Lindvik nummer to sammenlagt i hoppuken – måtte be foreldrene om premie-hjelp

Marius Lindvik maktet ikke å hamle opp med Dawid Kubacki i det avgjørende rennet i Bischofshofen. Men han sikret seg en sterk andreplass sammenlagt og måtte be foreldrene om hjelp.

Marius Lindvik (21) var i posisjon til å bli den første nordmannen til å vinne hoppuka på 13 år.

Men det norske håpet klarte ikke å tukte Dawid Kubacki i det avgjørende rennet i Bischofshofen.

Kubacki var helt suveren i finaleomgangen og sikret seg seieren i hoppuken sammenlagt med sitt hopp på 140,5 meter og 300,9 poeng totalt.

I finaleomgangen suste Lindvik ned til 137 meter og 289,4 poeng. Han ble nummer tre i det siste rennet, og endte dermed på andreplass i hoppuken sammenlagt.

– Marius Lindvik er 21 år og hoppukedebutant, og endte altså på pallen. Det er helt enormt. En fantastisk prestasjon. Han har gjort hele Norge stolte, mente TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Marius Lindvik med en tydelig rørt og stolt mamma og pappa Torill og Trond Lindvik.
Marius Lindvik med en tydelig rørt og stolt mamma og pappa Torill og Trond Lindvik. Foto: Geir Olsen

Ba foreldrene om premie-hjelp
Selv sa hovedpersonen dette etter tredjeplassen i Bischofshofen og andreplassen i hoppuken sammenlagt:

– Det er helt sykt. Jeg slet med finne ut av bakken litt, men følte jeg fikk det til i førsteomgangen, og fulgte opp i finaleomgangen. Jeg hadde ikke forventet noe sånt i det hele tatt før jeg dro ned hit, sa hoppukedebutanten til TV 2.

– Du reiser hjem med tre pallplasser i bagasjen?

– Ja, det er definitivt det beste jeg har gjort i livet. Det er helt sykt, og jeg har ikke mer ord igjen. Det har ikke gått helt opp for meg. Tankene går til alle som har hjulpet meg opp gjennom årene. Det er jeg veldig takknemlig for, svarte Lindvik.

– Jeg er ikke skuffet over at det ikke ble førsteplass. Andreplass i min første hoppuke er helt sykt. Men det sykeste og beste minnet var å vinne nyttårshopprennet. At jeg har fått ut så mange gode hopp på rad er jeg mest stolt opp. Nå skal champagnen poppes, og pengene jeg vant spares, sa han.

Foreldrene var stolte over Lindviks innsats. Da jubelen hadde lagt seg litt, fikk de spørsmål fra sin premiesankende sønn:

– Kan dere få med dere én premie hjem? Jeg har fire kasser her, sa en litt rådvill 21-åring.

– Nå må vi vel kjøpe en ny hylle, spøkte Trond og Torill Lindvik.

Sønnens suksess kan bety store forandringer for ham hjemme.

– Vi får vel øke husleien betraktelig, 50 prosent, hehe, sier pappa Trond med glimt i øyet.

– Jeg håper ikke det, kontrer sønnen, som har fått mye hjelp fra foreldrene med å kickstarte skihopp-karrieren.

Karl Geiger ble nummer to i avslutningsrennet, men det var hoppukedebutant Lindvik som knep 2.-plassen i sammendraget.

Daniel-André Tande var imponert over lagkameratens innsats.

– Jeg synes han virkelig har vist seg frem fra en god side. Han er en god skihopper, og måten han har taklet alt rundt på, det er morsomt å se på. Han er en rolig og fin fyr som er flink til å fokusere på sin egen jobb. Og det er du nødt til å gjøre, sa Tande til TV 2.

– Hvis han fortsetter som han hopper nå, så vil det komme noen renn der han har mulighet til å klatre øverst på pallen, mente TV 2-ekspert Tom Hilde.

Det er 28. gang Norge har en hopper på seierspallen sammenlagt i hoppuka. Ti seirer, ni annenplasser og åtte tredjeplasser var fasiten foran mandagens renn i Bischofshofen.

Lindvik sørget for at en norsk hopper har stått på pallen i tre av de fire siste utgavene av hoppuka. I 2017/18-utgaven ble Anders Fannemel nummer tre, og året før ble det samme plassering på Daniel-André Tande.

Satte standarden
Dawid Kubacki slo til med et kjempehopp i første omgang og endte på 143 meter og 151,6 poeng.

– Det var et vanvittig bra skihopp. Det er ingenting annet å si. Akkurat nå ble det vanskelig for Lindvik å hente poeng, for Dawid Kubacki satte virkelig standarden der, sa TV 2-ekspert Andreas Stjernen etter hoppet til polakken.

Marius Lindvik klarte ikke å holde helt følge med Dawid Kubacki i første omgang. 21-åringen hoppet 139 meter og endte på 146,5 poeng.

– Jada, der var et veldig godt hopp, og hans desidert beste hopp i Bischofshofen, poengterte TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Tyske Karl Geiger hoppet nest best i første omgang. Han hoppet 143 meter og endte på 147,7 poeng. Lindvik lå på tredjeplass før finaleomgangen. Han måtte dermed ta inn 14,2 poeng på Dawid Kubacki i det avgjørende rennet i finaleomgangen.

Ryouyou Kobayashi skuffet i den første omgangen og hoppet bare 135,5 meter. Med 137,8 poeng er japaneren er 17,8 poeng bak Lindvik og 32 poeng bak Kubacki. Kobayashi er nummer elleve.

Tande vant norsk duell
I det helnorske paret mellom Robert Johansson og Daniel-André Tande var det Tande som vant duellen med et godt hopp på 137,5 meter. Johansson strakte seg til 133 meter og kom videre som en av fem «lucky losere». Tande ble nummer sju og med det nest beste nordmann i første omgang, mens Johansson lå på 20.-plass.

Johann André Forfang leverte en brukbar 1. omgang med et hopp på 135,5 meter. Han ble nummer 16 med 134,9 poeng. Også Anders Håre kvalifiserte seg for finaleomgangen. Han knep den aller siste plassen med 125 poeng og 113,5 poeng.

Verken Robin Pedersen eller Sondre Ringen klarte å kvalifisere seg til finaleomgangen. Pedersen hoppet 120 meter, mens Ringen landet på 117 meter.

Jacobsen forrige vinner fra Norge
Før avslutningsrennet var det altså polske Dawid Kubacki som ledet hoppuka.

Han hadde 9,1 poengs forsprang på Lindvik, mens tyske Karl Geiger og verdenscupleder Ryoyu Kobayashi fra Japan fulgte henholdsvis 4,2 og 4,6 poeng bak. Lindvik klarte ikke å hamle opp med polakken, og dermed må Norge vente ytterligere ett år på en ny sjanse til å gå til topps i den prestisjetunge hoppuka.

Anders Jacobsen var forrige nordmann som vant den tradisjonsrike tysk-østerrikske hoppuka. Det skjedde i 2006/07-sesongen. Om Marius Lindvik hadde vunnet, ville han blitt Norges 11. sammenlagtvinner i hoppuka.

Slik var rennet