I RETTEN: Harvey Weinstein på vei ut etter mandagens korte rettsmøte i New York. Foto: AP / NTB scanpix
I RETTEN: Harvey Weinstein på vei ut etter mandagens korte rettsmøte i New York. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Seth Wenig

Harvey Weinstein siktet i ny trakasseringssak i LA

Like etter Harvey Weinstein ankom retten i New York, der han står tiltalt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner, ble han siktet i en ny sak i Los Angeles.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To år etter at anklagene om seksuelle overgrep begynte å hagle mot Harvey Weinstein, stilles han for retten for voldtekt og for å ha tvunget til seg oralsex.

Like etter at han ankom retten i New York mandag, ble han siktet for seksuelt overgrep i enda en sak i Los Angeles.

Statsadvokatens i Los Angeles har oppgitt at han er siktet for å angivelig ha forgrepet seg på to kvinner over to dager i 2013, skriver BBC.

– Vi tror at bevisene vil vise at den anklagede utnyttet sin makt og innflytelse til å nå ofrene og deretter forgripe seg på dem, sa statsadvokat Jackie Lacey i en uttalelse.

– Jeg vil berømme ofrene som har turt å stå frem og tappert fortalt hva som skjedde med dem. Det er mitt håp at alle ofre for seksuelle overgrep finner styrke og helbredelse når de går videre, sa sa han videre.

Viste avsky

Weinstein (67) så skrøpelig ut da han ankom retten i New York med en rullator etter en nylig ryggoperasjon. Han var iført svart dress, slips og hvit skjorte.

På den andre siden av gaten hadde skuespillere og andre kvinner som har sagt at de ble utsatt for seksuelle overgrep eller trakassering av Weinstein, samlet seg for å vise sin avsky mot filmprodusenten.

– Han så feig ut. Han ville ikke se på oss. Han ga oss ikke øyekontakt, sa Sarah Ann Masse.

Rosanna Arquette, Dominique Huett, Rose McGowan, Paula Williams, Louise Godbold og Lauren Sivan var blant de frammøtte skuespillerne og modellene.

VISTE AVSKY: Skuespiller Rose McGowan (til høyre) var blant flere fremmøtte som samlet seg utenfor rettsbygningen på Manhattan mandag. Foto: AP / NTB scanpix
VISTE AVSKY: Skuespiller Rose McGowan (til høyre) var blant flere fremmøtte som samlet seg utenfor rettsbygningen på Manhattan mandag. Foto: AP / NTB scanpix

To søksmål i New York

Weinstein var i mange år en av Hollywoods mektigste filmprodusenter. Etter at anklagene ble offentlig kjent i oktober 2017, er han blitt en paria i filmbransjen. Det var anklagene mot Weinstein som ble startskuddet for #MeToo-kampanjen.

Bortimot 90 kvinner, blant dem Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow, har anklaget Weinstein for voldtekter, overgrep og seksuell trakassering. Men rettssaken som startet mandag, omhandler kun en tiltale for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Det ene søksmålet dreier seg om en voldtekt i 2013 og det andre om tvunget oralsex i 2006.

67-åringen har erklært seg ikke skyldig og sier kvinnene samtykket til sex. Hvis han blir kjent skyldig, risikerer han fengsel på livstid. Men for at det skal bli resultatet, må påtalemyndigheten bevise at Weinstein er en notorisk overgriper som i årevis har forgrepet seg mot kvinner han hadde makt over i kraft av sin stilling som Hollywood-produsent.

Velger jury

Utvelgelsen av juryen starter tirsdag, besluttet dommeren i det én time lange rettsmøtet mandag.

ANKLAGET: Skuespilleren Rosanna Arquette er en av dem som har anklaget Harvey Weinstein for overgrep. Hun var mandag utenfor rettslokalet på Manhattan. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix
ANKLAGET: Skuespilleren Rosanna Arquette er en av dem som har anklaget Harvey Weinstein for overgrep. Hun var mandag utenfor rettslokalet på Manhattan. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix

Det kan ta tid å få juryen på plass ettersom potensielle jurymedlemmer kan vise seg å ha forhåndsdømt ham på grunn av den enorme mediedekningen saken har fått. Den endelige utvelgelsen av juryens medlemmer kan bli forsinket til 14. januar, og det er ventet at rettssaken vil vare fra seks til åtte uker.

For aktoratet er det viktig å kunne vise at Weinstein hadde tilbøyelighet til å forgripe seg mot kvinner, utover de to søksmålene som rettssaken handler om. Påtalemyndigheten ønsker derfor å stille over 75 kvinner som vitner.

Dommeren har ikke sagt hvor mange som skal få vitne.

Steile fronter

Aktoratet og Weinsteins team barket sammen allerede under mandagens rettsmøte, som stort sett handlet om prosedyrespørsmål.

Aktor Joan Illuzzi-Orbon brukte ordet «rovdyr» om Weinstein og anklaget Weinsteins advokat Donna Rotunno for «nedverdigelse og ydmykelse» av aktoratets vitner for å ha lekket fra rettsdokumenter overfor pressen før rettssaken startet.

– Jeg har ikke nedverdiget noen som helst, svarte Rotunno, som hevder at aktoratet har en dårlig sak. Hun satser på harde kryssforhør av kvinnene som anklager ham.

Dommeren nektet å etterfølge aktoratets krav om å forby advokater fra å uttale seg om bevis utenfor rettssalen.

Weinsteins forsvarerteam fikk ikke medhold i et ønske om å innkalle Nicholas DiGaudio som vitne. DiGaudio ble fjernet fra etterforskningen på grunn av anklager om at han hadde holdt tilbake bevis som kunne ha hjulpet Weinstein.

RETTSMØTE: Harvey Weinstein fotografert under det korte rettsmøtet under rettssakens første dag mandag. Foto: AP / NTB scanpix
RETTSMØTE: Harvey Weinstein fotografert under det korte rettsmøtet under rettssakens første dag mandag. Foto: AP / NTB scanpix

– Vil hjelpe andre

Weinstein antydet i et epostintervju med CNN lørdag at han kan være i stand til å bygge opp igjen karrieren sin dersom han blir frikjent.

– Hvis jeg kan få anledning til å gjøre noe bra og å etablere steder som kan hjelpe og støtte de som trenger det, så har jeg til hensikt å gjøre det, skrev han.

Kort tid etter mandagens rettsmøte på Manhattan opplyste politiet i Los Angeles at de har siktet Weinstein for seksuelle overgrep mot to kvinner i 2013.