BEHOV FOR AVKLARING: Statsadvokat Kristine Herrebrøden ser frem til at Høyesterett skal komme med en avgjørelse når det gjelder sosiale medier.
BEHOV FOR AVKLARING: Statsadvokat Kristine Herrebrøden ser frem til at Høyesterett skal komme med en avgjørelse når det gjelder sosiale medier. Foto: TV 2, Anne Sofie Mengaaen

Facebook-innlegg opp for Høyesterett

For første gang skal Høyesteretts avgjøre om en rekke Facebook-innelgg er å regne som hatefulle ytringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De neste to dagene skal Høyesterett behandle en rekke innlegg på sosiale medier skrevet og publisert av en kvinne i 70-årene og en mann i 50-årene. Det sentrale spørsmålet for Høyesterett er om disse ytringene som ble fremsatt i sosiale medier, og blant annet omfatter samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali, rammes av straffeloven § 185 og dermed er å regne som hatefulle ytringer.

Sumaya Jirde Ali valgte å trekke seg fra offentligheten etter gjentatt hets på sosiale medier i 2018. Hun fikk massiv støtte i forbindelse med kvinnedagen samme år.

39 år siden Høyesterett vurderte tema

Sist gang Høyesterett tok stilling religionskritikk og hatefulle ytringer var i 1981 da en person hadde distribuert 16.000 flygeblader med kritikk mot islam og muslimer.

– Det er vel på tide at Høyesterett tar stilling til tema og ikke minst det faktum at man ofte nå kommenterer på Facebook. Vi håper på noen prinsipelle uttalelser på dette området, sier mannens forsvarer Håkon Mathias Sterling Danielsen.

"Din korrupte kakerlakk"

I Facebook-gruppen "Vi som støtter Sylvi Listhaug" omtalte kvinnen i 70-årene Jirde Ali som "fandens svarte avkom" og som en "korrupt kakerlakk". Kvinnen erkjenner ikke straffskyld. Ifølge hennes forsvarer Laila Kjærevik mener kvinnen ytringene er politisk motivert og at de beskyttes av ytringsfriheten. Kvinnen skal ifølge Kjærvik ha reagert på at Sylvi Listhaug ble omtalt om en nazist i samme Facebook-gruppe.

YTRINGSFRIHET: Kvinnens forsvarer, Laila Kjærevik mener innleggene omfattes av ytringsfriheten.
YTRINGSFRIHET: Kvinnens forsvarer, Laila Kjærevik mener innleggene omfattes av ytringsfriheten.

Gulating lagmannsrett kom til at kvinnens ytringer ikke tilhørte den politiske debatten og at de fremsto som ren sjikane mot Ali. Kvinnens forsvarer sier i dag at ytringene ikke skal tolkes hatefulle.

– Det må være rom for også klønete uttalelser. Hun mente å snakke rett fra levra og ikke å spre hat. Dersom vi forbyr denne type ytringer og det kun er den velformulerte eliten som får uttale seg så går samfunnet glipp av mye, sier Kjærvik.


– Mange vil nok si at "Fandens svarte avkom" kun kan tolkes på en måte?

– Det må være rom for å uttale seg klønete, gjentar Kjærvik.

– Angrer hun i dag på det hun skrev?

– Ingen kommentar.

"Steppebavianene"

Samtidig som saken mot kvinnen i 70-årene behandles, skal Høyesterett også behandle saken mot en mann i 50-årene. Mannen ble i Agder lagmannsrett dømt til å betale en bot på 12.000 kroner for tre ytringer på Facebook som ble ansett som hatefulle. I Facebook-gruppen "Fedrelandet viktigst" skrev mannen blant annet at "det er vel bedre at vi fjerner disse avskyelige rottene fra jordens overflate selv tenker jeg!". Videre skrev han at "ja de forsvinner den dagen disse steppebavianene reiser dit de hører hjemme!". Mannens forsvarer mener disse ytringene er innlegg i en debatt.

INNLEGG I DEBATT: Mannens forsvarer, Håkon Mathias Sterling Danielsen mener innleggene er ledd i en debatt.
INNLEGG I DEBATT: Mannens forsvarer, Håkon Mathias Sterling Danielsen mener innleggene er ledd i en debatt.

– Når det gjelder vår sak så er det viktigste momentet at han anfører at det er som ledd i en debatt om religionskritikk, sier forsvarer Sterling Danielsen.

Grensene for religionskritikk

Danielsen sier det skal vært mye til før retten griper inn overfor innlegg i debatter og at de to neste dagene kommer blant annet til å dreie seg om hvor grensene går for religionskritikk og rasisme.

– Et sentralt moment her er at påtalemyndigheten anfører at ordet "steppebavianer" er rasistisk motivert. Et utsagn kan tolkes i flere retninger, og her må utsagnene ikke tolkes som en hatefull ytring. Han sikter til ryktespredere i forbindelse med et drap og ikke til mørkhudede spesielt, fortsetter Danielsen.

– En prinsipiell viktig sak

Aktor i saken ser frem til at Høyesterett skal komme med en avklaring på disse spørsmålene.

– Dette er en prinsipiell sak, det er et viktig saksfelt og vi ser frem frem til Høyesterett sitt bidrag til rettsavklaring, sier statsadvokat Kristine Herrebrøden.

Det har ikke lykkes TV 2 å komme i kontakt med Sumaya Jirde Ali.

Saken oppdateres.