i juli i 2014. I februar må han møte i Drammen tingrett, der han risikerer 21 års forvaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere spesialsoldaten er tiltalt for å ha drept to mennesker med det som trolig var en AK47 på en kafé i Trnopolje i Bosnia-Hercegovina den 28. juli i 2014.

I tiltalen, som er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten, er det tatt forbehold om at aktor vil legge ned påstand om forvaring.

Krkic har hele tiden hevdet sin uskyld. Da TV 2 intervjuet ham i Ringerike fengsel før jul, sa han følgende om etterforskningen til norsk politi:

– De er ikke interessert i sannheten. Jeg føler at de kun etterforsker meg som person, og da vet jeg ikke hva jeg skal si til dem, sa Krkic, som ikke har ønsket å la seg avhøre av politiet.

Det var VG som først omtalte tiltalen.

Ble frikjent

Saken er spesiell på flere måter. Krkic ble pågrepet i Bosnia kort tid etter at dobbeltdrapet fant sted. Han ble satt i varetekt og deretter stilt for retten.

I september i 2015 ble Krkic frikjent for dobbeltdrap av lagmannsretten i Banja Luka, men han ble domfelt for brudd på våpenbestemmelser.

  • 28. juli i 2014 ble to personer drept i en kafé i Prijedor i Bosnia.
  • Kort tid senere ble Zikrija Krkic pågrepet og satt i varetekt.
  • I september i 2015 ble Krkic frikjent for dobbeltdrap av lagmannsretten i Banja Luka, men han ble domfelt for brudd på våpenbestemmelser.
  • Ettersom han hadde sittet i varetekt var dommen ferdig sonet og Krkic reiste hjem til Norge.
  • I juli 2016 opphevet høyesterett i Bosnia frifinnelsesdommen. Dermed sto saken uten en rettskraftig avgjørelse.
  • I oktober 2016 ble Krkic pågrepet og varetektsfengslet i en alvorlig voldssak i Norge.
  • 14. desember 2017 ble han i Drammen tingrett dømt til seks års fengsel for å ha begått grove voldshandlinger. Krkic godtok dommen.
  • Like før jul ble politiet i Drammen ferdig med etterforske dobbeltdrapssaken i Bosnia.
  • Den 8. januar tok statsadvokat Marit Formo ut tiltalen etter ordre fra Riksadvokaten.

I dommen, som TV 2 har fått tilgang til, går det frem at retten mener at politiets etterforskning var svært mangelfull. Det antydes at bevis kan være plantet og det nevnes også andre potensielle gjerningspersoner.

Ettersom han hadde sittet i varetekt, var dommen ferdig sonet. Krkic reiste derfor hjem til Norge.

I juli 2016 opphevet høyesterett i Bosnia frifinnelsesdommen. Dermed sto saken uten en rettskraftig avgjørelse. I oktober 2016 ble Krkic pågrepet og varetektsfengslet i en alvorlig voldssak i Norge.

14. desember 2017 ble han i Drammen tingrett dømt til seks års fengsel for å ha begått grove voldshandlinger. Krkic godtok dommen.

I fjor sommer ble han pågrepet på cella si i Skien fengsel. Da fortalte politiet ham at han er siktet for dobbeltdrapet i Bosnia.

Stor etterforskning

Ettersom Krkic ikke lenger er bosnisk statsborger, valgte norsk politi å gjenåpne saken fra Bosnia. I nærmere halvannet år har norsk politi brukt store ressurser på å etterforske saken. En stor del av etterforskningen har funnet sted i Bosnia.

– Det er gjort omfattende etterforskning i Bosnia og også andre europeiske land. Da er det særlig snakk om vitneavhør, ransakinger og tekniske undersøkelser, sier statsadvokat Marit Formo til TV 2 torsdag.

I tillegg til Bosnia er det gjort undersøkelser i Sverige, Østerrike og Tyskland. Flere vitner i saken bor i utlandet og vil trolig bli ført for retten via videolink.

Ifølge Formo var det ingen øyenvitner til drapene, fordi de fant sted etter stengetid.

– Politiet har ikke informasjon om at det var øyenvitner til selve drapene, fordi dette skjedde etter stengetid. De to avdøde var de eneste gjestene igjen på kafeen, fordi de hadde fått lov til å sitte igjen og drikke opp. Vi er ikke kjent med at tiltalte var gjest på kafeen. Etter påtalemyndighetens oppfatning reiste tiltalte til kafeen med skytevåpen og utførte drapene.

Vil ikke forklare seg

Politiet har ikke fått tak i drapsvåpenet og vet ikke hvor det er. Tekniske undersøkelser rundt våpen, ammunisjon og tomhylser vil bli sentralt i saken, opplyser Formo.

Krkic sier selv at han er «sikker på at han vil bli dømt». Nå jobber han med sine forsvarere for å forberede rettssaken i slutten av februar. Det er ventet at de kommer til å angripe dommen fra Bosnia, der Krkic ble frifunnet.

– Han har benyttet seg av sin rett til ikke å forklare seg for politiet. Vi skulle ønske vi fikk hans versjon, men den ønsker han altså ikke å gi til norsk politi, sier Formo.

– Men han har uttalt seg i en rekke medier?

– Ja det stemmer, det har vi registrert. Flere medieklipp er hentet inn i saken.

Tiltaltes forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, har følgende kommentar til saken:

– Krkic er frikjent for drapene i Bosnia i en usedvanlig godt begrunnet dom. Retten peker på andre mer sannsynlige gjerningsmenn og at det er plantet bevis. Det er ingen tekniske bevis mot tiltalte og heller ingen vitner som knytter ham til åstedet. Det er overraskende at norsk politi stikker hånda inn i dette vepsebolet av politikk, religion, kultur, korrupsjon og svake bevis uten en bedre og mer betryggende etterforskning.