USA: President Donald Trump sier alt er bra etter angrepet.
USA: President Donald Trump sier alt er bra etter angrepet. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Krisemøter i Det hvite hus etter nattens angrep

Natt til onsdag ble flere baser med utenlandske styrker i Irak angrepet, og det ble holdt krisemøte i Det hvite hus etter Irans «hevnangrep».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Alt er bra! Missiler ble skutt fra Iran mot to militærbaser i Irak. Vurdering av omkomne og skadde foregår nå. Så langt, så bra! Vi har det mektigste og mest velutstyrte militæret i verden. Jeg vil komme med en uttalelse i morgen, skriver president Donald Trump på Twitter, omtrent klokken 3.45 norsk tid.

Like før midnatt natt til onsdag avfyrte Iran «minst et dusin» raketter mot militærbasene Ain al-Assad og Erbil i Irak, hvor blant annet amerikanske og norske styrker holder til. Iransk statlig TV kaller det hevn og truer med flere angrep.

Både Pentagon og det norske Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter at basen er under angrep.

– Det er tydelig at disse rakettene ble avfyrt fra Iran med mål om å treffe minst to irakiske militærbaser som huser amerikanske styrker og deres støttespillere, sier forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Ifølge Pentagon skal angrepet ha funnet sted rundt 23.30 norsk tid.

Møttes i Det hvite hus

Natt til onsdag norsk tid ble det holdt krisemøte i Det hvite hus. President Donald Trump, USAs forsvarsminister Mark Esper, utenriksminister Mike Pompeo og visepresident Mike Pencevar alle tilstede.

Ingen av de andre tilstedeværende har kommet med kommentarer etter møtet. I en uttalelse via Det hvite hus før møtet sa USAs president Donald Trump at han «overvåker situasjonen».

– Presidenten har blitt informert og overvåker situasjonen nøye, og konsulterer sitt nasjonale sikkerhetsteam, skriver pressesjef Stephanie Grisham på Twitter.

Donald Trump var lenge forventet å tale til folket etter angrepene, men klokken 02.45 opplyser en talsperson for Det hvite hus at presidenten ikke vil tale i natt.

Samtale med Kurdistan

Ifølge statsminister Masrour Barzani i den kurdistanske delen av Irak har han hatt en telefonsamtale med utenriksminister Mike Pompeo etter angrepene.

– Vi diskuterte den nåværende utviklingen i Irak. Jeg foreslo også også måter for å nedtrappe og opprettholde situasjonen, skriver han på Twitter.

– Har ikke råd til krig

Flere amerikanske politikere har reagert og kommentert nattens hendelser.

– Følger nøye med på situasjonen etter bombeangrep med amerikanske tropper som mål i Irak. Vi må sørge for sikkerheten til våre soldater, inkludert å avslutte unødvendige provokasjoner fra administrasjonen, og kreve at Irans vold opphører. Amerika og verden har ikke råd til en krig, sier Nancy Pelosi, leder for Representantenes hus.

Den amerikanske senatoren Lindsey Graham kalte handlingen en krigshandling da han gjestet showet Hannity natt til onsdag.

– Presidenten har all rett under artikkel to til å respondere, sa Graham.

Her referer han til artikkel to under den amerikanske grunnloven. Også en av demokratenes presidentkandidater Pete Buttigieg har uttalt seg på Twitter:

– I natt er amerikanere i Irak under angrep. Mine bønner er med dem, deres nære, og deres familier.

Senator Elizabeth Warren sa under et valgkamparrangement at nattens hendelser viser hvorfor vi må deeskalere situasjonen i Midtøsten, og at det amerikanske folket ikke vil ha en krig med Iran.

Investorer skremt

Også det globale økonomiske markedet har reagert på nattens angrep.

Oljeprisen steg onsdag etter meldinger om at Iran har utført rakettangrep mot en base med amerikanske styrker i Irak.

Prisen på amerikansk lettolje (WTI) hoppet så mye som 4,53 prosent til 65,54 dollar fatet, før den flatet seg noe ut. Prisen på nordsjøolje gikk opp med 2,73 prosent til 70,20 dollar etter angrepet.

Samtidig falt Nikkei-indeksen i Tokyo med nesten 2,5 prosent da nyheten om rakettangrepene kom, mens den bredt sammensatte Topix-indeksen falt mer enn 2 prosent.

– Dette kommer ikke til å bli en fin dag, sier oljetrader Stephen Innes i valutameglerselskapet AxiTrader til AFP.