Her ankommer Irans chargé d'affaires et møte ved Utenriksdepartementet, i forbindelse med situasjonen i Irak.
Her ankommer Irans chargé d'affaires et møte ved Utenriksdepartementet, i forbindelse med situasjonen i Irak. Foto: Ingvild Jensen

Kaller Irans mann inn på teppet

Utenriksdepartementet vil informere om hvordan Norge ser på situasjonen i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ambassadens chargé d'affaires som stiller på møtet, etter det TV2 erfarer. Det er vanligvis den diplomatiske stasjonens nestkommanderende som fungerer som sjef på ambassaden, når ambassadøren ikke er tilstede.

Formålet er informere om hvordan Norge ser på situasjonen i Irak og angrepet på leiren hvor de norske soldatene oppholder seg, i tillegg til konflikten mellom Iran og USA.

Fra UD stiller ansatte på embedsmannsnivå. Kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg bekrefter møtet overfor TV 2.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skal kommentere konflikten i Midt-Østen senere i ettermiddag.

– Svært alvorlig

Norge har omlag 70 soldater stasjonert i Anbar-provinsen i Irak. Natt til onsdag ble Ain-Asad-basen der de oppholder seg utsatt for et iransk rakettangrep.

Angrepet er ifølge iranske myndigheter et svar på at generalen Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk bombeangrep for få dager siden.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og UD kaller inn representanter fra den iranske ambassaden på teppet.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og UD kaller inn representanter fra den iranske ambassaden på teppet. Foto: Roald, Berit

Den norske styrkens oppdrag i Irak er å bistå irakiske sikkerhetsstyrker i kampen mot IS.

Tidlig onsdag opplyste Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) at de er bekymret for eskaleringen i situasjonen.

– Vi ser svært alvorlig på angrepet på to av koalisjonens militære leire i Irak. Jeg vil oppfordre alle parter til å bidra til å roe situasjonen ned og hindre at den eskalerer ut av kontroll, skrev Bakke-Jensen i en pressemelding.

Forsvarministeren har tidligere sagt at soldatene i Irak kan bli hentet hjem hvis det skjer en eskalering, eller hvis Irak trekker tilbake sin invitasjon.

Kommuniserer med resten av koalisjonen

Statsminister Erna Solberg (H) sier norske myndigheter er i kontakt med andre land i koalisjonen. Solberg er også bekymret for opptrappingen i regionen.

– Vårt hovedbudskap er at det er viktig å finne veier til å deeskalere denne konflikten. Vi vil ikke være tjent med at det nå blusser opp en krig, sier Solberg til NTB.

Leder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, sier han tviler på at iransk aggresjon avsluttes etter nattens rakettangrep. Han tror avdeling Soleimani tidligere styrte vil ønske ytterligere hevn.

– Jeg tror at revolusjonsgarden har sitt å komme med. Det som er urovekkende er at vi har en voldsspiral som går oppover, og den har begynt på et veldig høyt nivå. Overgangen til militær konflikt i det som fremdeles er verdens kruttønne, det er urovekkende, sier Støre.

Nå mener han regjeringen må holde Stortinget løpende oppdatert på hva som skjer med de norske myndighetene stasjonert i Irak.

– Det må samkjøres må våre allierte, vi er der på invitasjon fra irakiske myndigheter. Dette må vi ta opp i utenrikskomiteen, og få en orientering om fra regjeringen, sier Støre.