INGEN OVERLEVENDE: Ingen av de 176 om bord overlevde flystyrten utenfor Teheran onsdag morgen.
INGEN OVERLEVENDE: Ingen av de 176 om bord overlevde flystyrten utenfor Teheran onsdag morgen. Foto: Reuters/Privat

Iran hevder teknisk feil – Ukraina undersøker om flyet ble skutt ned

Det ukrainske passasjerflyet hadde en teknisk feil og forsøkte forgjeves å snu i lufta, ifølge den innledende iranske etterforskningen. Samtidig undersøker Ukrainske myndigheter hvorvidt et rakettangrep eller terrorisme ligger bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like etter at Boeing 737-flyet tok av fra flyplassen i Teheran ved 06-tiden onsdag morgen, forsvant det fra flyradaren. Flyet skulle til Ukrainas hovedstad Kiev.

Ikke mange minuttene etter avgang styrtet det ukrainske flyet, drøyt fire mil fra flyplassen.

Ingen av de 176 personene om bord overlevde styrten.

I flammer

Boeing 737-800-maskinens såkalt svarte bokser, taleregistratoren og ferdsskriveren, vil ikke bli utlevert til den amerikanske flyprodusenten, noe som er vanlig ved ulykkesetterforskninger.

Iran har bestemt seg for å gjennomføre etterforskningen på egenhånd.

Etter å ha gjennomført en innledende etterforskning, melder den iranske havarikommisjonen at det var et teknisk problem ved flyet før det styrtet. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge etterforskningen har både øyenvitner på bakkenivå og fra et passerende fly rapportert at flyet sto i flammer mens det fortsatt var i lufta.

Flyet skal deretter forsøkt å vende tilbake mot flyplassen i Teheran, men dette forsøket var forgjeves.

Utelukker menneskelig svikt

Ukrainske myndigheter fastslo onsdag at flyet fikk motorproblemer, men trakk senere forklaringen tilbake.

– Årsaken er ikke kjent, og alle tidligere meldinger var uoffisielle, fastslår ambassaden i en uttalelse, ifølge Reuters.

Ukrainas regjering undersøker nå om et rakettangrep eller terrorisme kan være grunnen til styrten, ifølge Bloomberg. Regjeringen laer en oversikt over forskjellige scenarioer og utreder disse.

Ukrainian International Airlines utelukker at ulykken skyldes en menneskelig svikt blant kabinmannskapet.

– Gitt de ansattes erfaring er sannsynligheten for en feil minimal. Vi vurderer det ikke engang som en mulighet, sier visepresident Ihor Sosnovsky ifølge CNN.

Teorien får støtte

Overfor Reuters har fem ulike sikkerhetskilder, tre amerikanske, en europeisk og en kanadisk, alle sagt seg enig i Irans vurdering om at flyet opplevde en teknisk feil.

Flyet gikk ned kort tid etter Irans rakettangrep mot to militærbaser i Irak, noe som har fått enkelte til å spekulere i om flyet kan ha blitt skutt ned.

Dette avkrefter sikkerhetskildene overfor Reuters. Den kanadiske sikkerhetskilden, som ikke ønsker å stå frem med navn, sier til Reuters at det finnes bevis som tilsier at flyet opplevde en teknisk svikt.