110 trafikkdødsfall i 2019:

Veronica mistet moren i Rjukan-ulykken: – Det var et stort sjokk

Rjukan 20180904.Tre kvinner og to menn omkom søndag etter at den amerikanske veteranbilen kjørte inn i en fjellvegg på Rjukan nær Gaustadtoppen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SJOKK: Veronica Isaken mistet moren Anne Kristin da en veteranbil med fem personer krasjet i en fjellvegg på Rjukan i september 2018. Alle fem i bilen omkom. Foto: Privat / Carina Johansen / NTB Scanpix
Regjeringens nullvisjon er fortsatt et stykke unna: Antallet døde i trafikken gikk opp i 2019.

Det har vært stor nedgang i antall omkomne på norske veier de siste ti årene. I 2010 mistet 208 mennesker livet i trafikken.

Likevel gikk tallet opp fra i fjor: 110 omkom i trafikken i 2019, sammenlignet med 108 i 2018.

Veronica Isaksen deltok i fakkeltoget og minnestunden utenfor Stokke i Vestfold søndag, til minne om de som har dødd i trafikken det siste året. Og for akkurat Veronica er datoen 2. september 2018 for alltid brent inn i minnet hennes.

Den dagen satt Veronicas mamma Anne Kristin Isaksen i en veteranbil med fire venner ved Rjukan, da bilen kolliderte i fjellveggen.

– Det var grusomt. Det var et stort sjokk. Det gikk ikke opp for meg før etter ganske lang tid, at hun var borte, sier Veronica.

ULYKKESBILEN: Alle de fem som var i bilen omkom. Foto: TV 2
ULYKKESBILEN: Alle de fem som var i bilen omkom. Foto: TV 2

Alle de fem vennene som satt i bilen omkom.

– Hun var ikke bare mammaen min, men hun var den personen som var i mitt liv mest. Det å komme til henne, ta en kaffe og skravle om dagen, positivt og negativt, det er det jeg savner mest.

– Mammaen min var et menneske med veldig mye kjærlighet for andre.

BESTEVENNER: Mor Anne Kristin og datter Veronica Isaksen. Foto: Privat
BESTEVENNER: Mor Anne Kristin og datter Veronica Isaksen. Foto: Privat

Fikk sjokkmeldinger

I en tale hun holdt under søndagens minnestund forteller hun hvordan hun fikk vite om ulykken.

Da ulykken skjedde, var Veronica med en venninne og overnattet i hengekøye.

– Jeg leste om ulykken i nettavisene, men jeg koblet på ingen måte denne hendelsen til bilturen mammaen min var med på, sier hun.

Senere på kvelden var hun sammen med datteren sin og venninnen og spiste middag.

Først klokken halv ni, flere timer etter ulykken, begynner det å tikke inn flere meldinger på telefonen til datteren som hun reagerer sterkt på.

– Hun får meldinger fra venninner som sier de tenker masse på henne, og at de er der for henne hvis hun trenger det. Vi skjønte ingenting, forteller Veronica.

FAKKELTOG: Representanter fra politi, brann og ambulanse gikk sammen med pårørende i et fakkeltog under minnemarkeringen for trafikkofre ved Skjee kirke i Vestfold.Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FAKKELTOG: Representanter fra politi, brann og ambulanse gikk sammen med pårørende i et fakkeltog under minnemarkeringen for trafikkofre ved Skjee kirke i Vestfold. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Til slutt forteller en av venninnene til datteren at de har fått vite at bestemoren hennes var med i ulykkesbilen.

– Tusen tanker gikk gjennom hodet. Jeg fikk dessverre kjenne på kroppen at dagens sosiale medier og nettverk er raskere enn politiets varslingstjeneste, sier hun.

Oppfordrer til forsiktighet

Veronica reagerte helt annerledes enn hun først trodde.

– Jeg begynte å organisere og undersøke, helt kald, med voldsomt høy puls, forteller hun.

Etter noen telefoner kom bekreftelsen på det de fryktet mest fra politiet. Da hadde det gått over seks timer siden ulykken skjedde.

Trafikkdrepte 2010-2019

2010: 208

2011: 168

2012: 145

2013: 187

2014: 147

2015: 117

2016: 135

2017: 106

2018: 108

2019: 110

Kilde: SSB

Hun er trist fordi hun først fikk vite om dødsulykken via sosiale medier, og oppfordrer vitner til ulykker, og medier, til å være forsiktig med hva man publiserer når.

– Den store reaksjonen kom ikke før flere timer etterpå. Jeg har ofte tenkt på hvordan det ville vært dersom jeg heller fikk budskapet fra presten, sier hun.

– Kan ikke ha noen annen ambisjon

I dag ble det holdt minnemarkering med fakkeltog utenfor Stokke i Vestfold. Pårørende og etterlatte gikk i tog for å minnes de som har mistet livet på veiene.

Blant de som var der, var statsminister Erna Solberg (H). Regjeringen har tidligere uttalt at de har en visjon om at null mennesker skal omkomme i trafikken, og statsministeren innrømmer at de fortsatt er et stykke unna.

– Det er heldigvis færre enn det var før, og vi har blitt enda bedre på sikkerhet i trafikken de senere årene, men det er jo 110 for mange, fordi vi har jo egentlig ingen å miste.

– Regjeringens nullvisjon om at ingen skal miste livet i trafikken, er det realistisk?

– Det er kanskje vanskelig å tenke seg at vi skal komme helt ned til null, men vi kan ikke ha noen annen ambisjon for fremtiden, sier statsministeren.

Veronica Isaksen håper at regjeringens nullvisjon snart kan bli en realitet, og at ingen skal oppleve det hun har gått igjennom. Hun finner en viss trøst i at tallene har gått ned sammenlignet med for ti år siden.

– Vi må jo håpe at det blir null til slutt, så det er jo en trøst i det. Jeg håper at det blir gjort de forandringene som må til for at det skal bli null, sier hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook