IRAN: Talsperson Abbas Mousavi i det iranske Utenriksdepartementet.
IRAN: Talsperson Abbas Mousavi i det iranske Utenriksdepartementet. Foto: Vahid Salemi / AP Photo

Iran trekker seg fra atomavtalen fra 2015

Iran trekker seg fra alle punkter i atomavtalen inngått i 2015, sier statlige iranske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen kommer etter at USA natt til fredag likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani.

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Den trådte i kraft i 2016.

Iran har den siste tiden trukket seg fra flere deler av atomavtalen, og søndag morgen varslet landets utenriksdepartement at Iran ville ta enda et steg bort fra avtalen.

Søndag kveld ble det klart at landet trekker seg fra alle punkter i avtalen, skriver nyhetsbyrået AP.

Redd for spredning

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 at avtalen bidro til mer stabilitet.

– Jeg syns det er trist og bekymringsfullt. Vi er veldig opptatte av å bekjempe spredningen av atomvåpen i verden, og i så måte var denne avtalen et lyspunkt i en utvikling som ellers har sett litt dyster ut, sier Solberg.

Statsministeren tror det vil bli konsekvenser av at Iran har trukket seg fra avtalen, selv om det kan ta litt tid.

– Hvis Iran får atomvåpen er det en fare for mer spredning av atomvåpen i en region med konflikter. Derfor håper jeg fortsatt vi skal klare å se en begrensning, og at vi ikke ender opp med å se et Iran eller Nord-Korea med atomvåpen, sier hun.

Solberg legger til at hun mener Iran oppfylte sine forpliktelser til avtalen fram til USA trakk seg fra den i 2018.

– Kan reverseres

Avtalen fra 2015 har gitt lettelser i sanksjonene mot regimet i Teheran. Motytelsen var at Iran skulle begrense anriking av uran, som Vesten mistenker skulle brukes til produksjon av atomvåpen.

Ifølge Al Arabiya uttalte talsperson Abbas Mousavi i det iranske Utenriksdepartementet at Iran likevel vil fortsette å samarbeide med FNs organisasjon Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Han sa også at beslutningen kan reverseres hvis Washington løfter sine sanksjoner mot Teheran.

– Angående det femte punktet så har avgjørelser allerede blitt tatt. Men gitt den nåværende situasjonen vil noen endringer bli gjort på et viktig møte i kveld, sa talsperson Abbas Mousavi i det iranske utenriksdepartementet før møtet.

Ikke de eneste

Atomavtalen legger sterke begrensninger på Irans atomprogram. Blant annet forpliktet landet seg til å begrense sin anriking av uran for en periode på 15 år.

Iran er derimot ikke det eneste landet som har trukket seg ut av avtalen de siste årene. Allerede i mai 2018 annonserte president Donald Trump at USA trakk seg ut av avtalen.

– Dette var en forferdelig, ensidig avtale som aldri skulle blitt inngått, sa Trump i sin tale.

Presidenten sa at avtalen ikke har ført til fred og stabilitet og heller ikke vil gjøre det. Trump hevdet at avtalen ville føre med seg et atomkappløp i Midtøsten.