GIFTET SEG: Meghan Markle og prins Harry giftet seg i mai 2018. Nå skal de dele tiden sin mellom Storbritannia og Nord-Amerika.
GIFTET SEG: Meghan Markle og prins Harry giftet seg i mai 2018. Nå skal de dele tiden sin mellom Storbritannia og Nord-Amerika. Foto: Daniel Leal-olivas

Prins Harry og hertuginne Meghan trekker seg tilbake

Hertugparet har akkurat kommet tilbake etter en lengre juleferie. Onsdag melder de at de trekker seg fra fremste rekke i den britiske kongefamilien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer frem i en uttalelse som hertugparet har publisert på sin Instagram-konto.

«Etter mange måneder med refleksjon og diskusjoner, har vi besluttet å gjøre en endring på vår rolle i denne institusjonen. Vi vil trekke oss tilbake fra fremste rekke i det britiske kongehuset, og vil jobbe for å bli økonomisk uavhengige», skriver paret i en uttalelse på Instagram, onsdag kveld.

Røper videre planer

Meghan Markle og Prins Harry sier at de nå vil veksle mellom å bo i Storbritannia og Nord-Amerika.

Markle er amerikansk, men har bodd i Canada i flere år.

Hertugparet påpeker at de vil fortsette å støtte Dronning Elizabeth.

«Denne geografiske balansen vil gjøre det mulig for oss å oppdra vår sønn med en takknemlighet for den kongelige tradisjonen han ble født i, samtidig som det gir familien vår rom til å fokusere på neste kapittel, inkludert lanseringen av vår nye veldedige organisasjon», skriver de videre.

I en uttalelse fra Buckingham Palace står det at diskusjonene rundt Prins Harry og hertuginne Meghans avgjørelse er i en tidlig fase.

«Vi forstår deres ønsker om å ta en annen retning, men dette er kompliserte problemer som det vil ta tid å finne ut av», står det videre i uttalelsen ifølge Sky News.

– Ikke overraskende

Kongehusekspert og historiker Trond Norén Isaksen, sier at nyheten fra Prins Harry og hertuginne Meghan ikke kom som en overraskelse.

– De har hintet og sagt ganske tydelig at de var i tankeboksen rundt sin fremtidige rolle i offentligheten og kongefamilien, sier han til TV 2.

Kongehuseksperten mener særlig Meghan Markle har måttet tåle mye siden hun ble en del av den britiske kongefamilien.

– De ga et intervju under en reise til Afrika i høst hvor særlig Meghan var klar på at det å bli medlem av kongefamilien hadde vært mye vanskeligere enn hun trodde. Hun har måttet tåle mye, som i stor grad åpenbart er basert på rasisme og sexisme, sier Norén Isaksen.

– En trend

Han trekker også paralleller til da prinsesse Märtha Louise sa fra seg sin offentlige tittel, samt valget kong Carl Gustaf i Sverige gjorde da han bestemte at prinsesse Madeleines og Prins Carl Philips barn ikke lenger skulle tilhøre det svenske kongehuset.

Han mener det er en trend i europeiske kongehus at de ønsker å kutte ned på antall medlemmer.

Norén Isaksen er klar på at det nå vil bli flere oppgaver på de øverste medlemmene av den britiske kongefamilien.

– De tar på seg vanvittig mange oppgaver, og er til stede på mye. Nå vil det bli flere oppgaver på prins William og hertuginne Kate blant annet, sier han.

Kongehuseksperten mener valget til Meghan og Harry kan føre til at kongefamilien ikke kan ta på seg like mange oppgaver i fremtiden.

Vil beskytte kone og barn

Britiske Sky News sin kongehuskorrespondent, Rhiannon Mills, sier at denne beslutningen sier noe om presset hertugparet har blitt utsatt for, og at Prins Harry er på et annet sted i livet.

– Harry har alltid hatt et vanskelig forhold til pressen siden hans mor Diana døde. Men nå har han en kone og en sønn som han ønsker å beskytte, sier Mills til Sky News.

I fjor åpnet hertugparet seg opp om utfordringene som følge av livet i offentligheten.

Hertuginne Meghan sa blant annet at få spurte hvordan hun egentlig hadde det, og innrømmet at det var krevende å være fersk mor og i offentligheten.

Tenker på moren

Prins Harry uttalte i samme intervju at hver eneste gang han var ute i offentligheten og ble tatt bilde av, dro det han tilbake til da hans mor, Prinsesse Diana, døde i 1997.

– Hver eneste gang jeg ser et kamera, hver eneste gang jeg hører et klikk, hver eneste gang jeg ser blitzlys, så tar det meg tilbake, så i så måte er det den verste påminnelsen om hennes liv, i stedet for den beste, sa prinsen i intervjuet.

Hertugparet har måttet tåle mye kritikk både i mediene og på sosiale medier. I oktober i fjor ble det kjent at Meghan Markle saksøkte den britiske tabloidavisen Mail on Sunday etter at de trykket et brev hun skrev til faren, som hun har et anstrengt forhold til.

– Min dypeste frykt

I sammenheng med dette gikk prinsen hardt ut mot britisk presse og deres behandling av hans kone. I en kunngjøring sa Harry at han «ikke lenger stilltiende kan være vitne til hennes lidelse».

Prinsen anklagde videre enkelte medier for å føre «en kampanje mot enkeltpersoner, uten tanke for hvilke konsekvenser dette kan få».

Han sammenlignet også skriveriene om Meghan med den behandlingen hans egen mor, prinsesse Diana, i sin tid fikk.

– Min dypeste frykt er at historien skal gjenta seg, skrev han.