TAUS: Terrorsiktede Philip Manshaus (22) ønsket heller ikke denne gangen å forklare seg for retten, men ville gjerne at pressen tok bilder av ham da han viste både nazihilsen og et tegn som betyr «white supremacy».
TAUS: Terrorsiktede Philip Manshaus (22) ønsket heller ikke denne gangen å forklare seg for retten, men ville gjerne at pressen tok bilder av ham da han viste både nazihilsen og et tegn som betyr «white supremacy». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Viste nazihilsen i retten:

Philip Manshaus (22) fengslet i åtte nye uker

OSLO TINGRETT (TV 2): Philip Manshaus (22) blir fengslet i åtte nye uker. Han ønsker fremdeles ikke å forklare seg for verken retten eller politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiadvokat Hilde Strand begrunner begjæringen med fare for at 22-åringen skal begå nye, alvorlige kriminelle handlinger dersom han ikke holdes i varetekt.

– Vi tar naturligvis sikte på å holde ham varetektsfengslet frem til hovedforhandling, sier Strand til TV 2.

Da Manshaus ankom Oslo tingrett like over klokken 10 mandag formiddag, viste han nok en gang nazihilsen til de oppmøtte i rettssalen. Han er også denne gangen ikledd full dress og slips.

Saken mot ham – etter skytingen i Al-Noor-moskeen i Bærum og drapet på stesøsteren i sommer – er ferdig etterforsket og oversendt statsadvokaten. Det er Riksadvokaten som skal fatte en påtaleavgjørelse.

Politiadvokat Strand sier til TV 2 at de regner med å få saken opp for retten før sommeren. Hun anslår at saken vil komme til å vare i 2-3 uker, men sier samtidig at det er for tidlig å si noe sikkert.

Lørdag 10. august, trolig mellom klokken 14.15 og 15.00, skjøt og drepte han stesøsteren i deres felles hjem i Eiksmarka i Bærum.

Etterpå kjørte han til Al Noor-moskeen i Skui, der han skjøt seg gjennom døra. Også inne i moskeen løsnet han skudd, men han ble raskt overmannet av Mohammed Rafiq (65) og Mohamed Iqbal (75). Ingen ble fysisk skadet i moskeen.

Manshaus har erkjent de faktiske forholdene han er anklaget for. 22-åringen nekter likevel straffskyld fordi han mener å ha handlet i nødverge og fordi han «måtte gjennomføre handlingene».