SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober 2018.
SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober 2018. Foto: NTB scanpix / Interpol

Politiet intensiverer jakten på Anne-Elisabeth Hagen

SKI (TV 2): Politiet har omprioritert ressursene inn i det nye året. Flere prosjekter er kuttet ut, mens jakten på Anne-Elisabeth Hagen (69) intensiveres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye aktive søk etter den savnede kvinnen vil begynne «i aller nærmeste fremtid», opplyser etterforskningsleder Tommy Brøske overfor TV 2 onsdag.

Torsdag er det ett år siden han for første gang orienterte offentligheten om forsvinningssaken. Da hadde saken i ti uker vært etterforsket i skjul.

– Vi er nå i en fase der vi har hatt en massiv etterforskning pågående i 14 måneder. På bakgrunn av de vurderingene vi gjør nå, ønsker vi å intensivere arbeidet med å finne Anne-Elisabeth Hagen, sier Brøske.

– Har dere konkrete holdepunkter for hvor dere skal lete?

– Ja, vi har holdepunkter i det etterforskningsmaterialet som foreligger etter 14 måneder. Det vil naturlig nok bli benyttet. Samtidig finnes det kunnskap om hva som er relevante områder å lete i, sier Brøske.

Ser til Finland

Kunnskapen han viser til, er blant annet tall fra Finland. Der har forskere undersøkt en rekke drapssaker hvor liket er fraktet vekk fra åstedet. I et klart flertall av sakene er liket funnet i skogsområder eller i sjøen.

– Har dere konkrete geografiske områder der dere kommer til å søke i i nær fremtid?

– Jeg vil ikke gå i detalj på hvor vi kommer til å søke. Fra tidligere har vi søkt i Langvannet og tilstøtende vann, og vi har også fulgt opp tips som har gått på konkrete andre steder både innendørs og utendørs. Men søkene vil være konsentrert om landområder i nærheten av åstedet, røper etterforskningslederen.

– Hva er årsaken til at søket etter Hagen prioriteres høyere akkurat nå?

– Det er det ulike årsaker til, men det har blant annet å gjøre med det tidsforløpet som har gått. Det er ingen endring i hovedhypotesen, og vi etterforsker et drap. I en slik etterforskning er det en utfordring ikke å ha et offer. I tillegg sitter det en familie og har et åpenbart behov for flere svar.

Nye undersøkelser

Like før jul gjorde politiet nye undersøkelser i boligen til Anne-Elisabeth Hagen og ektemann Tom Hagen i Sloraveien på Lørenskog.

– Disse undersøkelsene ble gjort med samme formål som tidligere. Det er en stor etterforskning, der vi har fått en rekke svar. Disse svarene skaper nye spørsmål. Denne gangen ga det behov for nye undersøkelser i Sloraveien, sier Brøske.

– Har dere fått svar på de undersøkelsene?

– Jeg vil ikke gå nærmere inn på det, annet enn at vi har gjort de undersøkelsene vi skulle, sier han.

Brøske forteller at politiet nylig gjorde en revurdering av hvilke spor politiet skal prioritere videre. Flere prosjekter er kuttet ut, uten at han ønsker å gå inn på hvilke.

I tillegg til jakten på Anne-Elisabeth Hagen jobber politiet fremdeles kontinuerlig med å identifisere kjøpere av sko av typen Sprox.

Det er funnet en rekke skoavtrykk avsatt av skotypen Sprox i en størrelse mellom 44 og 46 i boligen.

Politiet mener avtrykkene er avsatt av en gjerningsperson.

Sprox-skoene og jobben med å identifisere en rekke biler som har kjørt i området rundt boligen, er de viktigste delene av det politiet kaller «gjenstandsprosjektet».

– Totalt har vi 3-5 konkrete prosjekter vi jobber med, uten at jeg ønsker å gå detaljert inn det per nå, sier etterforskningslederen.

Mellom 30 og 35 politifolk jobber for tiden med Lørenskog-forsvinningen. På det meste har tallet vært langt over 100 politifolk, men Brøske understreker at dette er tall som endres fortløpende.

Stadig optimistisk

I oktober uttalte Brøske at politiet håper å oppklare saken innen utgangen av 2019. Nå ønsker han ikke lenger å kommentere noe tidsperspektiv for etterforskningen.

– Vi har helt konkrete vurderinger om hvor lenge etterforskningen kan pågå og med hvilket omfang, sier han.

– Og hvor lenge er det?

– Det vil fortsatt være basert på innholdet i saken, og fortsatt har vi ikke fått ferdigstilt etterforskningsskritt av spor som vi mener er relevante for en mulig oppklaring. Så lenge det er sånne oppgaver, vil denne etterforskningen kunne fortsette, sier han.