BAGDAD: En amerikansk marineinfanterist bærer sandsekker for å forsterke stillingene rundt USAs ambassade i Bagdad. Bildet er tatt lørdag. Foto: Kyle C. Talbot / AP / NTB scanpix
BAGDAD: En amerikansk marineinfanterist bærer sandsekker for å forsterke stillingene rundt USAs ambassade i Bagdad. Bildet er tatt lørdag. Foto: Kyle C. Talbot / AP / NTB scanpix

Brev om tilbaketrekking fra Irak sendt ved en feil

USAs forsvarsminister Mark Esper tilbakeviser meldingen om at den amerikanske styrken i Irak forbereder seg på å reise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den USA-ledede koalisjonen i Irak meldte mandag at de kommer til å trekke seg ut av landet. Det kom frem i et brev lederen for den amerikanske styrken i Irak, general William Seel, har sendt til irakiske felleskommandoen.

– Styrken vil omplasseres i løpet av de kommende dagene og ukene for å forberede videre forflytning, heter det i brevet, som AFP har sett en kopi av.

En amerikansk forsvarstjenestemann og en irakisk forsvarskilde bekreftet at brevet er ekte og at det er overlevert. Avgjørelsen ble begrunnet av hensyn til landets suverenitet.

– Vi respekterer deres suverene beslutning om å beordre oss om å forlate landet, heter det i brevet, ifølge Reuters.

Tilbakevises

Meldingen om amerikansk uttrekking ble først ikke kommentert fra høyere hold, verken militært eller politisk.

Senere mandag melder derimot både Reuters og AFP at forsvarsminister Mark Esper avviser USAs «beslutning om å forlate Irak».

– Det har ikke blitt tatt noen som helst slags beslutning om å forlate Irak, uttalte Esper mandag ettermiddag.

Forsvarsministeren bekrefter i en uttalelse at han har lest brevet, men at han ikke kan verifisere det.

– Jeg kan ikke verifisere brevet eller si hva det er jeg har lest. Brevet er ikke sammenhengende med hvor vi er akkurat nå, sa Esper ifølge The Guardian.

Sendt ved en feil

Brevet har blitt publisert på Twitter av blant annet Deborah Haynes, som jobber som redaktør i Sky News.

Sent mandag kveld melder amerikanske myndigheter at brevet er ekte, men at det ble sendt ved en feiltakelse.

– Det var en feil begått av McKenzie, sa Milley til journalister i Washington, med henvisning til USAs øverstkommanderende i Midtøsten, Frank McKenzie.

– Det burde ikke ha blitt sendt, sa Milley.

5200 soldater

Forvirringen rundt uttrekningen kommer etter at Iraks nasjonalforsamling søndag ba landets regjering om å kaste ut alle utenlandske styrker som befinner seg i landet.

USA har om lag 5.200 soldater i landet.

Koalisjonsstyrken er i Irak for å bekjempe ekstremistgruppen IS og gi hjelp og opplæring til irakiske sikkerhetsstyrker.

Også Norge har 70 soldater utplassert der.

Storbritannia trekker ut

Også Storbritannia har redusert staben ved ambassadene i Iran og Irak. Dette er en forholdsregel og det foreligger ingen spesifikke trusler, melder Sky News.

– Tryggheten og sikkerheten for våre ansatte er av overordnet betydning og vi gjennomgår regelmessig vår sikkerhet, sier en talsperson for britisk UD.

Ambassadene i Bagdad og Teheran forblir åpne, og ambassadør Stephen Hickey i Bagdad og Rob Macaire blir værende.

Etter det Sky News forstår, har britisk UD gått inn i «krisemodus» etter at USA likviderte lederen for den iranske Revolusjonsgardens eliteenhet, Qasem Soleimani, tvitrer Sky News' utenrikspolitiske redaktør Deborah Haynes.

Tidligere mandag meldte også Jens Stoltenberg at NATO midlertidig stopper treningen av militær personell i Irak.

Med klar advarsel

Spenningen i regionen har økt kraftig etter at USA i forrige uke likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad.

FNs generalsekretær António Guterres advarer mandag kveld om en «alvorlig risiko for feilvurderinger» i den spente situasjonen som har oppstått.

Guterres kom med uttalelsen da han møtte pressen i New York mandag. Han konstaterte at det nye året har fått en urolig start, og at vi lever i farlige tider.

– Den geopolitiske spenningen er på det høyeste nivået dette århundret, og turbulensen tiltar, sa han.

Den anspente situasjonen fører ifølge Guterres til at flere og flere land tar uventede beslutninger.

– Det har uforutsigelige konsekvenser og en alvorlig risiko for feilvurderinger, fortsatte han. Han nevnte ikke situasjonen omkring Iran direkte, men oppfordret til dialog og å huske krigens menneskelige lidelser.