Gjensidige: – Dette er noe vi har fryktet lenge

STAVANGER/OSLO (TV 2): Gjensidige forsikring sier at elbil-batterier er potensielle brannbomber, og at de har fryktet en slik situasjon lenge.

Siden klokken 15.33 tirsdag ettermiddag har det brent kraftig i parkeringshuset på Sola lufthavn i Stavanger.

Fortsatt velter tykk sort røyk og flammer ut av bygget.

Like etter 18.30 sier brannsjef Nils Erik Haagenrud at han frykter de må la det brenne ut før mannskapet kan gå inn i bygget.

– Vi skal prøve å få inn skum og vann med vinden inn i bygget nå, i og med at vi ikke kommer inn med mannskaper, sier Haagenrud.

Politiet forteller at brannen trolig startet i en elbil. Hva som er årsaken til brannen er foreløpig uvisst.

– Har fryktet dette lenge

Bjarne Aani Rysstad er kommunikasjonssjef i Gjensidige skadeforsikring, og følger situasjonen nøye.

– Dette er en type situasjon vi har fryktet lenge, sier han.

– Hvorfor det?

– Generelt i parkeringshus så er det trangt og små flater. Særlig hvor det er mange el-biler har vi fryktet dette. Ofte har du lange rekker med ladestasjoner hvor brannvesenet ikke kommer inn, i hvert fall ikke med bil, og da har du det gående, fortsetter Rysstad.

Ifølge Gjensidige er det et stort problem med brann i elbil-batterier.

– Begynner de å brenne, klarer selv ikke brannvesenet å slukke det. Hvis det først tar fyr, vil det bare fortsette å brenne. Det tar lang tid og spredningsfaren er stor. Og hvis brannvesenet ikke kommer til, kan det få katastrofale følger, sier Rysstad til TV 2.

– Brannbombe

Han forteller at det foreløpig ikke finnes en løsning på hvordan man skal slukke slike branner.

– Dette er en potensiell brannbombe, og noe vi er nødt til å gjøre noe med. Det er ikke trygt, sier Rysstad.

Han sier videre at det vil bli snakk om et stort forsikringsoppgjør i etterkant av denne hendelsen.

– Dette vil være en greie som kan pågå i årevis. Det er for tidlig å spekulere i hvor store kostnader det vil være snakk om, men det er store summer, sier Rysstad i Gjensidige.

Vil få konsekvenser

Også forsikringsselskapet If følger situasjonen tett. Så vidt de kan bedømme, ser det ut til brannen på Sola er en av de største brannene i Norge i nyere tid, dersom det er flere hundre biler som er rammet.

– Hvis flere hundre biler er rammet, så vil dette få konsekvenser i hverdagen til veldig mange mennesker i Rogaland, sier informasjonssjef Sigmund Clementz til NTB.

Han oppfordrer videre bileiere til å puste med magen og vente til situasjonen er mer avklart utover kvelden og morgendagen.

Har advart tidligere

Like før jul gikk også brannvesenet ut og sa at de fryktet flere batteribranner.

– Det er et veldig brennbart stoff som gjør at det blir en voldsom røykutvikling og veldig høy temperatur. I tillegg inneholder røyken giftige gasser, og det må veldig store mengder vann til for å slokke en slik brann, sa seksjonsleder Tommy Kristoffersen i Bergen brannvesen.

Parkeringshuset på Stavanger lufthavn har fem etasjer, og brannene har allerede spredd seg til andre etasje.

– Vi kan stå her til i morgen tidlig, sier Haagenrud til TV 2 i kveld.

– Hvor mange biler er det snakk om?

– Det vet jeg ikke, sier Haagenrud.

– Kan hele parkeringshuset falle sammen?

– Det kan absolutt være sannsynlig. Vi håpet at betongdekket skulle hindre brannsmitte oppover, men nå ser jeg at det har smittet opp til andre etasje. Det er fem etasjer med biler her som kan brenne, sier Haagenrud.