RENTE: Boliglånsrentene har økt betydelig det siste året, men bankene har ikke vært like flinke til å sette opp innskuddsrenten. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RENTE: Boliglånsrentene har økt betydelig det siste året, men bankene har ikke vært like flinke til å sette opp innskuddsrenten. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tjen flere tusen på ti minutter:

– En av de enkleste øvelsene du kan tjene penger på

I løpet av få minutter kan du mer enn doble renten på sparepengene dine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av det siste året har mange nordmenn opplevd at renta på boliglånet har økt betydelig. Samtidig har ikke rentene på bankinnskudd hatt den samme utviklingen.

Mens den gjennomsnittlige innskuddsrenten var på 1,01 prosent i oktober, den siste måneden som SSB har statistikk for, er tilsvarende boliglånsrente på nesten 3 prosent.

Ifølge Dagens Næringsliv har ikke avstanden mellom rentene vært så stor på minst ti år. Årsaken er manglende konkurranse mellom bankene på innskuddsrente, ifølge analytikere som avisen har snakket med.

Nå har også finansminister Siv Jensen kommer på banen. Overfor NRK oppfordrer hun forbrukerne til å legge press på egen bank og true med å bytte dersom ikke betingelsene blir bedre.

Å flytte sparepengene til en konto med bedre rente er nemlig svært enkelt.

– Det holder å åpne en ny konto i den nye banken. Det er den enkleste flyttingen du kan gjøre i bankverdenen. Du trenger ikke engang å avslutte den gamle kontoen, sier Elisabeth Realfsen, fagansvarlig for Finansportalen.no i Forbrukerrådet, til TV 2.

– Det tar kanskje ti minutter, tipser hun.

Store forskjeller

I nettbanken finner du ut hvilken rente du har på kontoene dine i dag, og hvilke betingelser som eventuelt gjelder.

Muligheten er stor for at du kan få en bedre rente på pengene dine i en annen bank. Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen.no gir deg oversikt over hvilke renter som til enhver tid er tilgjengelig på markedet.

– Der kan du legge inn hvor stort innskuddet ditt er og alderen din. De aller beste innskuddsrentene er på BSU-innskudd, og er du ikke innenfor BSU-alder, så er ikke disse tilgjengelig for deg. Husk også å bruke filtrene, slik at du finner frem til de typene sparekonto du ønsker, forklarer Realfsen.

FORBRUKERHJELPER: Elisabeth Reafsen er fagansvarlig for Finansporten. Foto: Ole Walter Jacobsen
FORBRUKERHJELPER: Elisabeth Reafsen er fagansvarlig for Finansporten. Foto: Ole Walter Jacobsen

Portalen viser at den beste banken gir en rente på 2,30 prosent på en sparekonto uten uttaksbegrensninger. Til sammenligning har mange dagligbanker under 1 prosent rente på sine sparekontoer.

For eksempel viser et raskt søk at en 45-åring med 500.000 kroner på en sparekonto med 0,85 prosent rente vil få en avkastning på 4250 kroner etter ett år. Hvis den samme 45-åringen flytter pengene sine til en sparekonto med 2,30 prosent rente, vil avkastningen bli 11.500 kroner. Det vil si en forskjell på 7250 kroner.

– Hva er grunnen til at ikke flere flytter pengene sine?

– Jeg tror at folk tror at det ikke er gode bankrenter å hente. Det er gjentatt så ofte i det offentlige rom at rentene er så lave, og folk forestiller seg at det ikke finnes tilbud om gode innskuddsrenter, sier Elisabeth Realfsen.

OVERSIKT: Finansportalen viser hvilke innskuddsrenter som er tilgjengelig. Skjermdump: Finansportalen
OVERSIKT: Finansportalen viser hvilke innskuddsrenter som er tilgjengelig. Skjermdump: Finansportalen

Ulike sikringsordninger

Også økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim, kjent fra blant annet Luksusfellen, mener at det å flytte sparekontoen kan bety lettjente penger.

– En av de enkleste øvelsene du kan tjene penger på er å flytte sparekontoen. Det er enklere å flytte sparekontoen enn andre bankprodukter, bekrefter han.

Mange av bankene med de høyeste rentene på sparekonto er såkalte forbrukslånsbanker. Kvadsheim oppfordrer forbrukere som skal flytte sparepengene til å sjekke hvilke sikringsordninger som gjelder for banken man ønsker å bytte til, spesielt hvis man har høye innskudd.

Mens alle banker med norsk konsesjon har rett og plikt til å være medlem av Bankenes sikringsfond, som dekker inntil to millioner kroner for hver innskyter, kan andre ordninger gjelde for utenlandske banker.

For eksempel er flere av bankene med best rente medlem av den svenske sikringsordningen, som dekker innskudd opptil 950.000 svenske kroner.

– Du bør også sjekke hvor tungvint det er å få pengene ut igjen. I enkelte banker kan det ta en dag eller to. Men stort sett er det like enkelt å ha en konto hos banken som har den beste renten som i din daglige bank, forklarer Kvadsheim.

ØKONOMI-GURU: Hallgeir Kvadsheim mener flere bør vurdere å flytte sparepengene sine. Arkivfoto: Alexander Klanderud/TV 2
ØKONOMI-GURU: Hallgeir Kvadsheim mener flere bør vurdere å flytte sparepengene sine. Arkivfoto: Alexander Klanderud/TV 2

– Taper egentlig penger

Ifølge Luksusfellen-eksperten er det ikke vanlig å forhandle med banken om en bedre innskuddsrente på sin nåværende konto.

– Da bør man ha høye innskudd, vi snakker nok om flere millioner. Jeg tror nok at bankene er litt mer motvillige til pruting på innskudd enn på boligrente. Men det er ingenting i veien for å forsøke, spesielt når det gjelder mindre lokale banker. De har nok litt mer prutningsmonn, sier han.

Noen banker tilbyr også bedre rente dersom man binder innskuddsrenten, såkalt fastrenteinnskudd, men Kvadsheim anbefaler normalt ikke dette.

– Jeg ser ikke det store poenget i dag. De beste bankene i det flytende sparemarkedet er såpass attraktive at det er mer attraktivt å flytte, forklarer han.

Han oppfordrer også folk til å vurdere andre spareordninger, som for eksempel nedbetaling av gjeld eller aksjefond, i tillegg til vanlig sparekonto.

– Uansett om du putter penger på de beste sparekontoene, så taper du egentlig penger på å ha de der når du justerer for inflasjon og skatt, sier Kvadsheim.