Pastagrateng med tomat og mozzarella

Det blir middag til store og små når Wenche lager kjøttfri pasta, servert med hjemmelagd brød.

Fullkornspasta-grateng med tomat og mozzarella

Denne retten er kjøttfri, men du kan tilsette kjøttrester - og grønnsaksrester - i gryten om du vil.

  • ca 400 g rigatoni (rørformet pasta) eller makaroni av fullkorn
  • 1 løk
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 rød chili
  • olivenolje til steking
  • 2 bokser flådde hermetiske tomater eller 3-4 flådde friske tomater
  • 1 dl kraft fra kylling/kalv eller grønnsaker
  • en god neve frisk basilikum eller 1 ss tørket basilikum eventuelt andre tørkede urter
  • salt og pepper
  • 1-2 ts balsamicoeddik
  • 3-4 biter fersk mozzarella
  • 2 ½ dl revet parmesan

Finhakk løk, hvitløk og chili (uten kjerner) og surr myk i olivenolje. Tilsett tomater og eventuelt litt vin eller vann. Kok opp og la småkoke uten lokk i ca. 30 min.

Varm stekeovn til 200 grader.

Mens tomatsausen koker, kok pasta etter anvisning på pakken, hell av kokevannet,

Smak tomatsausen til med salt, pepper og litt balsamicoeddik. Tilsett resten av basilikumbladene, revet opp med hendene eller grovhakket.

Bland den kokte pastaen med halvparten av tomatsausen og ca. 1 dl revet parmesan. Smør en ildfast form med olje og legg resten av pastasausen lagvis med mozzarella i biter i en smurt ildfast form. Avslutt med mozzarella og rikelig med revet parmesan.

Stek midt i varm stekeovn i ca. 20 min til retten er sprø og gyllen. Server salat og ev brød og olivenolje.

Pannebrød

  • 2 1/2 dl melk og vann (like deler eller bare vann)
  • 1 ts tørrgjær eller 1/4 pk fersk gjær
  • 1 ts sukker eller honning (kan sløyfes)
  • 3/4 ts salt
  • ca. 350 g fibra mel (eventuelt blanding av fint og grovt mel)
  • 1 ss olje + 1 ss olje til utbaking

Bland sammen «fingervarmt» vann/melk, gjær, sukker i en bakebolle. Tilsett salt, fibramel og olje. Arbeid/kna deigen godt sammen til en glatt, ikke for fast deig. Dekk bollen med et klede. La deigen heve til dobbel størrelse.

Kna sammen den ferdig hevede deigen, bruk litt olje på hendene og bakebordet. Del deigen i 4-6 biter og rull boller. Dekk til og la bollene hvile i 5-10 minutter før du former med hendene eller kjevler hver bolle ut til en rund og tynn (ca. 1/2 cm) flat «kake».

Stek brødene i en varm stekepanne med litt olje (1-2 ts) i 2-3 min på hver side.