gigantiske johan sverdrup offisielt åpnet:

– Fremtidens olje- og gassfelt

ELEFANTFELT: Johan Sverdrup-feltet har produsert olje og gass siden begynnelsen av oktober, men det var først tirsdag at feltet offisielt ble åpnet.
ELEFANTFELT: Johan Sverdrup-feltet har produsert olje og gass siden begynnelsen av oktober, men det var først tirsdag at feltet offisielt ble åpnet. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
NORDSJØEN (TV 2): Tirsdag åpnet statsminister Erna Solberg det massive olje- og gassfeltet Johan Sverdrup. Noen gliser over forventede milliardinntekter – andre er svært bekymret.

Det var jubelstemning og høylydt applaus på Johan Sverdrups boligplattform, da gigantfeltet ble åpnet ute i Nordsjøen tirsdag.

Produksjonen på feltet kom tidligere i gang enn forventet, og via rør har allerede store mengder olje og gass blitt sendt til Vestlandet siden begynnelsen av oktober.

Men det var først på tirsdag at det ble offisielt.

Opprinnelig var det kong Harald som skulle stå for åpningen. Mandag ble det imidlertid kjent at kongen trakk seg på grunn av belastningen i forbindelse med Ari Behns dødsfall.

Dermed ble det, i kongens sted, statsministeren som «klippet snoren» ved å trykke på en knapp.

– I dag feirer vi den utrolige innstatsen som har blitt gjort i Norges største industriprosjekt i nyere tid. Det betyr inntekter som bidrar til å finansiere velferdsstaten, sa Solberg under åpningen.

Dette er Johan Sverdrup-feltet

  • Petroleumsfeltet, som er lokalisert på Utsirahøyden i Nordsjøen, omtrent 140 kilometer vest for Stavanger, er blant de tre største oljefeltene på norsk sokkel. Bare Statfjord og Gullfaks var større da de ble funnet.
  • Feltet er oppkalt etter den tidligere norske statsministeren Johan Sverdrup (1816-1892).
  • Produksjonen av olje og gass på feltet begynte 5. oktober 2019, to måneder før planlagt oppstart.
  • Equinor er operatør med en eierandel på 43 prosent. Lundin eier 20 prosent, mens Total, Petoro og Aker BP står for resten av eierskapet.
  • Johan Sverdrup forventes å gi produksjonsinntekter på mer enn 1.400 milliarder kroner over 50 år, hvorav mer enn 900 milliarder kroner til den norske stat og samfunn. De forventede utvinnbare reservene i Johan Sverdrup er 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter.
  • Fase II er i ferd med å bygges ut og det er planlagt at denne fasen vil ha produksjonsstart i 2022.

Kilde: SNL / Equinor / NTB

Storstilt åpning

Det er ikke tilfeldig at det ble gjort litt ekstra ut av akkurat denne åpningen.

Johan Sverdrup er et såkalt «elefantfelt» – som er betegnelsen på de største petroleumsfeltene, som inneholder over 1000 millioner fat olje eller gass. De forventede utvinnbare reservene i Johan Sverdrup er 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter.

– Verden kommer til å trenge stadig mer energi. Det er fortsatt behov for norsk olje og gass, sier statsministeren.

Det var rundt 60 personer til stede på Utsirahøyden tirsdag. I tillegg til Solberg, var blant annet Equinors konsernsjef, Eldar Sætre; Arne Sigve Nylund, direktør for norsk sokkel – og den nye olje- og energiministeren, Sylvi Listhaug (Frp) på plass.

– Jeg kaller det et fyrtårn. Et eksempel på fremtidens olje- og gassfelt. Både i Norge og også internasjonalt. Dette feltet har skapt og vil skape mange arbeidsplasser i lang, lang tid, sier Sætre.

ÅPNET: Statsminister Erna Solberg (H) gjennomførte den offisielle åpningen av feltet. Her sammen med olje- og energiminister Synvi Listhaug (Frp). Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
ÅPNET: Statsminister Erna Solberg (H) gjennomførte den offisielle åpningen av feltet. Her sammen med olje- og energiminister Synvi Listhaug (Frp). Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Venter milliardinntekter

Allerede produserer selskapet stabilt over 300.000 fat om dagen, opplyser Equinor på sine nettsider.

Da feltet ble godkjent i 2015 ble det den største utbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet. Bare Statfjord og Gullfaks var større da de ble funnet.

Equinor planlegger å produsere olje og gass på Johan Sverdrup i minst 50 år, og ifølge oljegiganten ventes en samlet produksjonsinntekt i løpet av disse årene på svimlende 1.430 milliarder kroner.

– Ikke bare er feltet klimaeffektivt. Det er også et svært lønnsomt prosjekt. Nesten 1000 milliarder vil havne i statskassen, sier Sætre.

Kritiseres av Thunberg

I miljøbevegelsen er hurrastemningen heller avmålt. De mener utbyggingen er en miljøtragedie som viser hvor vanskelig det vil bli å stoppe klimaforandringene.

Blant annet har klimaaktivist Greta Thunberg (16) ved flere anledninger gått hardt ut mot produksjon og eksport av norsk olje og gass.

I forrige uke reagerte hun kraftig på Arne Sigve Nylunds uttalelser i forbindelse med åpningen av Johan Sverdrup-feltet.

– På tross av at vi er i begynnelsen av en klima- og miljøkrise, åpner Norge «Vest-Europas største» oljefelt, skriver hun på Twitter.

RØR: Feltet ligger i Nordsjøen, 140 kilometer vest for Stavanger. Via rør fraktes olje og gass til henholdsvis Mongstad i Hordaland og Kårstø i Rogaland. Foto: Equinor
RØR: Feltet ligger i Nordsjøen, 140 kilometer vest for Stavanger. Via rør fraktes olje og gass til henholdsvis Mongstad i Hordaland og Kårstø i Rogaland. Foto: Equinor

– Ikke noe å juble for

Heller ikke den hjemlige miljøbevegelsen mener det er grunn til å feire at Equinor og Norge sparker i gang et felt som ventes å skulle produsere petroleumsprodukter langt inn i det 21. århundre.

– Det er ikke noe å juble for at Norge nå åpner et oljefelt som vil gi utslipp tilsvarende 21 ganger de årlige klimagassutslipp fra hele Norges territorium, sier Arild Hermstad, nasjonal talsperson i MDG til TV 2 og fortsetter:

– Klimakrisen er her allerede og vi burde heller omstille økonomien til fornybar og ren energi så raskt som mulig.

Vil kutte i utslippene

Equinors nye ambisjon er å redusere de samlede klimagassutslippene fra sine opererte felt og landanlegg i Norge med 40 prosent innen 2030, 70 prosent innen 2040 og ned mot null utslipp innen 2050.

Natur og Ungdom mener utspillet først og fremst er et pressestunt, og ikke klimatiltak som monner.

– De store utslippene kommer fra bruk av olje, ikke produksjon, sa nestleder Andreas Randøy til NTB på mandag.

Hermstad er enig. Han mener satsningen tar Norge i feil retning og oppfordrer regjeringen til heller å lytte til Thunberg og de unge klimastreikerne verden over.

– Det er jaget etter penger og maksimal inntjening for nålevende nordmenn som ligger bak, ikke en ansvarlig omtanke for kloden og for dagens unge, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook