«KR. 2,- PER SKUDD»: Serienummeret var slipt bort på flere av de beslaglagte våpnene, og en av boksene hadde påskriften «kr. 2,- per skudd». Den tiltalte hevder likevel at han kun er en samler.
«KR. 2,- PER SKUDD»: Serienummeret var slipt bort på flere av de beslaglagte våpnene, og en av boksene hadde påskriften «kr. 2,- per skudd». Den tiltalte hevder likevel at han kun er en samler. Foto: Politiet

Gigantbeslag av ulovlige våpen: «kr. 2,- per skudd»

Flere tusen skudd og et titalls ulovlige våpen ble beslaglagt i leiligheten. Den tiltalte mannen mener det aller meste er arvegods, og sier våpensamlingen er som å samle på frimerker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I september 2016 aksjonerte Sør-Øst politidistrikt mot et større kriminelt nettverk som oppbevarte ulovlige våpen.

I den mye omtalte «operasjon Bonanza» er det beslaglagt over 2000 våpen, hvorav mange stammer fra Forsvaret og politiet.

I et avhør ble et våpen knyttet til en mann med bostedsadresse i Oslo.

Da politiet reiste til adressen fant flere titalls våpen, hvorav flere var avsagde hagler og automatgeværer med bortslipte serienumre.

Mannen som eier leiligheten møter nå i retten, tiltalt for grov ulovlig befatning med skytevåpen.

Kan ikke utelukke at han har solgt våpen

Totalt ble det funnet 76 våpen, rundt 79.000 skudd, og en mengde dynamitt og syre i to ulike leiligheter tilknyttet den siktede mannen (55). En andel av ammunisjonen stammer fra Forsvaret.

Noen av våpnene var registrerte, men for politiet er det fortrinnsvis de uregistrerte våpnene, og våpnene der serienumrene var slipt bort, som fører til at de mener forholdet er grovt.

Aktor i saken, politiadvokat Philip Matthew Green, sier til TV 2 at politiet etterforsket om den tiltalte har solgt våpen. Salg av ulovlige våpen er ikke en av de syv punktene i tiltalen.

– Man gikk gjennom de tilgjengelige sporene, og hadde tiltalte i varetekt i fire uker. Det ble derimot ikke gjort noen ytterligere funn, men det ikke gitt at våpen ikke ble omsatt, og det er naturlig at det blir stilt spørsmål om det her i retten, sier Green til TV 2.

Han opplyser at det er grunn til mistanke, men at det antageligvis ikke er tilstrekkelig grunn til domfellelse.

«Kr. 2,- per skudd»

Mandag avga den tiltalte mannen sin forklaring til retten. Da ble han stilt flere spørsmål av politiadvokaten. Blant annet kom det frem at 55-åringen hadde tre telefoner på beslagstidspunktet.

Politiet fant 76 våpen og 79.000 skudd i to leiligheter. Foto: Politiet

Han forklarte at han trengte tre telefoner fordi han tidligere har solgt blant annet brukte bildeler på nett.

– Hvis du skal kjøpe eller selge noe på Finn.no, så kan du bruke én telefon kun til det. Da slipper du å få meldinger når du skal sove og sånt, forklarte den tiltalte.

Brukte du den noen gang til å selge våpen eller våpendeler?

– Jeg har aldri solgt sånne ting, forklarte mannen.

På et av bildene fra politiets beslag står det en boks med ammunisjon med påskriften «kr. 2,- per skudd». Politiadvokaten ville vite hva påskriften kommer av.

55-åringen hevdet at han ikke husket helt, men at det må være noe som sto på da han kjøpte det.

– Jeg har nok kjøpt det. Jeg har aldri solgt ammunisjon, forklarte han.

Politiet har ikke tilstrekkelig bevis for at våpen er blitt solgt, og politiadvokat Green sier de ikke vil prosedere på «kr. 2,-»-bildet.

– Som å samle på frimerker

Den tiltalte beskriver seg selv kun som våpensamler, og forklarte i retten mandag at alle de ulovlige våpnene er arvegods fra hans avdøde far.

En gjennomgående tendens i hans forklaring er at han ikke husker nøyaktig hvor han har våpnene fra, eller hvilke våpen han har kjøpt selv. Dette forklarer han med en problematisk helsetilstand.

I en kommentar til TV 2 sier han at han synes samfunnet er hysteriske i håndteringen av våpen.

– Det er som å samle på frimerker. Det er en interesse for oss i miljøet, sier mannen.

Han hevder at han ikke har kunnet kontakte myndighetene angående våpnene av frykt for represalier. Under det forrige våpenamnestiet i 2017 var han allerede under etterforskning.

Innbrudd

Under rettens første dag kom det fram at det hadde vært to innbrudd i leiligheten der majoriteten av beslaget ble gjort. Det siste innbruddet var i 2014.

Politiet er særlig bekymret for at dette kan bety at uregistrerte våpen er på avveie.

55-åringen derimot mener kun registrerte våpen ble stjålet under det siste innbruddet i 2014. Han må likevel innrømme at han ikke har fullstendig oversikt over hvilke våpen som ble tatt.

Totalt ble det beslaglagt 45 funksjonsdyktige våpen i leiligheten to år senere. Politiadvokat Green sier til TV 2 at faren for at våpen har havnet i andre hender veier tungt i deres tiltalebeslutning.

– Det man må se på i denne saken er spredningsfaren. Det er veldig uheldig med så mye våpen på avveie, sier Green.

Erkjenner straffskyld

55-åringen mener altså at det meste er arvegods fra hans far, som døde i 2009.

Han hevder at han aldri har hatt oversikt over hvor mange våpen som har vært ulovlige, og har ingen forklaring på hvorfor serienumrene er slipt bort.

Likevel mener han det kan ha sammenheng med at faren hans opplevde andre verdenskrig.

– Det å fjerne serienummer var vanlig for at tyskerne ikke skulle spore våpen som nordmenn enten stjal fra tyskerne eller på annen måte tilegnet seg, forklarte han.

De avsagde haglene forklarer han med at de kan passe bra til å skyte ekorn eller røyskatt hjemme i hagen.

55-åringen erkjente seg skyldig på alle de syv punktene i tiltalen. Saken har avsluttende prosedyrer tirsdag.