Supertalentets drømmescoring sendte b-preget Liverpool videre

Selv med unggutter og reserver mot Evertons erfarne stjerner er Liverpool best i byen.

Liverpool-Everton 1-0

Se målet i Sportsnyhetene øverst.

Alt lykkes for Jürgen Klopp og Liverpool for tiden.

Til tross for et ungt og sterkt reservepreget mannskap vant de byderbyet mot et Everton i tilnærmet full styrke og er klar for 4. runde i FA-cupen.

Matchvinner ble et 18 år gammelt stortalent.

70 minutter var spilt da Curtis Jones fikk ballen like utenfor kanten av 16-meteren. 18-åringen stilte inn siktet og skrudde ballen opp i krysset bak Jordan Pickford.

– Jeg kan ikke forklare det. Jeg tenkte bare på en ting: det var å skyte og heldigvis gikk den inn og ble et flott mål, sier Jones i et intervu vist på Viasport.

– Det har vært frustrerende til tider å være på benken, få prøve seg litt på banen og så være tilbake på benken. Jeg har praktisk talt tigget om å få komme på, men forhåpentlig har jeg toppet det hele med et fint mål, sier han til BBC.

– Jeg kan ikke forklare følelsene mine. For meg er det stort å være rundt dette laget og å lære fra denne spillergruppen. Det er verdensklassespillere over hele fjøla, men jeg tror jeg gikk utpå der og viste hva jeg kan gjøre.

SAMTALE: Curtis Jones og Jürgen Klopp rett etter scoringen.
SAMTALE: Curtis Jones og Jürgen Klopp rett etter scoringen. Foto: Carl Recine

Vakrere enn målet kan det knapt gjøres i alle fall. En begeistret Jürgen Klopp hvisket noen formanende ord i øret på Jones umiddelbart etter scoringen, og han er full av lovord etter kampen.

– Det var en sensasjonell kamp og en sensasjonell scoring fra en scouser. Hvem kan be om mer? Du kan ikke prestere som guttene gjorde i dag, om du ikke tror du kan prestere på dette laget.

Varslet gjennombrudd

Den lokale gutten Jones har lenge vært ansett som et av Liverpool-akademiets største talenter. Han har vært i klubben siden han var seks år, og det er ikke første gang at han avgjør en cupturnering denne sesongen.

Det var også han som scoret det avgjørende straffesparket mot Arsenal i ligacupen i høst.

Steven Gerrard, som var Jones' trener på U18-nivå i én sesong, bygget laget rundt stortalentet.

– Han er et stort talent og en topp spiller. Han har kvaliteten til å skape noe ut av ingenting, sa Gerrard den gangen.

Gamblet og vant

Kampen var en kalkulert risiko fra Jürgen Klopp. Han hadde nok vært villig til å ofre videre liv i FA-cupen, i og med at han hvilte de fleste av sine beste spillere.

– De spilte modig fotball. Utrolige individuelle prestasjoner fra ungguttene og de voksne også, sier Klopp.

– Jeg er så glad for at alle møtte opp i kveld. Det eneste jeg ikke ville ha var uavgjort. Vi måtte ta noen sjanser. Det betalte seg.

Keeper Adrian, Joe Gomez, James Milner, Adam Lallana, Divock Origi og debutant Takumi Minamino var de erfarne alternativene. Minamino klarte seg fint i sin Liverpool-debut, mens Milner varte bare åtte minutter før han pådro seg det som så ut som en strekk. Han ble erstattet av nok en tenåring: Yasser Larouci (19).

Klopp har ikke lagt skjul på at han ikke er en fan av det tøffe kampprogrammet i Premier League rundt juletider og mannskapet mot Everton var bare litt sterkere enn b-laget som mønstret i ligacup-kvartfinalen mot Aston Villa mens A-laget var opptatt med VM for klubblag. Den gangen endte det med 0-5. Denne gangen ble det en langt jevnere affære.

Tettet igjen

Til tross for at Everton hadde de største sjansene imponerte Liverpools unggutter i en fartsfylt første omgang med overtak i ballbesittelse mot langt mer rutinerte spillere i blå trøyer.

Med bedre avslutninger fra Dominic Calvert-Lewin, Mason Holgate, Richarlison kunne gjestene ha ledet til pause, selv om også Divock Origi hadde en bra mulighet i løpet av de første 45 minuttene.

Men blåtrøyene har et Liverpool-kompleks. De har ikke slått laget som for tiden er storebror i byen siden 2011, og i andreomgang ble de også temmet. Sjansene fra førsteomgang tørket inn, og Liverpool kontrollerte inn 1-0-seieren.

For Carlo Ancelotti var det en gyllen anledning til å ta en byskalp i sitt første derby som trener. I stedet ble det nok en grunn for Jürgen Klopp til å vise frem arbeidet til sin dyktige tannlege.