IRAK: Statsminister Erna Solberg er i samtaler med Irak og de andre landene som har tropper i Irak.
IRAK: Statsminister Erna Solberg er i samtaler med Irak og de andre landene som har tropper i Irak. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Erna Solberg: – Har kontakt med irakiske myndigheter

Iraks nasjonalforsamling ber landets regjering om å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av Irak. Norge har om lag 70 soldater i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vedtaket skal gjelde alle utenlandske tropper i landet.

– Vi er der på ønske fra irakiske myndigheter, og det betyr at vi nå har kontakt med irakiske myndigheter for å høre hva dette innebærer for norske styrker, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

Hun forteller at Norge også har kontakt med de andre landene som er en del av koalisjonen som befinner seg i Irak.

– De norske soldatene forholder seg til resolusjonen på samme måte som regjeringen. Vi avventer, og ser hva den irakiske regjeringens vurdering er etter vedtaket, og hvilke konsekvenser det har, sier Solberg.

– Venter

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier de har kontakt om saken med partnere i anti-ISIL-koalisjonen.

– Vi har registrert avstemningen i det irakiske parlamentet og vil drøfte med irakiske myndigheter hvilken betydning dette vil få for det norske styrkebidraget, sier Bakke-Jensen til NTB.

Pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter sier til TV 2 at de nå venter på en politisk beslutning fra norske myndigheter.

– Enn så lenge er vi der på invitasjon fra Iraks styresmakter, sier Stordal til TV 2.

– Vi har 70 soldater i Irak som forholder seg til det mandatet vi har nå, og det er at vi skal være i landet ut 2020. Hvis det blir endringer, så vil vi eventuelt trekke ut styrkene vi har i Irak, utdyper han.

Ikke behov

USA har om lag 5.000 soldater utstasjonert i Irak.

Nasjonalforsamlingen skal ha sagt at det ikke er behov for amerikanske styrker etter IS ble beseiret, skriver Reuters.

– Vi har våre egne væpnede styrker som er i stand til å beskytte landet, sa Ammar al-Shibli, en sjiamuslimsk lovgiver og medlem av det parlamentariske juridiske utvalget.

Iraks statsminister Adil Abdul-Mahdi uttalte i det ekstraordinære møtet at beslutningen er til det beste for Irak, både prinsipielt og praktisk. Han sa også at de bør forberede seg på å møte interne og ytre vanskeligheter etter vedtaket.

Til tross for flere tiår med fiendskap mellom Iran og USA, kjempet Iran-støttet milits og amerikanske tropper side om side under Iraks krig 2014-2017 mot militanter fra den islamske staten.

Spent situasjon

Resolusjonen kommer to dager etter at USA likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep i Bagdad.

Det har ført til en svært spent situasjon i Midtøsten, og Iran har sverget å hevne angrepet.

Det irakiske utenriksdepartementet har også sendt en formell klage til FNs sikkerhetsråd der de ber FN fordømme det amerikanske angrepet som drepte Soleimani.

Også flere irakere ble drept i angrepet.