Ødegaard briljerte, men så snudde alt

Etter en god førsteomgang ble Martin Ødegaard nøytralisert da Real Sociedad tapte for Villarreal.

Real Sociedad-Villarreal 1-2

Se den smarte detaljen du ikke la merke til fra Ødegaard i videoanalysen øverst.

Martin Ødegaard (21) viste tegn til at hans gode form skal fortsette også i 2020, men han kunne ikke hindre at Real Sociedad tapte første kamp etter julepausen i La Liga.

Tidligere Arsenal-spiller Santi Cazorla (35) ble matchvinner et kvarter før slutt i Villarreals 2-1-seier, etter en snuoperasjon i andreomgang der Ødegaard ble passet langt bedre på enn før pausen.

I den første omgangen var hjemmelaget det førende laget, ikke minst anført av en norsk playmaker som var involvert i det meste for Real Sociedad.

Smarte detaljer

Ødegaard viste frem sitt blikk for spillet da han var tredje sist på Real Sociedads ledermål. Ødegaard la ballen ut til en totalt umarkert Portu, som fant målscorer Willian José inne i 16-meteren.

INSTRUKSJONER: Trener Imanol Alguacil snakker med Martin Ødegaard.
INSTRUKSJONER: Trener Imanol Alguacil snakker med Martin Ødegaard. Foto: Ander Gillenea

– Det er et klasseangrep av hjemmelaget, sa TV 2-kommentator Peder Mørtvedt.

TV 2s ekspertkorps lot seg imponere av Ødegaards involvering. Ikke bare på grunn av pasningen, men også hans bevegelsesmønster og smarte bruk av med- og motspillere.

– Han er så smart. Han slår den pasningen på det perfekte tidspunktet. Han pådrar seg press og vet at Portu ligger der. Det er perfeksjon av Ødegaard, sier Jesper Mathisen i analysen du kan se øverst i denne artikkelen.

– Dette har han vært god til lenge, men nå gjør han det i kamp etter kamp etter kamp i La Liga. Fantastisk!

21-åringen var også nær scoring like før pause da han førte ballen fra egen banehalvdel, riktig nok upresset, og fyrte til fra 20 meters hold, men markkryperen gikk like utenfor.

Snudde kampen

I første omgang involverte Ødegaard seg mye, både på egen banehalvdel og ikke minst lengre oppe på banen. Det var tydelig at han var mannen som kunne og skulle løse opp tette situasjoner for Real Sociedad.

– Jeg er overrasket over at Villarreal gir Ødegaard så mye tid og rom foran egne midtstoppere. Det er farlig når du har en spiller med Ødegaards kvaliteter der, sa Mathisen i TV 2s studiosending i pausen.

Og det kunne virke som om Villarreal hadde lyttet til ekspertisen. For i andre omgang var de mye tettere opp i Ødegaard. Den norske ballfordeleren forsvant gradvis utover i kampen.

– Det er litt trend for Ødegaard nå, at han ikke er like dominerende i andreomgang. Vi så det mot Osasuna også, sier Erik Huseklepp i TV 2-studio.

Selv om Villarreal aldri tok fullstendig kommando snudde de kampen. Samtidig viste Real Sociedads akilleshæl seg: Forsvarsspillet.

Ti minutter ut i andreomgang utlignet Manu Trigueros for Villarreal på et udiskutabelt straffespark, før Santi Cazorla ble byttet inn med en halvtime igjen.

Tolv minutter senere scoret den spanske landslagsspilleren kampens siste mål.

Tapet var et hardt slag for Real Sociedads Champions League-drøm. Baskerne er nummer fem i Primera Division etter halvspilt sesong, fire poeng bak Sevilla som innehar den siste Champions League-plassen.

Villarreal er nummer ni, tre poeng bak dagens motstander.