TEST AV BRUSFLASKER MOT SPORTSFLASKE:

Disse bakteriene fant vi i drikkeflaska

TV 2 hjelper deg: Ringnes og Coca-Cola advarer mot å bruke vannflaskene mer enn èn gang. Men er det farlig? I en av flaskene ble det funnet muggsopp!

Er du en av dem som bruker vannflaska fra matbutikken om igjen etter at du har drukket opp?

Det fraråder både Coca Cola og Ringnes.

Produsentene av vannflasker som Imsdal, Farris og Bonaqua sier nemlig at flaskene ikke skal brukes mer enn én gang.

– Vi fraråder at våre kunder vasker flaskene for deretter å bruke de om igjen, ettersom de ikke er ment for dette, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Brusgaard til ABC Nyheter.

Men er det egentlig noe verre å bruke en Imsdal-flaske enn en plastflaske som er ment for å brukes igjen?

12 flasker - fire uker

TV 2 hjelper deg tester 12 ulike flasker.

Vi lar håndballaget Ull/Kisa HU på Jessheim utenfor Oslo teste flaskene i fire uker. Seks av spillerne får engangsflasker og seks av spillerne får flasker kjøpt i sports- eller kjøkkenbutikk. Halvparten har skrukork, og halvparten har sportstut.

– Jeg tenker at det burde være mulig å bruke disse flaskene mer enn en gang. Det burde være lett å få vasket dem som man gjør med andre flasker. Så jeg er spent på resultatet. Hvor stor forskjell det er, og om det faktisk er noen forskjell, sier håndballtrener Anette Løken Hansen.

Spillerne får beskjed om å bruke flaskene på lik måte som de bruker drikkeflaske ellers: Til hverdags og trening. Spillerne får et skjema der de skal krysse av at de har skylt flasken grundig i varmt vann hver dag.

Etter fire ukers bruk blir bakterieveksten på flaskene undersøkt av Bakteriologisk laboratorium ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU.

– Vi bruker sånne flasker selv og vasker dem for sjelden, sier overingeniør Aud Kari Fauske.

– Det interessante funnet er at vi ser samme type bakterie fra alle flasker. Men i flaskene til engangsbruk, så er det flere bakterier enn det er fra de flaskene som kan brukes igjen, sier Fauske.

Cola er verstingen

Mest bakterier ble funnet i Cola-flasken.

– Her ser vi at Cola-flasken kommer ut som verstingen i klassen med meget rikt antall bakterier, sier Fauske.

Coca-Cola svarer:

– Grundig rengjøring er helt nødvendig uansett hvilken flaske du bruker til å fylle på drikke selv. Da er det greit å kjøpe en flaske som er laget for å kunne vaskes i høy temperatur, for eksempel i en oppvaskmaskin. Det er ikke farlig å bruke en av våre flasker på nytt en enkelt gang, men de er ikke er laget for å tåle slitasjen som en sportsflaske får når den brukes og vaskes mange ganger, sier Mette Vinther Talberg, kommunikasjonssjef i Coca-Cola Norge.

– Derfor kan vi heller ikke anbefale at de anvendes på den måten. Det vi derimot anbefaler, er at alle vann- og brusflasker pantes, slik at vi får resirkulert plasten og brukt materialet på nytt, oppfordrer Talberg.

– Hvorfor fraråder Ringnes forbrukerne å bruke Imsdal- og Farrisflasker mer enn èn gang?

– Vi skal ikke bruke ordet fraråde, men vi kan ikke anbefale at flaskene skal brukes på nytt. Det er en engangsflaske som er testet for bruk én gang. Flaskene er ikke spesielt egnet for vask i oppvaskmaskinen, og de er krevende å vaske for hånd. Vi kan kun gå god for flasken med originalinnholdet. Hva som gjøres med flasken etter at originalinnholdet er drukket opp, må nesten forbrukeren ta ansvar for selv, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes.

– Men er det farlig å gjenbruke en slik flaske hvis du vasker den etter hver gang, og det er bare du som bruker den?

– Vi kan ikke gå god for det. Jeg bruker disse Imsdal-flaskene på nytt selv. Hvis man bruker rent vann, så er det i de aller fleste tilfeller uproblematisk. Men det kan jo være andre ting som har vært på dem. Det kan være sukkerinnhold som lager bakterier, så vi kan kun gå god for det vi har testet, og det er flasker med Imsdal på, sier Bruusgaard.

– Så når dere enten fraråder folk eller ikke anbefaler å bruke flaskene igjen, så er det egentlig noe dere sier for at folk skal kjøpe mer vann i butikken?

– Nei. Vi har utmerket vann i Norge, så dette er ikke noe konkurrent til springvann. Imsdal er en konkurrent til mindre sunne drikker som brus, juice og sjokolademelk. Vi synes folk skal drikke springvann. Har man kontroll på flasken og vet at den har vært ren hele tiden, og blir brukt av samme person – så kan man helt sikkert bruke den på nytt, avslutter Bruusgaard.

Men selv om det viser seg å være flest bakterier på engangsflaskene, utgjør det ikke en fare å bruke disse.

– Her er det samme person som bruker samme flaske igjen og igjen. Og det er din egen flora som du blir utsatt for. Så det skal nok mye til å bli syk av de bakteriene her, sier overingeniør Tatiana Ponton Tomaselli.

Muggsopp i gjenbruksflaske

Det verste funnet gjør laboratoriet faktisk i en av flaskene som er ment for gjenbruk.

– Vi fant muggsopp på den ene flaska. Det er ikke et overraskende funn siden de trives i fuktige miljø. Men det er et mer skremmende funn enn mange av de andre bakteriene vi har funnet. Muggsopp kan skape sykdom hos personer med nedsatt immunforsvar, sier Fauske, og legger til at det kan være tilfeldig at det ble funnet muggsopp på flasken fra Eva Solo.

– De beste engangsflaskene nærmer seg samme nivå som de dårligste gjenbruksflaskene. Imsdal og Bris med skrukork har like lite bakterier som flaskene fra Sistema og Casall.

– Så man kan like gjerne bruke en Imsdal-flaske som en flaske som er ment for gjenbruk?

– Ja. Det kan du. Vi kommer hvertfall til å fortsette med det, sier de to.

Slik fordelte bakteriene seg:

Coca Cola Zero med skrukork (0,5 liter): Meget rikelig

Imsdal naturell med sportstut (0,65 liter): Rikelig

Telemark uten kullsyre med sportstut, smak av sitron (0,7 liter): Rikelig

Telemark uten kullsyre med sportstut, smak av sitron (0,7 liter): Moderat

Imsdal naturell med skrukork (0,5 liter): Moderat

Bris naturell med skrukork (0,5 liter): Moderat

Casall med sportstut (0,5 liter): Moderat

Sistema med skrukork (0,4 liter): Moderat

Eva Solo med skrukork (0,5 liter): Sparsomt

Tupperware med sportstut (0,7 liter): Sparsomt

Tupperware med skrukork (0,4 liter): Meget sparsomt

Nalgene med skrukork (1 liter): Meget sparsomt